avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 394 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de boala
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de boala

Buna . Mama mea este pensionata pe caz de boala . Mai are 300 norme lucrate la colectiv care nu erau inscrise in cartea de munca si nici nu sunt introduse la dosarul de pensie . Le-a scos in 2003 de la primarie in speranta ca le va putea introduce la Casa de pensii , insa i s-a spus atunci ca nu se pot introduce . Intrebarile mele sunt :
1. Mai sunt valabile acele hartii cu normele de munca scoase de la primarie in 2003 sau trebuie sa scoata altele acum ?
2 . Am putea sa le introducem acum la Casa de Pensii ? Ca o cunostinta zice ca si le-a introdus .
3 . Cum trebuie sa procedam ptr a putea face demersurile necesare in acest sens ptr a primi si drepturile acestea ? Retroactiv se primesc drepturile banesti ptr aceste norme ?Ce acte suplimentare ne mai trebuie ?
Va multumesc .
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 14:41, 9 Februarie 2010
Inteleg ca mama dvs. a lucrat in cadrul unui CAP si ca are adeverinta cu normele agricole. Era bine daca ati fi scris care a fost motivul pentru care casa de pensii nu i-a primit adeverinta in 2003. A depus-o cu cerere sau nu?

1. Teoretic adeverinta este valabila. Normele sunt aceleasi, nu?
2. Luarea in calcul a acestor norme poate duce la diminuarea pensiei. Normele agricole se transforma in timp util, acesta fiind vechimea realizata in cadrul CAP. Timpul util se aduna cu restul vechimii mamei dvs. iar stagiul realizat creste.
Mama dvs. beneficiaza de pensie de invaliditate, care se calculeaza in functie de stagiul potential. Stagiul potential scade pe masura ce creste stagiul realizat (=vechimea efectiva in munca). Scaderea stagiului potential duce la diminuarea cuantumului pensiei.
3. Drepturile de pensie nu se primesc retroactiv, ci cu data de 1 a lunii urmatoare depunerii cererii la casa de pensii. Exista si exceptii, dar situatia pe care ati prezentat-o nu se incadreaza printre acestea.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Buna.Tatal meu are 30 de ani vechime si in luna ianuarie 2010 a intrat in somaj,el este inregistrat ca fiind bolnav de boala parchinson.Am o intrebare daca el iese la pensie si oricum iese imi puteti spune cam la ce suma se poate astepta?El avand un salariu net pe ultimile 12 luni de 11 mil. lei vechi?Aceasta boala de ce grad este?A intrat la calculul pensiei si nu prea am inteles.Astept un raspuns .Va multumesc anticipat
Nu va poate spune nimeni nici care va fi cuantumul pensiei si nici in ce grad de invaliditate va fi incadrat tatal dvs.
Incadrarea sau neincadrarea in grad de invaliditate este de competenta comisiei de expertiza medicala, care va emite o decizie in acest sens.

Nu exista nicio legatura intre salariul net pe ultimul an si cuantumul pensiei. Drepturile de pensie se stabilesc in functie de toate veniturile tatalui dvs., pentru care s-a retinut si platit CAS.
Ultima modificare: Marți, 9 Februarie 2010
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decizie pensionare alexia_amdra alexia_amdra buna ziua! sunt pensionar de boala gr.2 din 2003.Pe decizia de pensioare mi s-a inscris 18 ani si 11 zile vechime in munca din care gr.2, 4 ani,6 luni si 7 ... (vezi toată discuția)
Pensia de invaliditate todea daniel todea daniel Buna ziua.Numele meu este Todea Daniel Marius,pensionar pe caz de boala,din 2003.Initial gradul obtinut a fost gradul 2.In 2005,la cererea mea,am trecut la ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de pensie de invaliditate? coze coze Am 44 de ani, cu o vechime pe cartea de munca de 10 ani si-un pic,cu probleme grave de sanatate. Mai precis am descoperit o tumora la coarda vocala si a ... (vezi toată discuția)