avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 396 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Buna ziua Se poate solicita pensie de urmaș pentru ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Buna ziua Se poate solicita pensie de urmaș pentru soția supraviețuitoare ...

Bună ziua,

Se mai poate solicita pensie de urmaș pentru soția supraviețuitoare in cazul in care soțul a decedat în anul 2020? Dacă răspunsul este afirmativ , care sunt condițiile în cazul soției pensionare, în vârstă de 71 de an la data decesului?
Ultima modificare: Marți, 22 Octombrie 2024
Rocío, utilizator
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 12:28, 22 Octombrie 2024
Legea 360/2023
Articolul 75
(1) Soțul supraviețuitor are dreptul la pensie de urmaș pe tot timpul vieții, la împlinirea vârstei standard de pensionare prevăzute în anexa nr. 5, dacă durata căsătoriei a fost de cel puțin 15 ani.
(2) În cazul în care durata căsătoriei este mai mică de 15 ani, dar de cel puțin 10 ani, cuantumul pensiei de urmaș cuvenit soțului supraviețuitor se diminuează cu 0,5% pentru fiecare lună, respectiv cu 6% pentru fiecare an de căsătorie în minus.
La alegere:
(1) Pensia proprie
(2) Pensia de urmas de 50% din ceea ce i s-ar cuveni la acest moment sustinatorulu(decedatului).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas pentru sotul supravietuitor ContSters256457 ContSters256457 tatal decedat mama nascuta 21/09/1953 cand poate sa depuna dosarul pentru pensia de urmas ? (vezi toată discuția)
Pensii de urmas nasobraznic nasobraznic Daca doua persoane traiesc in concubinaj ani de zile. El decedeaza...ma intereseza daca exista vreo lege ca ea să primească pensie Dupa el. El a fost ... (vezi toată discuția)
Pensie urmas militara mihaela2102 mihaela2102 Buna ziua, Aş dori să ştiu şi eu în condiţii poate să iasă mama mea la pensie după cea a tatălui? Tatăl meu a fost cadru militar, decedând în ... (vezi toată discuția)