avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 629 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Suspendare contract de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Suspendare contract de munca

Buna seara! De curând am fost suspendat de la locul de munca pe motivul "Absentare nemotivata". Vreau sa menționez ca eu am anunțat conducerea. Întrebarea mea este, au voie sa suspende contractul de munca pe acest motiv? Întreb deoarece din ce am găsit eu pe internet, nu bate absolut nimic cu acest motiv. Singura chestie neclara îmi este 'i) in alte cazuri expres prevazute de lege.". Mă puteți ajuta cu un sfat? Mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 21:18, 31 Octombrie 2024
Buna ziua

Da, in cazul absentelor nemotivate contractul de munca se poate suspenda.

Art 51 din legea 53/2003 (Codul Muncii)
(2) Contractul individual de muncă poate fi suspendat în situația absențelor nemotivate ale salariatului, în condițiile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil, contractul individual de muncă, precum și prin regulamentul intern.
Ati anuntat verbal sau in scris?

Suspendare este facultativa si nu obligatorie in cazul mentionat de colegul nostru.
Ultima modificare: Joi, 31 Octombrie 2024
Cornel Vasile, Consilier juridic
Cornel Vasile a scris:

Ati anuntat verbal sau in scris?

Suspendare este facultativa si nu obligatorie in cazul mentionat de colegul nostru.

Din păcate verbal, deoarece la instituția la care lucram, nu s-a făcut niciodată cerere scrisă de “zile libere” însă, am anunțat pe whatssup ca se va prelungi șederea mea acasă, și acesta a confirmat ca oricum nu aveam traseu de lucru și ca pot sta liniștit. Pe lângă asta, am depus plângere la ITM, si am specificat toate neregulile cu zilele lucrate sâmbătă și duminică, lucrate și neplătite sau necompensate cu alte zile libere. Timp de 2 ani de zile cat am lucrat la ei nu am beneficiat de nici o zi de concediu de odihnă și în actele lor figurez cu concediu. Menționez ca în această perioadă specificată de ei ca am fost în concediu, am acte doveditoare ca am lucrat.
Ultima modificare: Joi, 31 Octombrie 2024
alecsbdj, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ar fi trebuit sa le prezentati si celor de la ITM dovezile.

Cornel Vasile a scris:

Ar fi trebuit sa le prezentati si celor de la ITM dovezile.

Au zis cei de la ITM ca nu sta in puterea lor aceasta treaba. Au fost oricum sancționați pentru alte nereguli. Am deschis proces în instanță.

Alte discuții în legătură

Contract de munca suspendat absente nemotivate MRI08 MRI08 Buna ziua domnule avocat. Am o problema zic eu destul de delicata, sunt angajat ctr de munca nedeterminat, functia sef pct de lucru, conform codului muncii ... (vezi toată discuția)
Absențe nemotivate. se suspendă obligatoriu cim? mary2015 mary2015 Buna ziua ! Va rog sa-mi dati un sfat in legatura cu suspendarea CIM in cazul absentelor nemotivate . In contractul colectiv de munca nu avem specificat ... (vezi toată discuția)
Soțul meu este șofer de tir in italia cu contract pe românia ... emiliapem@yahoo.com emiliapem@yahoo.com Soțul meu este șofer de tir in Italia cu contract pe România in mom in care vine aks in co deșii are contract nederminat este trecut absent nemotivat .sau ... (vezi toată discuția)