avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 524 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... costuri expertiza
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

costuri expertiza

costurile pt expertiza financiar-contabila sunt obligatorii pt toti proprietarii unei asociatii?

cum se impart aceste costuri in asociatie
va multumesc
Cel mai recent răspuns: Presedintele , utilizator 09:12, 10 Februarie 2010
In situatia in care entitatea juridica asociatia de proprietari a dispus prin hotararea adunarii generale efectuare de expertiza financiar- contabila ,care sa se pronunte asupra legalitatii activitatii contabile,contravaloarea acesteia este repartizata tuturor proprietarilor .
Ulterior ,in raport de concluzii exista posibilitatea recuperarii contravalorii de la eventualele persoane vinovate
Daca expertiza contabila este solicitata de catre un proprietar sau un grup de proprietari ,costurile aferente sunt suportate exclusiv de catre initiatorii expertizei,acestia putand sa solicite ulterior recuperarea contravalorii de la asociatie sau direct de la persoana vinovata.
Modalitatea de repartizare a costurilor efectuare expertiza ,daca adunarea generala isi asuma responsabilitatea si necesitatea efectuarii acestei probe stiintifice,tot adunarea generala detine obligatia sa hotarasca si modalitatea de repartizare c/v consturi,initial in sarcina tuturor proprietarilor ,ulterior recuperarea direct de la vinovati.
Mai pe scurt, aceste costuri se repartizeaza tuturor proprietarilor din as. prop. proportional cu cota-parte indiviza de proprietate a fiecaruia.
Sigur, daca s-a hotarat in AG efectuarea unei astfel de expertize - in ideea ca se suspecteaza ceva/cineva.
Ultima modificare: Marți, 9 Februarie 2010
Adam Grecu, utilizator
@Adam Grecu
cu precizarea ca expertiza contabila ,poate fi efectuata distinct si independent de eventuala hotarare a adunarii generale a asociatiei de proprietari.
enachegeta a scris:

costurile pt expertiza financiar-contabila sunt obligatorii pt toti proprietarii unei asociatii?
cum se impart aceste costuri in asociatie

Costurile pentru expertiza financiar-contabila se suporta de cel sau cei care o solicita.
De exemplu daca asociatia a actionat in instanta un restantier, iar acesta nu recunoaste sumele restante, restantierul poate solicita instantei efectuarea unei expertize. Expertiza facuta de cel desemnat de catre instanta va fi suportata de catre restantier. Cand se da hotararea instanta poate sa prevada ca acele cheltuieli cu expertiza sa ramana in sarcina restantierului sau a asociatiei.

Alt exemplu: un furnizor actioneaza asociatia in instanta pentru recuperarea debitelor. Asociatia nu recunoaste sumele si solicita expertiza. Asiociatia plateste expertiza. In hotararea ce o da judecatorul se poate ca aceasta cheltuiala sa ramana in sarcina asociatiei sau a furnizorului, in functie si de ce hotarare s-a dat cu privire la obiectul procesului - restantele asociatiei fata de furnizor.

Explicati concret la ce expertiza va referiti si o discutam.
ma refeream la un control mai amanuntit cu privire la contabilitatea administratorului (verificarea chitantelor ,daca toate platile sunt facute la zi etc)

Alte discuții în legătură

Cine poate verifica un administrator? sorintm sorintm Buna ziua,doresc sa stiu cine poate verifica gestiunea un administrator de bloc daca nu suntem afiliati la FALT(Federaţia Asociaţiilor de Locatari ... (vezi toată discuția)
Control financiar contabil asociatii de proprietari popcrys77 popcrys77 Ma intereseaza care este perioada pentru care se poate face un control financiar contabil in cadrul asociatiilor de proprietari, legislatia aplicabila si care ... (vezi toată discuția)
Plata penalitatilor impuse de asociatia de locatari popem popem Buna ziua Asociatia de proprietate are dreptul sa inpuna penalitati proprii daca in hotararea ... (vezi toată discuția)