avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 508 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cine poate verifica un administrator?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cine poate verifica un administrator?

Buna ziua,doresc sa stiu cine poate verifica gestiunea un administrator de bloc daca nu suntem afiliati la FALT(Federaţia Asociaţiilor de Locatari Timişoara).Mentionez ca de doi de zile se strang bani pt. inlocuirea acoperisului blocului si banuim ca acesti bani se folosesc pt. plata facturilor curente de intretinere deoarece exista multi restantieri.Am o vaga banuiala ca trebuie sa fac o cerere comisiei de cenzori,nu?Multumesc.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 20:21, 18 Februarie 2013
Eu va sfatui sa va adresati Directiei de Control Asoc.de proprietari din cadrul Primariei Mun Timisoara. Dar nu ati precizat daca va da chitanta separat pentru acele fonduri.??O alta solutie ar fi o sesizare la Politia din sectorul D-voastra, pentru a se face o expertiza contabila.
Cenzorul este in mana cu cei ce administreaza asociatia ,,,si, ve-ti primi un raspuns 'vag"!
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Februarie 2013
Manole Dumitru, utilizator
Conform Legii 230/2007 , in primul trimestru ar trebui organizata o adunare generala si , in cadrul acesteia , cenzorul are obligatia sa va aduca la cunostinta bilantul de venituri si cheltueli pentru anul trecut . Banii pentru ”acoperis” se acumuleaza intr-un cont separat si se elibereaza chitanta separat de cheluielile propriu-zise . Acumularea de fonduri trebuie sa fi fost stabilita tot in cadrul unei adunari generale . Hotararea ar fi trebuit adusa la cunostinta tuturor proprietarilor , in scris . Primaria are obligatia de a efectua un control financiar , la sesizarea unuia sau a mai multor proprietari . Asa zice legea . Inregistrati-va cererea la primarie . Eu am intalnit doar protejarea abuzurilor chiar de catre primar si organele de cercetare , chiar dupa ce au fost descoperite doar ilegalitati - tot de catre oamenii primarului , cu documente oficiale . D-voastra aveti norocul sa fiti in alta zona electorala . In Romania legea este facultativa , si strict dependenta de culoarea politica . Totusi , nu toti functionarii publici sunt membrii de partid . A propos , ”organele” din localitatea mea cerceteaza , de doi ani , un presedinte al asociatiei de proprietari pentru faptele prevazute in CPP ca fiind savarsite de catre un functionar public ; Presedintele nu este functionar public , si le-am sesizat aberatia , in scris . Presedintele , dupa ce s-a dispus inceperea urmaririi penale , a fugit in Germania . Succes !
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Februarie 2013
IonPopescu-B, utilizator
Primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa fiti sigur de ceea ce in momentul de fata presupuneti. Asta se poate face in propria dv. asociatie, intreband presedintele, administratorul, cenzorul. Asta nu va costa nimic.
Pentru aceasta lucrare se face un calcul estimativ, se repartizeaza fiecarui apartament cota care ii revine si in cate rate trebuie sa achitati suma intreaga. Vi se da chitanta separat.

O expertiza contabila o puteti angaja dv. personal, dar va trebui sa o achitati. Nicio entitate nu va face aceasta expertiza gratuit, nici macar federatia asociatiilor, chiar daca asociatia ar fi membra a acestei federatii.
Art. 55
Consiliile locale, cu sprijinul aparatului propriu al consiliilor judetene, respectiv al Consiliului General al Municipiului Bucuresti, exercita controlul asupra activitatii financiar-contabile din cadrul asociatiilor de proprietari, din oficiu sau la solicitarea unuia sau mai multor membri ai asociatiei de proprietari. Legea 230/2007.
Anterior demararii oricaror demersuri externe asociatiei de proprietari,aveti dreptul a solicita oficial cenzorului/comisiei de cenzori raport asupra activitatii administratorului de imobil
Numai in situatia in care concluziile raportului evidentiaza incalcari ale normelor puteti analiza oportunitatea si necesitatea desfasurarii altor demersuri
Aveti dreptul sa contractati in nume propriu executarea de expertiza financiar contabila prin persoana specializata CECCAR,ocazie cu care puteti negocia atat obiectivele expertizei cat si c/v acesteia

Alte discuții în legătură

Buna ziua . va rog frumos daca puteti sa imi spuneti - presedintele ... nleanca nleanca Buna ziua . Va rog frumos daca puteti sa imi spuneti - Presedintele FALT Timisoara -(Federatia Asociatilor de Locatari Timisoara) Organizatie-non profit ... (vezi toată discuția)
Costuri expertiza ContSters122354 ContSters122354 costurile pt expertiza financiar-contabila sunt obligatorii pt toti proprietarii unei asociatii? cum se impart aceste costuri in asociatie va multumesc (vezi toată discuția)
Plata penalitatilor impuse de asociatia de locatari popem popem Buna ziua Asociatia de proprietate are dreptul sa inpuna penalitati proprii daca in hotararea ... (vezi toată discuția)