avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1284 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bună ziua. În cazul unei donații imobiliare, unde ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bună ziua. În cazul unei donații imobiliare, unde părțile ...

Bună ziua.
În cazul unei donații imobiliare, unde părțile nu sunt rude ( sunt cumnați ), cine va plâti impozitul? Donatorul ( cel care donează ) sau donatarul ( cel care primeşte ) apartamentul ?
Steluța
Cel mai recent răspuns: TCSB , utilizator 14:52, 6 Noiembrie 2024
Sunt scutite de plata impozitului donațiile între rude de pana la gradul 3 și între afini.
Cumnatii sunt afini.
Cel care donează este soțul surorii mele ( cumnatul ). Este afin?
Da. Și veți prezenta certificatul de naștere și căsătorie al surorii și certificatul de naștere al dvs., ca să dovediți ca sunteți cumnati.
Ultima modificare: Miercuri, 6 Noiembrie 2024
raluk0207, utilizator
Art.111 Cod fiscal:
"(1) La transferul dreptului de proprietate si al dezmembramintelor acestuia, prin acte juridice intre vii asupra constructiilor de orice fel si a terenurilor aferente acestora, precum si asupra terenurilor de orice fel fara constructii, contribuabilii datoreaza un impozit care se calculeaza la valoarea tranzactiei
(2) Impozitul prevazut la alin. (1) nu se datoreaza in urmatoarele cazuri:
b) la dobandirea dreptului de proprietate cu titlul de donatie intre rude si afini pana la gradul al III-lea inclusiv, precum si intre soti;"

Art.407 Cod civil:"(1) Afinitatea este legătura dintre un soţ şi rudele celuilalt soţ."
Mulțumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Care ar fi varianta mai ieftina!!!! emilia2005 emilia2005 Buna ziua, am si eu nevoie de un sfat daca se poate:impreuna cu fratele meu sunt mostenitoarea(dupa mama) unui teren ,din care vrem sa cedam unei terte ... (vezi toată discuția)
Vanzare garsoniera acinom acinom Buna ziua, Va rog sa imi spuneti daca in cazul in care revind o garsoniera ,pe care am cumparat- o in urma cu 6 luni, trebuie sa achit o taxa anume catre stat ... (vezi toată discuția)
Taxe ptr schimb de apartamente anduanda30 anduanda30 AS DORI SA FAC SCHIMB DE APARTAMENT CU MAMA MEA.EA A CUMPARAT APARTAMENTUL ACUM 2ANI.CE TAXE TREBUIE SA PLATESC LA STAT(IMPOZIT)? (vezi toată discuția)