avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 437 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Prejudiciu teava comuna sparta
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Prejudiciu teava comuna sparta

Buna seara! As dori sa ma ajutati cu o lamurire, poate a mai patit cineva, in urma cu cateva luni am avut o inundatie provocata de o fisura a conductei COMUNE de alimentare cu apa rece in dreptul apartamentului meu, constata si de seful de bloc, reparata pe moment dar a venit cu prejudicii pentru mine si alt apartament. Conf. Legii 196/2018 reparațiile țevilor comune este atributia asociatiei, insa de prejudiciu nu zice nimic, atat pentru proprietarul aferent cat si ceilalți extra. In acest caz, cine este obligat sa plateasca cheltuielile prejudiciului?
Cel mai recent răspuns: AlexiS79 , utilizator 11:19, 7 Noiembrie 2024
În primul rând, solicitați oficial, în scris, asociației de proprietari repararea prejudiciului. Este util să includeți și constatările făcute de administratorul blocului sau șeful de bloc, precum și orice devize sau facturi pentru reparațiile necesare în apartamentul dumneavoastră.
Dacă asociația refuză să își asume răspunderea, puteți să apelați la o procedură de conciliere sau mediere, iar, în ultimă instanță, să intentați o acțiune în instanță pentru a obține despăgubiri. În acest caz, trebuie să dovediți faptul că prejudiciul a fost cauzat de o instalație comună aflată în administrarea asociației.
Vă sfătuiesc să încercați inițial o soluționare amiabilă cu asociația, explicându-le obligațiile ce le revin pentru prejudiciile cauzate de instalațiile comune.
Dacă este necesar, obțineți consiliere juridică suplimentară pentru întocmirea cererilor de despăgubire și pentru reprezentarea eventuală în instanță.
Așadar, în concluzie, asociația de proprietari este cea care ar trebui să acopere costurile de reparare a prejudiciilor provocate de o avarie a unei conducte comune.
Ultima modificare: Miercuri, 6 Noiembrie 2024
TEODORESCU C. SIMINA-IOANA-AVOCAT COLABORATOR, Avocat
Va mulțumesc mult pentru raspuns. Ma puneți ajuta si cu câteva acte normative ex de articole din legi pe care sa le am la îndemână, va rog? Din păcate asociația nu este foarte "prietenoasa" sa zicem si îmi va spune ca vorbesc bălării și să plătesc și prejudiciul vecinului.

TEODORESCU C. SIMINA-IOANA-AVOCAT COLABORATOR a scris:

În primul rând, solicitați oficial, în scris, asociației de proprietari repararea prejudiciului. Este util să includeți și constatările făcute de administratorul blocului sau șeful de bloc, precum și orice devize sau facturi pentru reparațiile necesare în apartamentul dumneavoastră.
Dacă asociația refuză să își asume răspunderea, puteți să apelați la o procedură de conciliere sau mediere, iar, în ultimă instanță, să intentați o acțiune în instanță pentru a obține despăgubiri. În acest caz, trebuie să dovediți faptul că prejudiciul a fost cauzat de o instalație comună aflată în administrarea asociației.
Vă sfătuiesc să încercați inițial o soluționare amiabilă cu asociația, explicându-le obligațiile ce le revin pentru prejudiciile cauzate de instalațiile comune.
Dacă este necesar, obțineți consiliere juridică suplimentară pentru întocmirea cererilor de despăgubire și pentru reprezentarea eventuală în instanță.
Așadar, în concluzie, asociația de proprietari este cea care ar trebui să acopere costurile de reparare a prejudiciilor provocate de o avarie a unei conducte comune.

Conform principiului răspunderii civile delictuale din art. 1357 Cod Civil, „cel care cauzează un prejudiciu altuia printr-o faptă ilicită, săvârșită cu vinovăție, este obligat să îl repare”. În acest caz, prejudiciul a fost cauzat de o conductă comună aflată în administrarea asociației de proprietari, deci asociația de proprietari ar putea fi responsabilă pentru repararea prejudiciilor cauzate.
Nu ajută cu nimic actele normative, ,sa nu credeți ca dacă arătați un articol de lege o sa procedeze cum doriți dvs.Solutia este instanta cu durata și costurile aferente.Rezolvarea amiabila ar fi opțiunea ideala dar destul de rar se întâmplă..
Va mulțumesc mult!

TEODORESCU C. SIMINA-IOANA-AVOCAT COLABORATOR a scris:

Conform principiului răspunderii civile delictuale din art. 1357 Cod Civil, „cel care cauzează un prejudiciu altuia printr-o faptă ilicită, săvârșită cu vinovăție, este obligat să îl repare”. În acest caz, prejudiciul a fost cauzat de o conductă comună aflată în administrarea asociației de proprietari, deci asociația de proprietari ar putea fi responsabilă pentru repararea prejudiciilor cauzate.

Alte discuții în legătură

Reparatii cauzate de spargere canalizare focarul focarul Locuiesc la parter intr-un bloc nou, o scara, exista asoc. de proprietari. Prin apart. meu trec 3 tevi de canalizare de care se foloseste cam 1/3 din bloc. Una ... (vezi toată discuția)
Temei legal, parte comuna gana gana daca s-a spart teava (care este parte comuna) la vecinul de deasupra si m-a inundat, cine plateste pagubele (degradarea peretelui mau care necesita varuire): ... (vezi toată discuția)
Vecina de sub mine ma acuza ca o inund Alexandru Daniel6667 Alexandru Daniel6667 Buna ziua!  De foarte mult timp, vecina din apartementul de sub mine imi bate in usa si imi spune mereu ca are peretii care acopera tevile verticale ... (vezi toată discuția)