avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 399 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... cerere de incredintare a minorului
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

cerere de incredintare a minorului

cum sa formulez o cerere de incredintare a minorului catre mama ,acesta fiind in crestere la tata prin hotarare judecatoreasca definitiva.Mentionez ca ambii parinti sunt de acord cu incredintarea copilului
Din pacate alta cale decat cea clasica a unui proces cu reclamant si parat, nu exista. Asta nu inseamna ca in cererea de chemare in judecata veti aduce argumente impotriva mamei ci veti motiva simplu avand in vedere interesul suprem al minorului. In functie de varsta minorului acesta poate fi audiat de instanta de judecata. De asemenea, va fi efectuata si o ancheta sociala de catre Autoritatea tutelara.
Existenta acordului dintre parinti va facilita mult probatoriul.

Mult succes!
in acest caz, instrumentul procedural este actiunea de reincredintare a minorului . instanta competenta este judecatoria in a carei raza domiciliaza parata.
se timbreaza.
probe: ancheta sociala, interogatoriul paratei, proba testimoniala.
DOMNULE PREªEDINTE,

Subsemnata .... domiciliata în localitatea ....judetul .... nr.... , bloc.... , scara , etaj .... , apartament ...., în numele şi in calitate de ... , chem în judecată şi personal la interogatoriu pe fostul meu sot....., ....,domiciliat in judetul ...., localitatea
REINCREDINŢAREA COPILULUI MINOR
urmând ca, prin hotărârea ce veţi pronunţa, să-mi încredinţaţi mie spre creştere şi educare pe sus-numitul minor. Cer, de asemenea, ca pârâtul să fie obligat să contribuie la întreţinerea minorului şi să-mi plătească cheltuieli de judecată.
Motivele acţiunii:
În fapt , am locuit cu , cu care am avut , initial , o relatie frumoasa , din care a rezultat copilul minor.... , care , in prezent , are varsta de ....ani.
Relatia a devenit , in timp , foarte tensionata , din cauza certurilor constante.Nu a existat o buna comunicare intre noi , in calitate de parteneri , lucru care , finalmente , a produs o iremediabila ruptura a legaturii dintre noi.Am incercat salvarea acestei relatii , intrucat imi iubesc foarte mult copilul , caruia i-am aratat afectiune si devotement,fiind crescut de catre mine.Realizez venituri salariale si am o locuinta stabila.Analizand situatia , am hotarat , fara a a mai avea vreo indoiala , ca nu poate exista o finalitate fireasca a raporturilor dintre noi , din cauza nepotrivirii de caracter , a unui climat tensionat de familie si a agresiunii .
Având în vedere că fostul sot este de acord ca acest copil sa mi fie incredintat mie, vârsta sa, împrejurarea că eu mă pot ocupa personal de creşterea şi educarea lui,vă rog să-mi încredinţaţi mie copilul spre creştere şi educare.De asemenea, vă rog ca pârâtul să fie obligat la întreţinerea minorului, prin plata pensiei de intretinere, în raport de veniturile pe care le realizează şi de nevoile copilului, precum şi la cheltuieli de judecată.
Specific ca doresc ca aceasta sa atinga plafonul maximal stabilit de Codul Familiei .
În drept , îmi întemeiez acţiunea pe dispoziţiile art. 100 Codul familiei raportat la art. 42 Codul familiei care se aplică prin asemănare, şi pe dispoziţiile art. 107, art. 86 şi art. 94 Cod familiei cu privire la obligarea pârâtului la întreţinere.
În dovedirea acţiunii înţeleg să mă servesc de interogatoriul pârâtului ,de ancheta socială pe care o va face autoritatea tutelară şi de declaraţiile martorilor si de inscrisuri.
Anexez copia certificatului de căsătorie şi copia certificatului de naştere al copilului minor. Solicitam judecata si in lipsa.
Cu deosebita consideratie,

Data depunerii ..............

DOMNULUI PREªEDINTE AL JUDECÃTORIEI ....


(detalierea situatiei de fapt o veti adapta dumneavoastra)

Nu se plateste nicio taxa judiciara de timbru .Nu sunt necesare nici timbre judiciare.Succes.
Ultima modificare: Marți, 9 Februarie 2010
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
se plateste taxa de timbru si se depune si timbru judiciar.
Actiunea de reincredintare e o actiune personala , nepatrimoniala.Pentru ca este aparat interesul superior al copilului , legiutorul a prevazut in mod expres ca acestea sunt scutite de taxe de timbru.
( asemeni celei de incuviintare a dreptului de vizita , de modificare a programului de vizita , de stabilire a pensiei de intretinere, si alte asemenea , prin care e ocrotit intreresul copilului ).


Legea nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru, sunt scutite de taxe judiciare de timbru acţiunile şi cererile, inclusiv cele pentru exercitarea căilor de atac, referitoare la:

h) adopţie, constatarea abandonului, ocrotirea minorilor, tutelă, curatelă, interdicţie judecătorească, asistenţa bolnavilor psihic periculoşi, precum şi la exercitarea de către autoritatea tutelară a atribuţiilor ce îi revin;

c) obligaţiile legale şi contractuale de întreţinere
Ultima modificare: Marți, 9 Februarie 2010
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cerere pentru custodia unui copil minor sub 14 ani mickey_hd mickey_hd -ce acte sunt necesare pentru a `obtine custodia unui copil minor sub 14 ani -cum se complecteaza cererea (vezi toată discuția)
Custodia copilului marga_mmss marga_mmss buna ziua! vreau sa inchei o relatie de \"uniune consensuala\" (cred ca asa se numeste :)) si sa iau copilul in varsta de doi ani cu mine. motivul il ... (vezi toată discuția)
Incredintare minor inafara casatoriei elenya elenya buna ziua am un minor in varsta de trei ani si cateva luni nu am fost casatorita cu tatal minorului minorul este recunoscut de tata dar nu ii plateste ... (vezi toată discuția)