avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 413 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Bună ziua, Mama mea nu a lucrat in România, prin ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Bună ziua, Mama mea nu a lucrat in România, prin urmare nu ...

Bună ziua,
Mama mea nu a lucrat in România, prin urmare nu are nici un an cotizat. Oare cumpărarea unui an cotizat (înțeleg că e perioada minimă necesară ) îi oferă unele beneficii la vârsta de pensionare (de exemplu asigurare de sănătate și pensia minimă) ?
Mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:45, 10 Noiembrie 2024
15 ani nu se pot cumpăra. Maxim 6 ani poate cumpara retroactiv.
Dar pentru pensionare în România, pe legea de pensionare din România, trebuie să aibă cotizați minim 15 ani.
Cine va dat informațiiile astea false`?
În ce țară a lucrat cu carte de muncă (óficial și legal) și cîți ani`?
Ultima modificare: Duminică, 10 Noiembrie 2024
Dapix, utilizator
Ca sa obtina o pensie din Romania , are nevoie , in total , de minim 15 ani stagiu de cotizare , cu o perioada in tara si restul intr-un stat cu care Romania are tratat reciproc in domeniul asistentei sociale . A mai lucrat mama in alta parte ? daca a lucrat intr-un stat UE , va avea ( cand va indeplini conditiile de pensionare ) o pensie comunitara , iar fiecare stat va plati pro-rata pensia cuvenita , in conformitate cu propria lor legislatie . Prin urmare , pentru un an cotizat - de obicei se cotizeaza la un venit asigurat egal cu salariul minim pe economie , acesta fiind cam la 0,45 din salariul mediu pe economie - va obtine o pensie de 0,45 x 81 = 36 lei . Asta va fi pensia pe care o va plati Romania , nu cea minima . Fiind pensionara a sistemului public de pensii , cred va avea asigurare medicala ( nu sunt sigura ) . Pentru a avea un an de asigurare pentru pensie , veti plati 925 x 12 = 11.100 lei , la nivelul lui 2024 . Daca nu are stagiu de cotizare suficient realizat in alta tara , sau nu are deloc , pentru a primi pensie din Romania , are nevoie sa incheiati un contract cu Casa de Pensii pentru a cotiza pana face un total de 15 ani .

Ultima modificare: Duminică, 10 Noiembrie 2024
CHKa, utilizator
Daca nu are venituri mama dvs, atunci o puteti lua ca si coasigurat in sistemul de sanatate publica.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, as dori sa "cumpar" ani de vechime . pot acoperi chiar ... DanielaAmariei DanielaAmariei As dori sa \"cumpar\" ani de vechime . Pot cumpara chiar si 1987-1988? (adica asa de demult?). In acesti ani nu am fost in scoala, nici in concediu de ... (vezi toată discuția)
Cetatean din ue-pensie in romania? adela05 adela05 Un cetatean membru UE, dupa cati ani de munca in Romania are dreptul sa primeasca pensie? (vezi toată discuția)
Daca am 10 ani pe cartea de munca, atat am cotizat pot iesi la ... Akyy Akyy Daca am 10 ani pe cartea de munca, atat am cotizat pot iesi la pensie? (vezi toată discuția)