Va rog sa ma ajutati cu o solutie pentru problema de mai jos.
Intr-o asociatie de proprietari, din 50 de apartamente: 40 sunt bransate separat la gaz si au centrale termice proprii (avand acordul asociatiei pentru debransare de la centrala termica a blocului), iar 10 apartamente au ramas conectate la centrala termica a blocului. In ultimii ani, centrala termica a blocului a suferit defectari frecvente si au fost necesare multiple reparatii la care au contribuit toate apartamentele conform cotei parte indiviza. Totusi, deoarece situatia se continua si recent au fost necesare costuri semnificative pentru reparatii noi, am dori stabilirea unui procent redus de participare la plata cheltuielilor de reparatii pentru apartamentelor debransate. Este legal sa se procedeze in acest fel? In caz contrar, se poate renunta / scoate centrala terminca a blocului din bunurile comune sau trecerea in prorietatea exclusiva a celor care inca o folosesc?
Multumesc,
Roxana
Conform legii 196/2018, niciun proprietar din condominiu nu este exceptat de la obligația de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renunțării la folosirea unei părți din proprietatea comună (art 75, alineatul 4). Tot aceeasi lege, tot la art 75 insa la alineatul 3 spune ca asociația de proprietari are obligația de a respecta prevederile legale privind modul de repartizare a cheltuielilor comune, în caz contrar hotărârile luate de adunarea generală a proprietarilor cu încălcarea acestor dispoziții sunt nule de drept.
In continuare, aceeasi lege 196/2018 spune la art 44 ca incetarea destinației de folosință comună pentru părțile comune din condominii se poate hotărî motivat cu acordul scris al tuturor proprietarilor din condominiu. La art 43 scrie ca hotărârea de atribuire în folosință exclusivă se adoptă cu acordul tuturor proprietarilor din condominiu și ai cotelor-părți indivize.
Deci:
1. nu se poate stabili un procent mai redus de participare pentru cei cu centrale termice. impartirea cheltuielilor cu reparatia proprietatii comune se face pe cota-parte indiviza si orice alta decizie, chiar daca este votata si aprobata in adunarea generala este nula de drept.
2. da, se poate scoate centrala blocului din partile comune, si se poate da in folosinta exclusiva insa e nevoie de acordul scris al tuturor proprietarilor.
Prin urmare, singura varaianta legala de a nu mai contribui la reparatia centralei blocului este sa scoatei acea centrala din folosinta comuna si sa o transferati celor 10 proprietari care o mai folosesc. Insa, cum veti avea nevoie de acordul lor scris ma indoiesc ca veti reusi.