Bună ziua. Eu și sora mea (a decedat în anul 2022) suntem singurii moștenitori după mama noastră. Mama noastră este singură mostenitoare ( eu și sora mea am renunțat după moartea tatălui nostru în favoarea mamei noastre). Mama este în vârstă de 88 ani. De 2 ani este căzută la pat, în sensul ca nu se mai poate deplasa ( face cu mare efort câtva pașii). De ani buni, eu ma ocup de întreținerea ei. Ea este mostenitoare pe o casă la curte, la țară și 2 terenuri extravilane. După moartea surorii mele au rămas ca moștenitori 2 fii, majori acum. Având în vedere că eu ma ocup de întreținerea mamei mele ( nepoții majori fiind trec pe la mama mea o data sau de 2 ori pe an (nu participa cu nimic la întreținerea mamei mele) doresc sa fac un contract de întreținere între mama mea și mine prin care ma oblig sa ma ocup de ea în schimbul casei și a terenului din curte ( casa este o ruina și vreau sa o demolez). Întrebarea mea este : eu după ce fac contractul de întreținere pot sa demolez, sa construiesc în numele meu și sa nu am nici o problema cu nepoții mei, în sensul ca după moartea mamei mele sa aibă pretenție la moștenire?. Mulțumesc anticipat.
Există soluții și mai avantajoase pentru dvs., decât cea cu contractul de întreținere.
Vă sfătuiesc să vă angajați un avocat, care să vă sprijine în demersurile privind dezbaterea succesiunii, de pe urma surorii dvs., cât mai e mama dvs. în viață.
Am făcut succesiunea după tatăl nostru( decedat în anul 2003),prin care eu și sora mea am renunțat la moștenire în favoarea mamei noastre. În certificatul de moștenitor mama mea este singură mostenitoare.
In primul rand orice donatie facuta cu raport (cu o clauza de intretinere in cazul dvs) poate fi atacata si invocat faptul ca a constituit un avans la mostenire, copiii sorei defuncte fiind mostenitori rezervatari si deci avand dreptul la cel putin jumatate din cat li s-ar fi cuvenit fara libertatile excesive ale mamei dvs. Apoi, in functie de starea de sanatate a mamei dvs acest act poate fi atacat pentru lipsa de discernamant sau dol.
Sfatul meu este va apucati de demolat si construit sau de alte investitii majore dupa ce situatia va fi clara.
Eu sunt obligat sa fac succesiune după sora mea (normal și legal succesiunea după sora mea sa o facă soțul ei și copii ei)?. Repet, mama mea este singură mostenitoare, și din câte m-am informat poate să facă ce vrea cu bunurile respective : sa facă act de vânzare-cumpărare, donație, act de întreținere, etc.Eu cu respect întreb : Pot face contract de întreținere, sau alt legal prin care eu sa nu am probleme cu nepoții ( eu ma ocup cu întreținerea mamei mele, nu ei)?.