avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 813 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Buna! Am o întrebare. Sunt o persoana ce are pensie ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Buna! Am o întrebare. Sunt o persoana ce are pensie de handicap ...

Buna! Am o întrebare. Sunt o persoana ce are pensie de handicap accentuat și pensie de urmaș. Știu că pensia de urmaș pentru adulții cu handicap se acordă și după 26 ani pe toată durata vieții. Dar mai știu și că pensia de urmaș se suspendă daca persoana cu handicap realizează venituri : 1. în baza unui contract individual de muncă;

2. în baza unui raport de serviciu;

3. în funcţii elective sau ca persoane numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti

Întrebarea mea este. Daca îmi deschid o societate comerciala și devin patron, mai pot beneficia în continuare de pensia de urmaș?
La ce se referă "in baza unui raport de serviciu" ?
Cel mai recent răspuns: Dapix , utilizator 17:08, 15 Noiembrie 2024
Nu se obține chiar așa de simplu pensia de INVALIDITATE, ca pensie de urmaș după părinți.
Pensia de invaliditate pe viață ca fiind de urmaș nu prea există, ci trebuie să mergeți mereu la 1 an, sau la 2 ani, pentru revizuirea capacității de muncă la COMISIA de expertiză.

Sunteți în mare eroare dacă confundați pensiile de orice fel, cu indemnizația de handicap.

Pe peroada invaliditatii, daca capacitatea de munca este pierduta, dar nu va acorda nici o comisie medicala invaliditate pentru toata viata.

Legea 360/2023
Articolul 74
Copiii au dreptul la pensie de urmaș:
a) până la vârsta de 16 ani;
b) dacă își continuă studiile într-o formă de învățământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăși vârsta de 26 de ani;
c) pe toată durata invalidității, de orice grad, dacă aceasta s-a ivit în perioada în care se aflau în una dintre situațiile prevăzute la lit. a) sau b).
Ultima modificare: Vineri, 15 Noiembrie 2024
Dapix, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie urmas persoana handicap ellanm ellanm Buna ziua! In cazul in care o persoana cu handicap dobandeste pensie de urmas de pe urma tatalui, poate ramane si cu veniturile pe care le avea inainte, ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas nadiah nadiah Buna ziua. O persoana cu handicap grad IV, accentuat, în vârsta de 26 ani poate beneficia de pensie de urmaș după tatăl său(acesta decedând în luna ... (vezi toată discuția)
Buna ziua intrebarea mea este in ce cazuri pot beneficia de pensie ... Lianalucretia11 Lianalucretia11 Buna ziua Intrebarea mea este in ce cazuri pot beneficia de pensie de urmas dupa tata? Multumesc anticipat! (vezi toată discuția)