avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 938 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident usor
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident usor

Marti am facut un accident usor pentru ca nu am acordat prioritate.
Am semnat formular de amiabila si i-am dat asigurarea mea.
Vineri (3 zile mai tarziu!) m-a sunat pagubita si mi-a spus ca nu poate fi despagubita prin RCA-ul meu pentru ca ea nu are asigurare. Mi-a spus sa ii platesc reparatia sau merge la politie. Am refuzat si a mers la politie. Acestia m-au subat si m-au chemat maine pentru constatare.
Presupun ca mi se va retine permisul si voi plati amenda. Nu imi este insa clar, mai departe, cum se procedeaza cu repartia masinii pagubitei.
Trebuie sa platesc eu sau cum? Repet: RCA-ul meu este 100% ok.
Multumesc
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Noiembrie 2024
decs, utilizator
Cel mai recent răspuns: petrucelmare , utilizator 06:44, 19 Noiembrie 2024
14 din 14 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună ziua,

Codul rutier spune că în maximum 24 de ore trebuie declarat un accident fără victime, nu după oricâte zile se gândește omul:
Articolul 79
(1) Conducătorii de vehicule implicati într-un accident de circulatie în urma caruia au rezultat numai avarierea vehiculelor şi/sau alte pagube materiale sunt obligati:
(...)
b) să se prezinte la unitatea de politie competenţa pe raza careia s-a produs accidentul în termen de cel mult 24 de ore de la producerea evenimentului pentru intocmirea documentelor de constatare.

În plus, era încheiată o amiabilă și nu știați că nu are RCA:
(2) Se exceptează de la obligaţiile prevăzute la alin. (1) lit. b)*):
a) conducătorii vehiculelor care incheie o constatare amiabila de accident, în condiţiile legii.

În opinia mea, persoana fără asigurare este singura sancționabilă de către poliție în situația asta, iar dvs. nu puteți fi obligat să îi plătiți reparația mașinii. Faptul că nu poate fi despăgubită i se datorează în mod exclusiv. Dar nu sunt avocat, încercați să găsiți unul care să vă însoțească când mergeți la poliție.
8 din 8 utilizatori consideră
acest răspuns util
In acea amiabilă, păgubitul a completat Nr și seria RCA, precum și valabilitatea de la/până la.... după care a semnat
In mod normal ar fi trebuit că și dvs să verificați corectitudinea datelor înscrise pe amiabilă de către păgubit.
Dar chiar și așa, nu vad de ce să vă faceți griji căci odată încheiată amiabila, nu mai este treabă poliției să soluționeze. Permisul nu vi se poate reține, căci nu ați plecat fără a întocmi constatarea. Poliția va trebui să amendeze pe cel fără RCA după care, păgubitul ar putea eventual să vă ceară daune în instanță.
Nu aveți nevoie de avocat când vă duceți la poliție... doar de copia amiabilei....in rest e treaba păgubitului să dea cu subsemnatul.
Ultima modificare: Luni, 18 Noiembrie 2024
tomaion, utilizator
3 din 28 utilizatori consideră
acest răspuns util
Vedeti dumneavoastra, prin fapta dumneavoastra de neacordare de prioritate dumneavoastra ati produs o paguba acelei femei. Aceasta a fost intelegatoare, si a acceptat amiabila si acum e buna de sanctionat. Dumneavoastra va este teama sa nu vi se retina permisul si doar atit, chiar daca ati incalcat cu vinovatie legea rutiera, si nu va intereseaza de pagubita. Din cauza acestei viziuni (pot sa nu acord prioritate ca intocmesc intelegere amiabila) sunt o parte din evenimentele din trafic. Faci bine si te alegi cu raul. Este normal ca doamna sa plateasca pentru lipsa RCA. Eu personal, nu as fi acceptat intelegerea amiabila in caz de neacordare de prioritate, (si pe timpul ciuruitului sanctiunea era aceeasi) pentru ca faptasul sa aiba timp sa mediteze pieton fiind la fapta facuta si sa-si indrepte pe viitor comportamentul. Altfel neacordarea de prioritate nu mai este involuntara ci devine voluntara, un stil de comportament in traficul actual.
Ultima modificare: Luni, 18 Noiembrie 2024
ibn, utilizator
10 din 10 utilizatori consideră
acest răspuns util
Raspunsul dumneavoastra nu este unul juridic , nu este forum pentru spus pareri aici, pentru asta exista facebook. Ce facem acum ? Blocam politia pt fiecare tamponare usoara ? In loc sa incheiem AMIABILA, ca d-aia exista ?
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
,, Constatarea amiabilă exclude necesitatea unui proces verbal și rămâne o soluție alternativă utilă pentru persoanele care nu au fost afectate în urma accidentului rutier produs. Asigurările auto sunt foarte importante în cazul constatărilor amiabile deoarece aceasta este o condiție a efectuării procedurii." Ambele vehicule trebuie să fie asigurate pentru a putea fi întocmit acest proces. Daca o asigurare nu este valabila constatarea amiabila probabil ca este nula; cereti firmei la care ati incheiat RCA-ul sa va comunice in scris motivul ( baza legala) pentru care nu-l despagubeste pe pagubit.

Alte discuții în legătură

Constatare amiabila artbor20 artbor20 Buna seara, Nu mai tin minte, dar am citit undeva(am tot cautat dar n-am mai gasit site-ul/link-ul) ca in anumite cazuri asiguratorul trimite date detaliate ... (vezi toată discuția)
Retinere permis auto... f0rdiesel f0rdiesel Buna ziua. In urma unui accident rutier, produs din neacordarea de prioritate la virajul catre stanga, cei doi soferi implicati accepta de comun acord ... (vezi toată discuția)
Accident rutier valentinnacu valentinnacu Buna seara.Am o nelamurire daca ma puteti ajuta, va rog: Ma deplasam pe strada X (asta insemnand in parcare) pentru a-mi parca masina, in loc amenajat parcarii ... (vezi toată discuția)