Marti am facut un accident usor pentru ca nu am acordat prioritate.
Am semnat formular de amiabila si i-am dat asigurarea mea.
Vineri (3 zile mai tarziu!) m-a sunat pagubita si mi-a spus ca nu poate fi despagubita prin RCA-ul meu pentru ca ea nu are asigurare. Mi-a spus sa ii platesc reparatia sau merge la politie. Am refuzat si a mers la politie. Acestia m-au subat si m-au chemat maine pentru constatare.
Presupun ca mi se va retine permisul si voi plati amenda. Nu imi este insa clar, mai departe, cum se procedeaza cu repartia masinii pagubitei.
Trebuie sa platesc eu sau cum? Repet: RCA-ul meu este 100% ok.
Multumesc
Pai e situatie destul de ambigua. Practic nu mai ai cum sa te duci in 24 ore din momente ce te-ai inteles amiabil. Politistul oricum nu are ce sa faca, cum sa ii sanctionezi ca nu au declarat , daca ei au incheiat amiabila. Politistiul a fost baiat bun ca putea cum a scris mai sus cineva sa ii pedepseasca pe amandoi 1. pentru neacordare de prioritate si 2. pentru lipsa rca. Dar mai departe doamna daca cumva il da in judecata, ca doar in instanta poti merge mai departe, omul a fost de buna credinta in ambele situatii si este acoperit pentru ca are declaratie de primire plata daune precum si amiabila.
Pai tocmai asta e problema ca, s-a incheiat o constatare amiabila care a fost prezentata asiguratorului in termen ( "Asiguratorul RCA trebuie sa fie notificat despre accident in termen de 5 zile lucratoare de la producerea acestuia. Totusi, este recomandabil ca depunerea constatarii amiabile sa fie facuta cat mai curand, de preferat intr-un interval de 24 de ore de la incident.") si asiguratorul a constatat ca cel pagubit nu avea asigurare ceea cea acum reprezinta o contraventie destul de mare si care duce la nulitatea constatarii amiabile( acolo trebuie trecut nr. asigurarii celor doi protagonisti ai accidentului si perioada de valabilitate......) Acum, gestul politistilor de a incalca legea nu prea este de apreciat :) Dar mai sunt si service-uri care lucreaza la negru.....Plus ca....soferul care nu are asigurarea valabila poate fi obligat sa plateasca toate pagubele, indiferent de vinovat!!!!!
1. Fiecare din parti are obligatia sa completeze partea din formular ce ii revine. Prin semnatura, fiecare certifica veridicitatea datelor completate
2. Dupa incheiera amiabilei, Politia nu maipoate interveni decat la sesizarea firmei de asigurari, la presupuse implicari penale
3. dupa noua legislatie, vinovatia o poate interpreta agentul constatator al firmelor de asigurari si nu agentul de politie
4. daca agentul constatator al firmei de asigurari constata ca polita nu este valabila, nu plateste asigurarea
5. pagubitul nu se poate indrepta impotriva celui care a cauzat accidentul, neavand polita valabila, dar poate sesiza BAAR pentru acordarea de despagubiri
Constatare amiabila
artbor20
Buna seara,
Nu mai tin minte, dar am citit undeva(am tot cautat dar n-am mai gasit site-ul/link-ul) ca in anumite cazuri asiguratorul trimite date detaliate ... (vezi toată discuția)
Accident rutier
valentinnacu
Buna seara.Am o nelamurire daca ma puteti ajuta, va rog: Ma deplasam pe strada X (asta insemnand in parcare) pentru a-mi parca masina, in loc amenajat parcarii ... (vezi toată discuția)