avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 803 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Buna ziua, am o întrebare. Eu nu am depus cerere de ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Buna ziua, am o întrebare. Eu nu am depus cerere de pensie( ...

Buna ziua,
am o întrebare.
Eu nu am depus cerere de pensie( urmaș ) pana acum, Menționez ca am vârsta de 21 de ani si urmez studii universitare.
Tatal meu era din Turcia si acolo a si decedat ( moarte naturala.)
Tin sa Menționez ca a decedat acum 10 ani.
Mama mea este romanca, dar nu au fost căsătoriți. Din ce am inteles, un imobil a fost lasat doar unuia dintre copiii sai( acesta fiind din prima casatorie) pot avea cota parte la imobil?
Cum pot beneficia de aceasta pensie de urmaș?
Ce acte trebuie concret sa depun?
Va Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Catalin16661 , utilizator 14:20, 16 Noiembrie 2024
Nu poti primi pensie de urmas din Romania , decat daca tatal tau a cotizat la sistemul de pensii publice din Romania ( a fost angajat legal in tara , sau a incheiat un contract de asigurare la acest sistem ) . De obicei ( dar nu-i neaparat asa ) , cetatenii straini - pe vremea aceea - isi deschideau afaceri in Romania , nu se angajau . Deci , intr-o atare situatie , va trebui sa cercetezi daca a avut un asemenea contract . Asta , desigur , daca tatal tau figureaza in certificatul tau de nastere . Daca acel imobil e in Turcia , va trebui sa te interesezi acolo care e legislatia privind succesiunile , aceasta se aplica , nu cea romana .

Buna ziua,
Da, tatal meu a cotizat in Romania.
A avut firme deschise, dar ma gandesc ca a platit taxe si impozite in Romania.
Din Romania nu pot primii pensie de urmaș? Dar din Turcia?
(Tatal meu figureaza in certificatul de nastere.)
CHKa a scris:

Nu poti primi pensie de urmas din Romania , decat daca tatal tau a cotizat la sistemul de pensii publice din Romania ( a fost angajat legal in tara , sau a incheiat un contract de asigurare la acest sistem ) . De obicei ( dar nu-i neaparat asa ) , cetatenii straini - pe vremea aceea - isi deschideau afaceri in Romania , nu se angajau . Deci , intr-o atare situatie , va trebui sa cercetezi daca a avut un asemenea contract . Asta , desigur , daca tatal tau figureaza in certificatul tau de nastere . Daca acel imobil e in Turcia , va trebui sa te interesezi acolo care e legislatia privind succesiunile , aceasta se aplica , nu cea romana .

Nu e vorba de taxe si impozite , ci de contributia de asigurari sociale , e cu totul altceva . Daca a fost patron , nu datora obligatoriu acea cotizatie , dar putea sa se asigure benevol . Daca nu a facut-o , nu ai dreptul la pensie de urmas in Romania . Daca ai avea vreun drept in Turcia , va trebui sa te interesezi acolo , greu - daca nu imposibil - sa gasesti aici , pe site , o persoana care stie amanuntit legislatia turca .
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Noiembrie 2024
CHKa, utilizator
Pensia de urmaș se cuvine copiilor și soțului supraviețuitor, dacă susținătorul decedat era pensionar sau îndeplinea condițiile pentru obținerea oricărui tip de pensie acordată din sistemul public de pensii.

Intereseaza-te in Turcia, ca de acolo s-ar putea sa primesti, conform legilor turcesti.
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Noiembrie 2024
Dapix, utilizator

Buna ziua,
Multumesc pentru raspuns.
La data decesului, tatal meu era pensionar.

Dapix a scris:

Pensia de urmaș se cuvine copiilor și soțului supraviețuitor, dacă susținătorul decedat era pensionar sau îndeplinea condițiile pentru obținerea oricărui tip de pensie acordată din sistemul public de pensii.

Intereseaza-te in Turcia, ca de acolo s-ar putea sa primesti, conform legilor turcesti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dubla cetatenie Bassel Bassel Buna ziua , Sunt romanca si am fost casatorita cu un cetatean de origine turca, avem un copil de 4 anisori impreuna ,nascut in Romania. Sunt interesata daca ... (vezi toată discuția)
Radierea tatului din certificatul de nastere . angelica ionelia angelica ionelia Buna ziua. Problema mea e in felul urmator : am nascut pe teritoriul Turciei un copil fara tata, de acolo mi sa dat foaie de maternitate si externarea din ... (vezi toată discuția)
Pensie urmaș Catalin16661 Catalin16661 Buna seara, am o întrebare si sper sa primesc un răspuns. Eu nu am depus cerere de pensie( urmaș ) pana acum, Menționez ca am vârsta de 20 de ani si ... (vezi toată discuția)