avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 764 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna ziua. Locuiesc intr-un bloc cu 3 scari care ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna ziua. Locuiesc intr-un bloc cu 3 scari care formeaza o asociatie. Scarile ...

Buna ziua.Locuiesc intr-un bloc cu 3 scari care formeaza o asociatie.Scarile din margine sunt mansardate iar cea din mijloc este nemansardata.Care este baza legala care permite ca cheltuielile cu reparatii si intretinere la scarile cu mansarda sa se faca doar de catre locatarii acestora ?Nu este spatiu comun si repratiile si intretinerea tuturor acoperisurilor cu mansarda sau fara sa se faca de toti locatarii.Daca este legal ca cei cu mansarda sa repare iar cei fara sa nu contribuie cum se impart cheltuielile la reparatia si intretinerea subsolului tinind cont ca toate utilitatile sunt la comun.Multumesc.
Cel mai recent răspuns: BogdanGri , utilizator 10:28, 20 Noiembrie 2024
Buna ziua

Daca titlul de proprietate nu prevede altfel, acoperisul este pare comuna si toti proprietatarii sunt obligati sa contribuie la reparatia lui.

De asemenea, daca fiecare scara are o asociatie proprie, atunci evident proprietarii unei scari nu vor contribui la cheltuielile altor scari.

Daca aveti o singura asociatie pentru toate cele 3 scari, atunci toti proprietarii sunt obligati sa contribuie la cheltuieli.

Din Legea 196/2018

Articolul 35
(1) În cazul clădirilor cu mai multe locuințe sau spații cu altă destinație și în cazul clădirilor multietajate constituie părți comune din condominiu, dacă actele de proprietate nu prevăd altfel, următoarele:
e) [...] structura de rezistență; fațadele; acoperișul; terasele;

Articolul 75
(3) Asociația de proprietari are obligația de a respecta prevederile legale privind modul de repartizare a cheltuielilor comune, în caz contrar hotărârile luate de adunarea generală a proprietarilor cu încălcarea acestor dispoziții sunt nule de drept.
(4) Niciun proprietar din condominiu nu este exceptat de la obligația de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renunțării la folosirea unei părți din proprietatea comună.

Articolul 85
Cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate reprezintă cheltuielile asociației cu privire la proprietatea comună, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrări de întreținere, service, reparații și, după caz, de consolidare, reabilitare, eficiență energetică, modernizare la părțile de construcții și instalații aflate în/și pe proprietatea comună, astfel cum este descrisă în cartea tehnică a construcției și în acordul de asociere: [...] structura de rezistență; fațadele; acoperișul și altele asemenea, [...].
Ultima modificare: Luni, 18 Noiembrie 2024
BogdanGri, utilizator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Aoleu ! Ia mai ganditi-va!
Si daca una din scari vrea sa zugraveasca scara anual ca au locatari pretentiosi si vor sa "igenizeze anual" ca pe vremea buncilor la fiecare paste si Craciun?
sauvrea sa isi imbunatateasca(repare) acoperisul anual? Pima oara ca a curs si e placa. Apoi ca vor acoperis ca e vara prea cald. Apoi ca Mai buna ca tabla e tigla. Si apoi ca poate fi izolat si sub tigla.


Buna ziua

Ce legatura are ce ati spus dvs cu intrebarea initiatorului? Cititi va rog legea 196/2018.

Exista o singura asociatie.

Legea 196/2018 defineste (la art. 2) condominiul ca "imobil format din teren cu una sau mai multe construcții, în care există cel puțin 3 proprietăți individuale reprezentate de locuințe și locuințe sau spații cu altă destinație, după caz, și cote-părți indivize de proprietate comună"

Legea 198/2016 permite separarea pe scari/tronsoane (art 13): În condominiile cu mai multe tronsoane sau scări se pot constitui asociații de proprietari pe fiecare tronson ori scară în parte numai în condițiile în care proprietatea comună aferentă tronsoanelor sau scărilor poate fi delimitată și în condițiile în care există branșamente separate pe fiecare scară sau tronson.

Deci, implicit legea 196/2018 impune necesitatea existentei unei asociatii de proprietari la nivel de condominiu, insa ofera si posibilitatea separarii in asociatii la nivel de scara/tronson daca acest lucru este posibil prin intrunirea unor anumite conditii.

Daca proprietarii doresc sa se gospodareasca separat, pe fiecare scara, si intrunesc conditiile definite in art. 13 al legii 196/2018 atunci pot infiinta asociatii pe fiecare scara. Pana atunci insa, fiind vorba de o singura asociatie, prevederile legii sunt clare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cine beneficiază de venituri din chirie spatiu comun bloc? calinn_g calinn_g Intr-o asociație de proprietari a unui bloc cu mai multe scari, veniturile din închirierea unui spațiu comun aferent unei singure scari (sa zicem un uscator ... (vezi toată discuția)
Presedintele si administratorul asociatiei vulturul -zarnesti, ... profesoara10 profesoara10 Presedintele si administratorul asociatiei Vulturul -Zarnesti, jud. Brasov au decedat.Fiica fostului administrator si cenzorul au influentat membrii asociatiei ... (vezi toată discuția)
Separare lidia01 lidia01 cum procedezi cand vrei ca tu sa ramai cu asociatia mama iar scara cealalta sa isi infiinteze asociatia lor de proprietari (vezi toată discuția)