avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 492 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contestare amenda constructie fara autorizatie. ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contestare amenda constructie fara autorizatie. ...

Contestare amenda contraventionala pentru constructie fara autorizatie. Acum 6 ani am construit in regie proprie un gard si o magazie din lemn si OSB acoperita cu tabla de 24 m2 fara sa aiba fundatie ( doar pe suporti bagati in beton) . Am solicitat o autorizare a acestei constructii pentru a putea face un contract pentru curent electric .Primaria a respins dosarul si a dat o amendade 2000 lei pe motiv ca exista deja o constructi si trebuie refacut dosarul cu intrare in legalitate . Din ce am studiat exista un termen de prescriere de 3 ani de la data finalizarii in fapt a constructiei. Daca o contest in intanta procesul de autorizare va fi blocat? pe PV nu este mentionat un termen de achitare a 1/2 din amenda. Pot plati aceasta amenda la jumatate desi nu este mentionat si care este acest termen, 48 ore sau 15 zile? Se stinge litigiul daca achit jumatate? Sau sa merg in paralel cu contestatia si achitarea unei jumatati? Multumesc
Cel mai recent răspuns: Andrada Anghel-Banciu , Avocat 14:28, 21 Noiembrie 2024
Buna ziua,

Amenda a fost aplicata în temeiul Legii nr. 50/1991? Dacă da, atunci avem urmatoarele prevederi aplicabile:
Legea 50/1991: Art. 35 alin. (3) „În măsura în care prin prezenta lege nu se dispune altfel, sunt aplicabile prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările ulterioare, cu excepţia dispoziţiilor art. 28 şi 29.”

OG nr. 2/2001 Art. 28 (1) „Contravenientul poate achita, în termen de cel mult 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului- verbal, jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ, agentul constatator făcând menţiune despre această posibilitate în procesul-verbal.”

Așadar, dacă amenda s-a aplicat în temeiul Legii nr. 50/1991, nu este posibila plata a 1/2 din minimul amenzii.

Pe de alta parte, plata amenzii nu duce la stingerea litigiului. Plângerea contraventionala va fi exercitata în paralel cu procedura de intrare în legalitate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amenda constructie/consolidare fara autorizatie aceste amenzi ... cotogigi cotogigi Amenda constructie/consolidare fara autorizatie Aceste amenzi pot fi platite jumate din minimul amenzii ca am primit una si nu gasesc nicaeri unde sa fie ... (vezi toată discuția)
Daca o amenda la lg 50 se poate achita la jumatate in termen ... Ion Mosila Ion Mosila Daca o amenda la lg 50 se poate achita la jumatate in termen de 15 zile (vezi toată discuția)
Posibilitate achitare jumatate din minimul amenzii lege 61/1991 și lege 92/2007 steliana_ro steliana_ro Buna ziua, incepand cu 24.08.2018 intra in vigoare Legea 203/2018 privind masuri de eficientizare a achitarii amenzilor contravenționale. ART. 46 din ... (vezi toată discuția)