avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 399 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Femeie, indeplinesc conditiile pentru pensionare la ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Femeie, indeplinesc conditiile pentru pensionare la limita de ...

Femeie, indeplinesc conditiile pentru pensionare la limita de varsta cu reducerea varstei standard, conform art 56 din L360. Lucrez cu contract pe perioada nedeterminata. Daca solicit pensionarea si se emite decizia, angajatorul este informat in legatura cu aceasta. In ce conditii se poate sa nu-mi inceteze contractul, pentru a putea cumula pensia cu salariul pana la data indeplinirii varstei standard conform anexei 5 din lege.

Multumesc pentru raspuns!
Cel mai recent răspuns: lucianadraghici , utilizator 09:28, 25 Noiembrie 2024
In conditiile art.56 alin.1 lit.c din Codul Muncii .. pentru continuarea activitatii va trebui sa incheiati un nou c.i.m.
Ultima modificare: Joi, 21 Noiembrie 2024
Cornel Vasile, Consilier juridic
Un raspuns de aici preciza ca, in cazul primirii de catre angajator, a instiintarii cu privire la emiterea deciziei de pensionare emisa de ctre casa de pensii, acesta nu poate inceta contractul fara DECIZIE, care este forma juridica ce sta la baza acestei incetari. Si ca, daca eu salariat , nu inmanez angajatorului decizia scrisa, fara incetarea contractului si cu decizia valabila, pot continua sa lucrez si sa cumulez pensia cu salariul pana la implinirea varstei standard prevazuta de anexa nr. 5, cand se aplica art. 46 din L360.
Ce parere aveti?
1. Codul Muncii prevede comunicarea deciziei , nu a unei instiintari.

2. Munca la negru este drastic sanctionata de catre ITM .. de la data comunicarii deciziei , c.i.m. inceteaza de drept indiferent de vointa partilor.

3. Legea 360 nu se aplica in situatia dvs.
1. Cu tot respectul, va rog sa studiati mai atent L360. Este legea pensiilor care se aplica se la 1 sept 2024, deci mi se aplica si mie.
2. In conformitate cuu art 93 dinL360 alin. (7) În termenul prevăzut la alin. (6), casa teritorială de pensii emitentă comunică angajatorului o informare cu privire la emiterea deciziei de pensionare pentru limită de vârstă, anticipată sau de invaliditate. Informarea va cuprinde numele şi prenumele persoanei, codul numeric personal, tipul deciziei de pensionare, precum şi data emiterii acesteia. Exista si un model publicat de 2 ani de cand se transmit aceste informari catre angajator, care nu primeste DECIZIA DE PENSIE, aceasta din urma fiind primita doar de catre solicitant.
3.Totodata am semnalat un raspuns eronat dat de dvs unei doamne, deoarece ati confundat pensia pentru limita de varsta redusa prevazuta de art 56. din L360, cu reducerile de care beneficiem in alte conditii ale aceleeasi legi- grupe, crestere copil.
Daca nu suntem de specialitate ci apelam la raspunsurile dvs, este pentru ca avem incredere ca raspunsurile primite sunt competente, dar nu inseamna ca nu citim si noi (unii) legislatia.
Am pus intrebarea initiala urmare apostarii comentariului doamnei "Danaioana"ca raspuns la intrebarea domnului "Alexandru-D".In plus, dvs. ati raspuns unui caz asemanator, lui Alexandru-D pe data 11 10.2024 urmatorul raspuns""Informarea nu tine loc de decizie ..prin urmare, nu aveti cum sa-i incetati c.i.m. in baza informarii...solicitati angajatului sa va comunice decizia."
Deci ce sa inteleg???!!!

Alte discuții în legătură

Incetare de drept cim Alexandru_D. Alexandru_D. Buna ziua. Prin coroborarea dispozitiilor art. 56, alin . (1), lit. c) din Codul Muncii cu dispozitiile art. 93, alin. (7) din Legea 360/2023, CIM inceteaza de ... (vezi toată discuția)
Incetare cim - primire decizie pensionare anymaryh anymaryh Hristos a inviat! Am urmatoarea situatie si va rog sa ma ajutati : un salariat (61ani) care a primit decizia de pensionare. Decizia are data de 16 martie ... (vezi toată discuția)
Incetarea contractului de munca in cazul pensionarii gluten gluten Pentru pensie limita de varsta ,contractul de munca inceteaza de drept ca si la pensie anticipata si pensie de boala? Se face decizie de propunere la pensie ... (vezi toată discuția)