avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1088 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... fixarea preturilor de vanzare
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

fixarea preturilor de vanzare

Buna ziua,
Am urmatoarea situatie: comerciantul C1 discuta cu furnizorul F care sunt preturile de vanzare la raft la comerciantul C2, pentru produsele livrate de F (C1 si C2 sunt concurenti directi).
Aceasta discutie despre preturi incalca legea? Se poate considera ca este o intelegere de fixare a pretului de vanzare la raft, furnizorul fiind intermediarul discutiilor intre C1 si C2?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Mihail Cazacioc , Consilier juridic 20:22, 9 Februarie 2010
Eu cred mai degraba ca este o incalcare a clauzelor contractuale de catre F in dauna lui C2 daca nu cumva este o contraventie prevazuta de art. 4 din Legea 11/1991:
"Art. 4. - Constituie contravenţii următoarele fapte, dacă nu sînt săvîrşite în astfel de condiţii încît să fie considerate, potrivit legii penale, infracţiuni:
a) încălcarea de către persoanele fizice a interdicţiilor prevăzute de art. 36 din Legea nr. 15/1990 privind reorganizarea unităţilor economice de stat ca regii autonome şi societăţi comerciale;
b) oferirea serviciilor de către salariatul exclusiv al unui comerciant unui concurent ori acceptarea unei asemenea oferte;
c) dezvăluirea de către salariatul unui comerciant a unor date secrete privind activitatea acestuia, către un concurent;
d) încheierea de contracte prin care un comerciant asigură predarea unei mărfi sau executarea unei prestaţii în mod avantajos, cu condiţia aducerii de către client a altor cumpărători, cu care comerciantul ar urma să încheie contracte asemănătoare;
e) încheierea de contracte prin care cumpărătorul ar urma să primească un premiu, care depinde exclusiv de o tragere la sorţi sau de hazard;
f) comunicarea sau răspîndirea în public de către un comerciant de afirmaţii asupra întreprinderii sale sau activităţii acesteia, menite să inducă în eroare şi să-i creeze o situaţie de favoare în dauna unor concurenţi;
g) comunicarea sau răspîndirea, de către un comerciant, de afirmaţii mincinoase asupra unui concurent sau mărfurilor sale, afirmaţii de natură să dăuneze bunul mers al întreprinderii.
Comunicarea făcută confidenţial este socotită un act de concurenţă neloială numai cînd autorul comunicării ştia că faptele nu corespund adevărului;
h) oferirea, promiterea sau acordarea - mijlocit sau nemijlocit - de daruri ori alte avantaje salariatului unui comerciant sau reprezentanţilor acestuia, pentru ca prin purtare neloială să poată afla procedeele sale industriale, pentru a cunoaşte sau a folosi clientela sa ori pentru a obţine orice alt folos pentru sine ori pentru altă persoană în dauna unui concurent:
i) deturnarea clientelei unui comerciant prin folosirea legăturilor stabilite cu această clientelă în cadrul funcţiei deţinute anterior la acel comerciant;
j) concedierea unor salariaţi ai unui comerciant, în scopul înfiinţării unei societăţi concurente care să capteze clienţii acelui comerciant sau angajarea salariaţilor unui comerciant în scopul dezorganizării activităţii sale.
Contravenţiile de la lit. a) se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 20.000 lei, cele de la lit. b)-e) cu amendă de la 10.000 lei la 40.000 lei, iar cele de la lit. f)-j) cu amendă de la 20.000 lei la 60.000 lei.
Sancţiunea poate fi aplicată şi persoanelor juridice.
Contravenţiile se constată, la sesizarea părţii vătămate, de către salariaţi anume împuterniciţi de camerele de comerţ şi industrie teritoriale sau de Inspecţia comercială de stat. Agenţii constatatori aplică o dată cu constatarea contravenţiei şi amenda.
Contravenţiilor prevăzute la alin. 1 li se aplică dispoziţiile Legii nr. 32/1968 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor.

Cred ca e contraventia prevazuta la pct c.
Cred totusi ca art. 4 lit. c din legea 11/1991 se refera la faptul ca un angajat al unei firme ofera informatii secrete catre un concurent al firmel la care lucreaza. In cazul de fata, inteleg ca ar constitui contraventie faptul ca angajatul furnizorului F sa ofere informatii furnizorului F1, care este concurentul direct al F.

Cu problema solicitata, ne putem incadra in art. 5 lit. a din legea 21/1996?

(1)Sunt interzise orice înţelegeri [.....] tacite între agenţii economici [.....] în special cele care urmăresc:
a)fixarea concertată, în mod [.....] indirect, a preţurilor de vânzare ori de cumpărare, ....................

Legea 21/1996 e mai complicata. Nu pot sa-mi dau seama fata de speta prezentata.Vedeti totusi pe legea 21/1996, cum se face constatarea, modurile de sesizare, etc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concurenta neloiala? Considerati un act de concurenta neloiala faptul ca un angajator - firma IT - incearca sa convinga un angajat al unei alte firme IT, propunind salariu mult mai ... (vezi toată discuția)
Concurenta neloiala intrebare_buna intrebare_buna Buna ziua! Sunt angajata la o firma unde ma ocup de cautare clienti si in acelasi timp sunt si asociata la o firma care are acelasi activitate. Asta reprezinta ... (vezi toată discuția)
Am nevoie de un raspuns urgent, va rog! Conform noului cod al muncii, indemnizatia ptr.clauza de neconcurenta s-a majorat.Eu insa inteleg ca ea se plateste doar dupa incetarea contractului ca procent ... (vezi toată discuția)