avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 899 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită *Titlu:** Legalitatea executării silite înainte de ...
Discuție deschisă în Executare silită

*Titlu:** Legalitatea executării silite înainte de soluționarea ...

*Titlu:** Legalitatea executării silite înainte de soluționarea apelului într-un proces de evacuare

**Întrebare:**

Bună ziua,

Într-un proces de evacuare, am formulat apel în termenul legal împotriva sentinței prin care instanța de fond a dispus evacuarea noastră. Apelul este în curs de judecată, cu un nou termen stabilit. Cu toate acestea, partea adversă ne-a transmis o somație pentru evacuare și, ulterior, a apelat la un executor judecătoresc, care a inițiat executarea silită, solicitând evacuarea spațiului și plata unor cheltuieli de executare.

Este legal să se inițieze executarea silită cât timp apelul este încă pe rol? Se poate argumenta că această acțiune reprezintă un abuz sau o încălcare a drepturilor noastre procesuale, având în vedere că apelul suspendă executarea, iar sentința nu este definitivă?

Mulțumesc anticipat pentru răspunsuri și pentru orice sfat privind pașii pe care ar trebui să îi urmez în continuare
Cel mai recent răspuns: Georgia2010 , utilizator 18:08, 26 Noiembrie 2024
Raspunsul la intrebarea dvs depinde de temeiul de drept pe care cererea de evacuare este motivata.

Art. 1041 NCPC Procedura de judecată. Calea de atac Procedura de evacuare

(1) Cererea de evacuare se judecă cu citarea părţilor, în afară de cazul în care evacuarea imobilului pentru neplata chiriei sau a arenzii se solicită în baza unui contract care constituie, pentru plata acestora, titlu executoriu, potrivit legii.

(2) Cererea de evacuare se judecă de urgenţă, în camera de consiliu, cu dezbateri sumare, dacă s-a dat cu citarea părţilor.

(3) Întâmpinarea nu este obligatorie.

(4) Dacă s-a solicitat şi plata chiriei ori a arenzii exigibile, instanţa, cu citarea părţilor, va putea dispune odată cu evacuarea şi obligarea pârâtului la plata acestora, inclusiv a sumelor devenite exigibile în cursul judecăţii.

(5) Hotărârea de evacuare este executorie şi poate fi atacată numai cu apel în termen de 5 zile de la pronunţare, dacă s-a dat cu citarea părţilor, sau de la comunicare, când s-a dat fără citarea lor.


Noi am facut apel in termenul legal si inca se judeca apelul. Ei au facut executarea si toate somatiile dupa ce am facut apel si in timpul apelului (suntem deja la al treilea termen la care au fost prezenti si ei)
Ultima modificare: Marți, 26 Noiembrie 2024
Georgia2010, utilizator
N-ati cititi sau daca ati citit n-ati inteles ce v-am raspuns eu.

Nu e nevoie de hotarare definitiva, e suficient sa fie executorie daca temeiul de drept al actiunii lor este art 1041 - evacuare pt lipsa titlului
Asta apare pe portal. Admite cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta ......S.A în contradictoriu cu pârâta ....
.S.R.L.. Dispune evacuarea pârâtei din spaţiul în suprafaţa de ...mp aflat în imobilul identificat cadastral cu ...
Obligă pârâta să plătească reclamantei suma de ...ei reprezentând cheltuieli de judecată. Respinge, ca neîntemeiată, cererea pârâtei de obligare a reclamantei la plata cheltuielilor de judecată. Executorie. Cu drept de apel în termen de 5 zile de la pronunţare. Cererea de apel se depune la Judecătoria Iaşi. Pronunţată, astăzi, 15.05.2024, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Chirias luat in spatiu ballo ballo La expirarea contractului de inchiriere (inregistrat la ANAF) sau anularea acestuia pentru neplata chriei pot evacua din locuinta chiriasul indiferent de ... (vezi toată discuția)
Evacuare CatalinDonose CatalinDonose Buna ziua ! Am primit decizia instantei care arata cam asa : \" Tip solutie: Admite in parte cererea Solutia pe scurt: Admite în parte cererea formulată de ... (vezi toată discuția)
Recuperare suma propita acn acn Buna ziua ! Am revenit cu o intrebare : am castigat procesul in legatura cu contestatia la executare silita , s a dat si ordinul judecatoresc , dar executorul ... (vezi toată discuția)