Am o întrebare legată de proiectul meu NFT și ONG-ul pe care le-am infiintat recent :
În calitate de fondator al ambelor, există vreo cerință legală privind procentajul (o „cotă”) din veniturile obținute prin NFT-uri care trebuie donat ONG-ului?
Există un potențial conflict juridic sau de interese în cazul în care sunt fondator atât al proiectului NFT, cât și al ONG-ului?
radumititean
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Un fondator al unui ONG e firesc sa il sprijine, inclusiv prin bani, si dupa infiintare, desi daca nu e vorba de o asociatie in care sa fie membru si sa trebuiasca sa plateasca o cotizatie periodica, nu e obligat, dar poate sa o faca. Iar daca e o asociatie si fondatorul a ramas membru propriu-zis, poate plati si cotizatie, dar poate face si donatii, contributii, poate directiona 3,5% din impozitul pe venit ( din ce se va mai putea, ca se restrange puternic spectrul de venituri din a caror impozit poti face redirectionari catre un ONG). Chiar definitia legala a unei asociatii se refera la contibutia membrilor in cunostinte, munca si bani pentru sustinerea activitatii ei.... Discutabil si de analizat in concret ar fi cazul cand cineva e asociati unic sau majoritar si / sau administrator al unei firme supusa impozitului pe profit, care ar sponsoriza acel ONG si el este intr-o pozitie in ONG care implica o putere made de decizie, ca sa nu riste incadrarea in situatia interzisa de Legea 32/1994 privind sponsorizarea care o interzice cand sponsorul controleaza ONG beneficiar / ii dirijeaza activitatea, ca s-ar putea eventual considera ca indirect exercita astfel un control ce excede limitei tolerate de lege chiar daca nu e firma sponsor un asociat in acel ONG. E de vazut si cum sunt calificate juridic "veniturile obtinute prin NFT" ca nu ati explicat in concret "proiectul meu NFT" si de unde ideea ca ar exista vreo obligatie sa donati ( sau transferati cu alt titlu) vreun ban catre ONG din venituri obtinute din NFT?