Bună ziua,
Vă rog să îmi spuneţi cum ar trebui să procedez din punct de vedere legal în cazul în care un salariat lipseşte de la locul de muncă mai multe zile fără să anunţe personal, prin reprezentant, telefonic sau pe email instituţia.
Precizez că este vorba despre îngrijitoarea (femeie de servici) instituţiei publice la care lucrez.
Salariata respectivă se află în conflict de muncă cu instituţia (a dat instituţia in judecată - litigii de muncă.
De asemenea persoana respectivă a fost în CM în sistem ambulatoriu din luna iunie, beneficiind la jumătatea acestei luni de 183 zile de concediu medical în ultimele 12 luni (a primit 3 avize de la medicul expert pentru prelungirea CM-ului peste 90 de zile). După finalizarea celor 183 de zile de CM a venit la instituţie şi a făcut o cerere de concediu de odihnă pentru restul zilelor la care avea dreptul. După ce s-a finalizat perioada pentu care si-a luat concediu de odihnă nu a venit la serviciu şi nici nu a anunţat motivul absenţei.
Salariata respectivă a procedat în acelaşi mod pe toată perioada CM, adică, în afară de primul certificat de concediu medical, nu a anunţat instituţia că a primit alte certificate de concediu medical (deşi o parte din ele erau acordate pentru o perioadă mai scurtă decât o lună) ci doar le aducea în primele 5 zile din luna următoare acordării CM.
Întrebările mele sunt:
1. Cum trebuie procedat din punct de vedere legal?
2. Trebuie să introduc absenţele în REVISAL?
3. Cum procedez dacă introduc absenţele în REVISAL şi salariata aduce un nou CM (după 25 noiembrie are 178 de zile de CM în ultimele 12 luni)?
4. Salariata poate fi convocată pentru cercetare disciplinară dacă CIM este suspendat în REVISAL din cauza absenţei?
1. Daca lipseste nemotivat , nu exista obligatia legala sa anunte angajatorul.
2. Contractul individual de munca poate fi suspendat in situatia absentelor nemotivate ale salariatului, in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, contractul individual de munca, precum si prin regulamentul intern.
3. Absențelw nemotivate se transmit în registru în termen de 3 zile lucrătoare de la data suspendării.
4. Pe durata suspendarii c.i.m., salariata nu poate fi convocata la cercetarea disciplinara.
Dacă salariata nu vine la serviciu (deja are 10 zile de cand lipseşte), nu a anunţat absolut nimic, nu a adus până ieri, 5 decembrie CM pentru luna trecută cu ar trebui să procedeze angajatorul?
Desfacere cim
MariaRamona
Daca o persoana absenteaza mai mult de 3 zile consecutive, pot sa dispun desfacerea contractului de munca fara realizarea unei cercetari disciplinare? (vezi toată discuția)