avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 793 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Chemare în judecată PRIMĂRIA –PRIN PRIMAR
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Chemare în judecată PRIMĂRIA –PRIN PRIMAR

Bună ziua!
Am chemat în judecată PRIMĂRIA SECTOR X –PRIN PRIMAR cu acțiune întemeiată pe obligația de „A FACE”, iar instanța a admis excepţia lipsei capacităţii procesuale de folosinţă a pârâtei, invocată prin întâmpinare, și va respinge cererea de chemare în judecată formulată de către reclamant în contradictoriu cu pârâta, ca fiind formulată împotriva unei entități fără capacitate procesuală de folosință, cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare.
În parte în sentință se axează pe următoarele articole din Codul administrativ:
„-potrivit art. 5 lit. hh) din Codul administrativ, primăria comunei, a oraşului, a municipiului, a subdiviziunii administrativ-teritoriale este definită ca fiind o structură funcţională fără personalitate juridică şi fără capacitate procesuală, cu activitate permanentă, care duce la îndeplinire hotărârile autorităţii deliberative şi dispoziţiile autorităţii executive, soluţionând problemele curente ale colectivităţii locale, constituită din: primar, viceprimar, administratorul public, consilierii primarului sau persoanele încadrate la cabinetul primarului şi aparatul de specialitate al primarului.
- potrivit art. 109 alin. (1) din Codul administrativ, reprezentarea în justiţie a unităţilor administrativ- teritoriale se asigură de către primar sau de către preşedintele consiliului judeţean, însă în lumina art. 96 alin. (1) din Codul administrativ, numai unităţile administrativ-teritoriale sunt persoane juridice de drept public, cu capacitate juridică deplină şi patrimoniu propriu, iar nu primăriile acestora.
Având în vedere textele legale anterior citate, instanța deduce că Primăria Sectorului X București nu are personalitate juridică pentru a avea calitate de parte în judecată, aşa cum prevăd dispoziţiile art. 41 alin. (1) C. proc. civ., fiind numai o structură administrativă, deci nu are capacitate de folosinţă a drepturilor civile pentru a fi parte în judecată.”
Mai pot face apel cu șanse de câștig sau trebuie să chem din nou în judecată SECTORUL X AL MUNICIPIULUI BUCUREȘTI-PRIN PRIMAR.
Cu mulțumiri anticipate
Cel mai recent răspuns: CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT , Avocat 20:56, 2 Decembrie 2024
Nu sveti sanse în apel,soluția instantei e corecta..

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Capacitati procesuale aser aser Care este legatura intre capacitatea de folosinta si capacitatea de exercitiu pentru persoane juridice.Primariile au capacitate de exercitiu ?pot fi in ... (vezi toată discuția)
Rolul activ al instantei lotuss lotuss In ce art. se prevede ca instanta in virtutea rolului sau activ ar trebui sa puna in discutia partilor capacitatea lor procesuala ? (vezi toată discuția)
Lipsă răspuns solicitare pe 544/2001. primăria ridică excepția lipsei calității procesuale de folosință. este corect? Andr@ Andr@ Am depus o cerere de chemare în judecată împotriva primăriei de sector deoarece nu mi-a comunicat informațiile de interes public solicitate în baza legii ... (vezi toată discuția)