avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 750 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Cum este legea, daca un teren privat este dat liber ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Cum este legea, daca un teren privat este dat liber pentru folosire ...

Cum este legea, daca un teren privat este dat liber pentru folosire public? Cazul este urmator. Exista un trotuar facut pe un teren privat, proprieterul a dat voie sa se faca pe terenul lui trotuar si e dat liber traficului si pietoni. Exista si indicatoare ca acolo parcarea este interzis. Proprietarul a parcat pe trotuar, a blocat totul simpietoni trebuie sa foloseasca carosabil. politia llocala spune ca nu se poate face nimic ca este teren privat.
Intrebarea este, trebuie aplicat acolo codul rutier care trebuie aplicat si la proprietarul sau se aplica acolo legea de teren proprie? Stie cineva legea care reglementaza aia? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: BogdanGri , utilizator 17:06, 3 Decembrie 2024
Buna ziua

Drumul acela este drum public asa cum este definit in OUG 195/2002 (art. 6, alin 14 - drum public - orice cale de comunicație terestra, cu excepția căilor ferate, special amenajată pentru traficul pietonal sau rutier, deschisă circulației publice; drumurile care sunt închise circulației publice sunt semnalizate la intrare cu inscripții vizibile). Deci prevederile codului rutier se aplica si pentru acel drum chiar daca terenul este proprietate privata. Este de exemplu cazul parcarilor marilor magazine.
Multumesc. Exista o lege care spune ca daca este drum public, dreptul proprietarului nu mai conteaza? Ca politia locala spune ca el are drept ca e terenul lui.
Ultima modificare: Marți, 3 Decembrie 2024
Anca987, utilizator
Buna ziua

Constitutia Romaniei, spune la art 44, ca dreptul de proprietate, precum și creanțele asupra statului, sunt garantate. Conținutul și limitele acestor drepturi sunt stabilite de lege.

Deci dreptul de proprietate e garantat insa limitele lui sunt stabilite prin lege. Un proprietar nu poate face orice vrea doar pentru simplul fapt ca e proprietar.

In cazul expus de dvs, e vorba de OUG 195/2002 care spune, tot la art 1, ca circulația pe drumurile publice a vehiculelor, pietonilor și a celorlalte categorii de participanți la trafic, drepturile, obligațiile și răspunderile care revin persoanelor fizice și juridice, precum și atribuțiile unor autorități ale administrației publice, instituții și organizații sunt supuse dispozițiilor prevăzute în prezenta ordonanță de urgență.

Tot aceeasi OUG 195/2002, art. 6, alin 14 defineste drumul public ca orice cale de comunicație terestra, cu excepția căilor ferate, special amenajată pentru traficul pietonal sau rutier, deschisă circulației publice.

Deci indiferent cine este proprietarul drumului, atat timp cat este drum public se aplica dispozitiile prevazute in OUG 195/2002.

Proprietarul acelui drum ar putea insa decide sa il inchida circulatiei publice si atunci poate face ce vrea. Dar aici discutia e lunga si e important de stiut cum anume a ajuns acea bucata de teren sa fie amenajata drept trotuar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poate poliția locală sa ami facă dosar penal pentru băutură ... Beneficiile Beneficiile Poate poliția locală sa ami facă dosar penal pentru băutură dacă mă aflam pe un drum forestier (vezi toată discuția)
Oprire neregulamentala zozomester zozomester Va salut ! am o intrebare daca cineva ma poate ajuta. in oras exista un magazin mare care are parcarea proprie si unde cu cateva zile au vopsit in unele ... (vezi toată discuția)
Conducere pe dum privat Sebastian 19 7 9 Sebastian 19 7 9 Buna ziua Telefonic la insistenta politie am mutat. Masina chiar daca le. Am spus ca am consumat alcool.Cand am ajuns dupa aproximativ o suta de metri de ... (vezi toată discuția)