Buna ziua
Drumul acela este drum public asa cum este definit in OUG 195/2002 (art. 6, alin 14 - drum public - orice cale de comunicație terestra, cu excepția căilor ferate, special amenajată pentru traficul pietonal sau rutier, deschisă circulației publice; drumurile care sunt închise circulației publice sunt semnalizate la intrare cu inscripții vizibile). Deci prevederile codului rutier se aplica si pentru acel drum chiar daca terenul este proprietate privata. Este de exemplu cazul parcarilor marilor magazine.
Buna ziua
Constitutia Romaniei, spune la art 44, ca dreptul de proprietate, precum și creanțele asupra statului, sunt garantate. Conținutul și limitele acestor drepturi sunt stabilite de lege.
Deci dreptul de proprietate e garantat insa limitele lui sunt stabilite prin lege. Un proprietar nu poate face orice vrea doar pentru simplul fapt ca e proprietar.
In cazul expus de dvs, e vorba de OUG 195/2002 care spune, tot la art 1, ca circulația pe drumurile publice a vehiculelor, pietonilor și a celorlalte categorii de participanți la trafic, drepturile, obligațiile și răspunderile care revin persoanelor fizice și juridice, precum și atribuțiile unor autorități ale administrației publice, instituții și organizații sunt supuse dispozițiilor prevăzute în prezenta ordonanță de urgență.
Tot aceeasi OUG 195/2002, art. 6, alin 14 defineste drumul public ca orice cale de comunicație terestra, cu excepția căilor ferate, special amenajată pentru traficul pietonal sau rutier, deschisă circulației publice.
Deci indiferent cine este proprietarul drumului, atat timp cat este drum public se aplica dispozitiile prevazute in OUG 195/2002.
Proprietarul acelui drum ar putea insa decide sa il inchida circulatiei publice si atunci poate face ce vrea. Dar aici discutia e lunga si e important de stiut cum anume a ajuns acea bucata de teren sa fie amenajata drept trotuar.