Buna seara. As fi profund recunoscator daca mi-ar trimite cineva un model de cerere de chemare in judecata pentru restituirea taxei de poluare. Si catre cine trebuie facuta: judecatorie sau tribunal. Multumesc din suflet anticipat, sa va dea Dumnezeu sanatate si toate cele bune. :luck:
Buna seara. As fi profund recunoscator daca mi-ar trimite cineva un model de cerere de chemare in judecata pentru restituirea taxei de poluare. Si catre cine trebuie facuta: judecatorie sau tribunal. Multumesc din suflet anticipat, sa va dea Dumnezeu sanatate si toate cele bune. :luck:
Totusi, mi-ar prinde bine daca m-ar putea ajuta cineva. Multumesc, multumesc, multumesc, si va doresc toate cele bune.
Cerere de restituire a taxei de poluare se adreseaza Tribunalului aferent judetului dvs. si nu Judecatoriei cum v-a sugerat cineva mai sus.
Către,
TRIBUNALUL ....
Subscrisa SC ...., prin avocat justificat cu delegaţia alăturată, formulăm prezenta
CERERE DE CHEMARE ÎN JUDECATÃ
Prin care solicităm instanţei, ca în contradictoiu cu:
ADMINISTRAŢIA FINANŢELOR PUBLICE A MUNICIPIULUI ... cu sediul în ....
Să dispuneţi:
- anularea actelor administrative fiscale emise cu ocazia achitării taxei de poluare
- restituirea în integralitate a sumei de .... reprezentând taxă de poluare achitată prin chitanţa Seria ...., din data de ...., actualizată cu rata dobânzii legale de la data achitării şi până la data restituirii efective.
Cu cheltuieli de judecată.
MOTIVE
În fapt: La data de ...... subscrisa societate am achiziţionat din Germania un autoturism second-hand, marca ....., având seria de şasiu .....4, şi fiind înmatriculat începând cu data de......
Pentru a înmatricula autoturismul în România am fost nevoiţi plătim taxa de poluare, iar în acest sens la data de .... am achitat la Trezoreria municipiului Oradea .....i, sumă achitată prin chitanţa Seria ......
Temeiul perceperii acestei taxe şi modul de calcul al acesteia sunt prevăzute de O.U.G. nr. 50/2008 privind instituirea taxei de poluare pentru autovehicule.
Potrivit art. 4 din OUG 50/2008 obligaţia de plată a taxei intervine:
a) cu ocazia primei înmatriculări a unui autovehicul în România
b) la repunerea în circulaţie a unui autovehicul după încetarea unei exceptări sau scutiri dintre cele la care se face referire la art. 3 şi 9.
Raportat la aceste prevederi, taxa de poluare se aplică şi în cazul înmatriculării în România a unui autoturism deja înmatriculat în Uniunea Europeană, însă nu se aplică cu ocazia reînmatriculării unui autoturism înmatriculat anterior în România.
Cu alte cuvinte, taxă este percepută în momentul achiziţionării unui autoturism second-hand înmatriculat într-un stat membru al Uniunii Europene, însă nu este percepută în momentul achiziţionării unui autoturism second-hand înmatriculat în România.
Potrivit art. 148 alin.2 din Constituţia României, ca urmare a aderării României la Uniunea Europeană, tratatele constitutive ale Uniunii Europene, precum şi celelalte reglementări comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate faţă de dispoziţiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare.
Articolul 25 TCE prevede că „Între statele membre sunt interzise taxele vamale la import şi export sau taxele cu efect echivalent. Această interdicţie se aplică de asemenea taxelor vamale cu caracter fiscal”.
Potrivit articolul 28 TCE: „Între statele membre sunt interzise restricţiile cantitative la export precum şi orice măsuri cu efect echivalent”, iar dispoziţiile art.90 TCE prevăd că „Nici un stat membru nu aplică, direct sau indirect, produselor altor state membre impozite interne de orice natură mai mare decât cele ce se aplică, direct sau indirect, produselor naţionale similare. De asemenea, nici un stat membru nu aplică produselor altor state membre impozite interne de natură să protejeze indirect unele sectoare de producţie”.
Având în vedere aceste dispoziţii, urmare a efectului direct al art. 90 TCE pentru ordinea juridică internă, vă solicităm să constataţi că prevederile OUG 50/2008 sunt reglementări contrare dispoziţiilor comunitare mai sus indicate, sens în care acestea nu pot fi menţinute ca aplicabile în cazul de faţă.
Totodată, vă învederăm faptul că prin instituirea taxei de poluare se aduce atingere şi art. 23 din Tratatul de instituire a Comunităţii Europene, care reglementează libera circulaţie a mărfurilor şi care prevede că „Comunitatea se va baza pe o uniune vamală care va cuprinde comerţul cu mărfuri în ansamblu şi care va presupune interzicerea între statele membre a taxelor vamale la importuri şi exporturi şi a tuturor tarifelor cu efect echivalent şi adoptarea unui tarif vamal comun în relaţiile cu ţări terţe”.
... având în vedere că prezenta taxă nu se aplică autoturismelor înmatriculate în România cu ocazia înstrăinării acestora, ci se aplică doar celor care sunt aduse din străinătate (inclusiv în situaţia în care au fost înmatriculate în Uniunea Europeană), considerăm că această taxă este vădit discriminatorie şi constituie un mijloc de protejare a produselor interne.
La data de ... subscrisa societate, prin adresa .... am solicitat pârâtei, în baza aceloraşi temeiuri prevăzute în prezenta cerere, restituirea sumei de ... lei, actualizată cu dobânda legală de la data plăţii până la restituirea ei efectivă.
Întrucât răspunsul primit a fost unul negativ, Administraţia Finanţelor Publice a Municipiului Oradea motivând că această taxă a fost percepută în conformitate cu preverile legale în vigoare, solicităm instanţei să oblige pârâta conform petitului acţiunii.
Având în vedere starea de fapt raportat la prevederile legale invocate şi urmare a probaţiunii pe care o vom administra, vă solicităm admiterea cererii noastre aşa cum este aceasta formulată.
În drept: art. 148 Constituţia României, art. 23, 25, 90 Tratatul de instituire a Comunităţii Europene, Legea 554/2004 – Legea contenciosului administrativ
Anexăm: - copia chitanţei
- Copia cărţii de identitate a autovehiculului
- Copia certificatului de înmatriculare
- Copia facturii de achizitionare tradusă în limba română
- Decizia de calcul al taxei de poluare
- Cererea prealabilă înregistrată sub nr.
- Răspunsul pârâtei din data de
Buna ziua! In cazul in care raspunsul administratiei financiare a fost ca nu am depus contestatie la decizie in termenul dat de ei de 30 de zile, la finalul cereri de actiune cum ar trebui sa formulez?? Totusi exceptia pe care o involca ei este cu privire la posibilitatea contestarii deciziei prin care iti ia banii si nu a taxei efective. Puteti va rog sa ma ajutati cum ar trebui sa fie formulat in final in cazul in care am depasit termenul de 30 de zile si nu am cerut restituirea taxei de poluare, decat dupa acest termen??Multumesc mult!
Referitor la cererea pe care am adresat-o Administraţiei Finanţelor Publice a Municipiului ... de a-mi restitui suma pe care am platit-o drept taxă pe poluare şi răspunsul pe care l-am primit, cum că aş fi decăzut din dreptul de a mai cere sume respectivă întrucât nu am contestat decizia în termen de 30 de zile, adresez onoratei instanţe rugămintea de a constata că din moment ce însuşi actul normativ (OUG nr. 50/2008) în baza căruia s-a calculat suma pe care am fost obligat să o plătesc este lipsit de aplicabilitate şi incompatibil cu normele dreptului comunitar, drept consecinţă, şi decizia de calcul este lipsită de valoare juridică şi ca atare urmează a fi anulată.
Mai mult, rog onorata instanţă să observe că potrivit art. 10 alin. 1 din OUG nr. 50/2008, „suma reprezentând taxa poate fi contestată atunci când persoana care urmează să înmatriculeze un autovehicul rulat poate face dovada că autovehiculul său s-a depreciat într-o măsură mai mare decât cea indicată de grila fixă prevăzută în anexa nr. 4.” Deci, contestaţia împotriva deciziei de calcul este limitată ope legis la modalitatea de calcul sub aspectul gradului de uzură al autovehiculului şi orice fel de contestaţie în afara limitelor articolului 10 din OUG nr. 50/2008 ar trebui respinsă de către pârâtă, dar numai şi numai pe această bază legală. Însă, nimeni nu poate fi îngrădit să ceară în instanţă restituirea sumei, dacă consideră că a fost încasată de pârâtă cu încălcarea dispoziţiilor legale în materie.
Mai trebuie invocat art. 7 din L. 554/2004: În cazul actului administrativ normativ, plângerea prealabilă poate fi formulată oricând.
Recuperare taxa auto
lrd
Buna ziua, la data de 2.12.2009 am inmatriculat un autoturism skoda fabia si am platit taxa de poluare in valoare de 2170 lei, intrebarea mea este daca am vreo ... (vezi toată discuția)