avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 729 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Va salut. Aș avea o nelămurire, poate ați trecut ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Va salut. Aș avea o nelămurire, poate ați trecut prin aceiași ...

Va salut. Aș avea o nelămurire, poate ați trecut prin aceiași situație. Sotia mea e însărcinată, urmează să intre în concediu prenatal în luna martie a anului 2025. Are concediu de odihnă neefectuat de 30 de zile din anul 2024. I s-a spus de la resurse umane ca în decurs de 18 luni va pierde acele zile de concediu acest lucru însemnând ca la momentul in care se va întoarce din concediu de creștere a copilului , acele zile de concediu vor fi pierdute. Însă, am găsit informatii conform cărora atât pe durata concediului de maternitate cat si pe durata concediului pentru crestere copil contractual de munca se suspenda.
Conform art. 49 alin. (6) din Codul muncii, pe durata suspendarii contractului individual de munca se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept.
Asadar, pe durata suspendarii contractului individual de munca se suspenda toate termenele care au legatura cu executarea contractului individual de munca.
Pe cale de consecinta, la reluarea activitatii toate zilele de concediu de odihna neefectuate vor fi reprogramate.
Dreptul la concediul de odihna este un drept garantat (art. 144 din Codul muncii) si nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari. Ce părere aveti ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 02:04, 4 Decembrie 2024
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Este o aberatie ceea ce sustin cei de la R.U. ... sa vedem textul care-l invoca:

art. 146 C.mun.
...
(2) In cazul in care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau partial, concediul de odihna anual la care avea dreptul in anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei in cauza, angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna neefectuat intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual.
....

Textul reglementeaza obligatia angajatorului de a-l acorda si nicodecum pierderea dreptului la CO.

Iar art.49 alin.6 C.mun. , suspenda acest termen daca c.i.m. este suspendat.
Ultima modificare: Miercuri, 4 Decembrie 2024
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Efectuarea co restant dupa intoarcerea din ccc Criatinam Criatinam Nu am efectuat tot CO aferent anului 2015 pentru ca am intrat in concediu maternal, continuat cu concediu crestere copil pana in prezent. Biroul resurse umane ... (vezi toată discuția)
Zile c.o. aferente concediului postnatal? Biancamacovei Biancamacovei Bună ziua, va rog sa ma ajutati daca se poate. Sunt titular la.o scoala gimnaziala, in perioada 1 sept 2015-1 ianuarie 2016 am fost in concediu postnatal, ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna restant dupa intoarcere din cic ankabv ankabv E legal sa-mi cer zilele de concediu restante din 2017 dupa 1 an si 10 luni de CIC. Lucrez in invatamant din 2013. In perioada 26 iulie-22 septembrie 2017 am ... (vezi toată discuția)