Buna ziua. Problema este urmatoarea: locuiesc intr-un bloc de 4 nivele, la parter. Sunt 4 scari, lipite iar intre ele este o curte interioara betonata. Toti vecinii de la apartamentele superioare au aparate de aer conditionat cu furtunul de scurgere a condensului in exterior, adica in aceea curte interioara. Dar furtunurile ori sunt prea scurte ori sunt lasate sa stea lipite de perete si toate picaturile de condens cad pe peretele meu. Vara trecuta am ciocanit la fiecare apartament in parte sa-i rog sa prelungeasca furtunul sau sa-l ia de pe perete, am pus anunt pe usa de la intrare, am facut plangere in scris la asociatie si am vorbit la sedinta de administrate cu rezultate zero. Nici un singur vecin nu a vrut sa ma inteleaga. Eu am igrasie verde in casa, nu ii intereseaza. Presedintele de administratie mi-a spus ca nu sunt fonduri sa faca ceva si vecinii nu platesc si mi-a sugerat sa refac izolatia peretelui!!! Atunci, voi face pe cheltuiala mea un acoperis in panta in dreptul peretelui meu ca apa sa nu se mai prelinga intre izolatie si perete. Intrebare: la o eventuala strangere de fonduri pt lucrari pe coloana mea dar la vecinii cu ap superioare, eu mai sunt obligata sa cotizez?
Aceasta problema a mai fost discutata pe forum, adica multi proprietari sunt deranjati de scurgerea necontrolata a condensului de la AC-uri.
Va zic de la inceput ca aceasta problema este a as. prop. deoarec aceste AC-uri sunt montate pe peretii exteriori care reprezinta proprietate comuna.
Sunt convins ca proprietarii care si-au montat AC nu au aprobarea as. prop., dar trebuie verificat...
Acum, solutia ce-a mai ieftina este ca acei proprietari sa aplice la capatul furtunasului de evacuare a condensului, o tevusca cu lungimea de o lungime de 50-60 cm, sa o fixeze de scheletul metalic al AC (adica sa reziste la actiunea vantului), astfel incat condensul evacuat va fi indepartat de perete. Probleme vor mai apare atunci vand bate vantul mai tare...
O solutie mult mai eleganta ar fi ca de sus in jos, pe perete, pe directia AC-urilor sa se monteze o conducta din plastic, relativ subtire (max. 2 cm) la care sa se adapteze toate furtunasele AC-urilor, iar conducta sa elimine condensul in curte.
Ziceti de fonduri: daca punem asa problema, niciodata nu sa fie, insa, prin as. prop. trebuie folositi bani din Fd. de reparatii. Cam cat ar fi aceste costuri, comparativ cu o intalare de AC ?
In alta ordine de idei, dvs. va este incalcat un drept.
Cand mai "discutati" cu as. prop., discutati in scris, eventual puteti apela la un executor judecatoresc, explicati-ii situatia si ce doriti. Mai departe stie acesta ce are de facut.
Daca dvs. vreti sa adaptati acolo un acoperis in panta - trebuie sa discutati cu as. prop. sa va aprobe, dar nu cred ca rezolvati problema, iar daca intre timp se fac ceva cheltuieli pentru a indeparta cat mai mul condensul de perete, o sa vi se repartizeze heltuieli, proportionale cu cota-parte indiviza de proprietate.
Succes!
Notificati vecinii in cauza si asociatia, mentionati ca va veti adresa instantei, cereti reparatii privind igrasia, peretele exterior fiind proprietate comuna.
Executorul nu poate interveni pana nu aveti o hotarare executorie. Puteti vorbi cu un avocat sa ii notifice.
Adam Grecu
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Daca eu am facut referire la un ex. jr. - m-am gandit ca acele notificari sa fie facute printr-un ex. jr...
Parerea mea este ca doamna sa notifice doar as. prop, scris, poate cu scrisoare recomandata, poate prin ex. jr.
Daca as. prop. nu se mica, doamna poate sa faca o plangere si la Primaria localitatii -direct la primar sau la Serviciul asociatii de proprietari, dar dupa ce primeste / nu primeste un raspuns de la as. prop.
Sigur, cai de atac mai sunt!
Scuze, nu m-am gabndit la asta. Notificarea prin executor presupune ca doamna sa faca notificarea, iar tariful pentru comunicare e destul de mare, chiar daca se face prin Posta romana. Nu mereu este util, mai ales daca are 2-3-5 vecini si o asociatie.
Dar inteleg acum de ce ati sugerat asta. Scuze. Se pot pune in intarziere si altfel decat prin executor, cu aceeasi valabilitate, respectand cerintele legii.
Multumesc pt raspunsuri. Problema este ca presedintele de asociatie nu vrea sa se implice. Am facut adresa in scris iar bani pt cheltuieli de judecata nu am.