avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 633 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cum somam proprietarii si cum obligam comitetul ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cum somam proprietarii si cum obligam comitetul executiv sa participe la sedinte in urma convocarii?

Buna ziua,
Am ajuns presedinte de asociatie. Nu am experienta si nu stiu unde as putea sa ma instruiesc/informez cum trebuiesc facute lucrurile intr-o astfel de situatie. Legea mentioneaza doar obligatii, fara tipizate, solutii concrete, etc.
In prezent intampin urmatoarea situatie:
Doi proprietari au avut avarie la conductele de apa care trec prin pardoseala sau pereti. In urma avariei s-au umplut de apa si 2 pereti ai spatiilor comune (scara blocului) care dupa o perioada au facut mucegai. In spatiul propriu si-au reparat avaria dar pe scara refuza sa repare zonele afectate.
Cum trebuie instiintati oficial asupra obligativitatii reparatiei? Legea spune ca trebuie sa repare dar nu spune cum ii notific si ce pot face in cazul in care refuza sa repare. Nici primaria de sector nu a fost in stare sa imi ofere un raspuns. Le dau somatia si refuza sa semnaze de primire ce pot face? Apoi ce termen legal pot sa le dau pentru efectuarea reparatiei? Un termen estimat este subiectiv si poate fi oricand contestat.
Avem pe foaie un comitet executiv care trebuie convocat si compusa somatia, dar nu vor sa participe in urma convocarii, ce pot face? Sa alegem alti membrii e o gluma pentru ca si cei actuali sunt pusi cu forta pentru ca le-a venit randu (suntem 11 proprietari si ocupam functiile prin rotatie, alta solutie nu am identificat). Nimeni din comitet nu este platit (inclusiv eu) si nici nu vrea sa fie platit pentru ca asa i se pot aduce reprosuri, se merge pe ideea "daca nu iti place preia tu functia ca eu nu ma supar".
Avem o firma care administreaza partea financiara dar nu si cea tehnica. Lucrurile se rapara cand deranjeaza pe cineva de catre cel deranjat...
Multumesc anticipat!
Ultima modificare: Miercuri, 4 Decembrie 2024
Jcko, utilizator
Cel mai recent răspuns: Jcko , utilizator 15:34, 8 Decembrie 2024
Buna ziua

Legea 196/2018
Articolul 30
(5) Dacă proprietarul unei locuințe ori al unui spațiu cu altă destinație provoacă daune oricărei părți din proprietatea comună sau din proprietatea individuală a altui proprietar din condominiu, respectivul proprietar are obligația să repare stricăciunile sau să suporte cheltuielile pentru lucrările de reparații.

Daca avaria a fost provocata de o defectiune a instalatiilor aflatate in proprietatea individuala a acelor locatari, atunci sunt obligati sa repare stricaciunile aduse proprietatii comune (peretii aceia).

Nu exista o formulare anume specificata in lege.

De acest lucru trebuie sa se ocupe presedintele asociatiei.

Tot confom legii 196/2018, comitetul executiv trebuie sa se intruneasca cel putin o data pe luna si se convoaca pe bază de tabel convocator, de președintele asociației de proprietari sau de jumătate plus unu din numărul membrilor săi, cu cel puțin 5 zile înainte de data stabilită pentru ședință (art. 55 , alin 3).

Varianta legala este sa le trimiteti scrisoare cu confirmare de primire si continut declarat in care sa ii instiintati ca, daca pana la un termen pe care il stabiliti nu repara stricaciunile atunci reparatiile vor fi efectuate din fondul de reparatii al asociatiei iar suma le va fi trecuta la intretinere.

Alta varianta ar fi sa ii dati in judecata.
Multumesc pentru raspuns.
Chatgpt a sugerat si proces verbal de refuz cu 2 martori.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se repartizeaza cheltuielile de reparatii parti comune la bloc? Belpheg0r Belpheg0r In condominiul din Aleea Avrig 14 bloc P6 cu 3 scari a cite 44 apartamente (total 132 apt.) a avut loc o avarie la una din coloanele verticale de apa ... (vezi toată discuția)
Hotararea adunarii generale in vederea incheierii unui contract cu o firma , poate fi inlocuita de hotararea comitetului? Octavia Turbatu Octavia Turbatu Pornind de la Legea 196/2018 Art.49 (4) Hotărârile adunărilor generale se iau în cadrul adunării generale convocată sau reconvocată, după caz. În ... (vezi toată discuția)
Convocare ca si membru c.e. a a.g. bloc netinuta in 2020 pana astazi adrianm5 adrianm5 Sunt membru in comitetul executiv al unei asociatii de proprietari care nu a convocat adunarea generala anuala pentru 2020. Premise: - Am citit integral ... (vezi toată discuția)