avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 294 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... ANAF - Decizie impunere din oficiu Plata CAS la un PFA
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

ANAF - Decizie impunere din oficiu Plata CAS la un PFA

As dori sa stiu daca trebuie sa platesc pe activitatea pfa din 2019 deschisa in Mai si suspendata in August acelasi an 2019 si contributia la casa de pensi CAS. Venitul e 2019 a fost mai mare decat acel plafon a 12 salarii minime (12*2080 lei = 24.960 lei). Specific ca eu am contribuit la casa de pensi pe 2019 prin contractul individual de munca. Nu vad sensul de a plati cas de 2 ori pe acelasi an atata timp cat nu o sa beneficiez niciodata de aceasta contributie.
Cel mai recent răspuns: C. Muresan , utilizator 18:36, 10 Decembrie 2024
Da, datorați CAS pentru veniturile din activități independente obținute în 2019 ca PFA, dacă acestea au depășit plafonul de 12 salarii minime, chiar dacă aveați și calitatea de salariat, și ați plătit CAS și pentru venitul din salarii.
Legea ne cere să plătim CAS pe parcursul vieții profesionale active, în primul rând pentru a finanța sistemul de securitate socială, adică pentru a constitui fondurile din care se achită drepturile actualilor pensionari. Când veți ieși și dumneavoastră la pensie, teoretic va deveni relevant faptul că ați achitat CAS mai mare în 2019: totalul contribuției achitate se va raporta la venitul mediu de referință și veți obține un punctaj mai mare, care va influența pozitiv cuantumul pensiei care vi se va cuveni.
Bun, Dar oare nu trebuia sa ma puna sa platesc in 2019 cand am suspendat activitatea pe pfa? eu din 2023 am si radiat acest pfa. la momentul acela au zis ca doar impozit pe profit si cass. in lege spune: PFA care sunt asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale, precum si pensionarii care obtin venituri ca PFA sunt scutite de plata CAS.....deci nu ma incadrez aici daca aveam contract de munca individual si plateam cas? Eu m-am trezit cu notificare in spv acum cateva zile.
Ba da, trebuia să vă trimită notificarea mai devreme, dar faptul că ați primit-o abia acum nu înseamnă că nu aveți o datorie, că aceasta s-ar fi prescris, sau că funcționarul care nu și-a făcut treaba va fi vreodată tras la răspundere. E de așteptat ca nici scuze să nu primiți; în schimb, nu sunt excluse alte semne de “prietenie” din partea fiscului dacă e lăsat să aștepte (ex. penalizări, atenționări că urmează popriri ... ).
Sistemele proprii de asigurări sociale înseamnă sisteme diferite de sistemul public de pensii, cele la care contribuie notarii, avocații ș.cl. – v. Care sunt sistemele de pensii neintegrate sistemului public [ link extern ] -
Dacă sunteți asigurat într-unul dintre acestea, poate v-au trimis din greșeală notificarea.
Dacă însă, în baza CIM, ați plătit CAS în cadrul sistemului public de pensii, datorați CAS și pentru veniturile independente peste plafon.
Ultima modificare: Marți, 10 Decembrie 2024
C. Muresan, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pentru pfa MaryMarian MaryMarian Dacă obțin un venit de ex de 1000 lei pe lună plătesc după acel venit cas și la pensie. Adică plătesc după venitul pe care îl obțin. Vă mulțumesc (vezi toată discuția)
Pfa activitati independente și pensie anticipata cristianasandei cristianasandei Detin PFA activitati independente (activitati inginerie și consultanta tehnica) si in noiembrie 2023 m am pensionat anticipat partial. Potrivit actualei Legi ... (vezi toată discuția)
Pfa si pensie anticipata cristianasandei cristianasandei Revin cu aceasta nelamurire: Detin PFA activitati independente (activitati inginerie și consultanta tehnica) si in noiembrie 2023 m am pensionat anticipat ... (vezi toată discuția)