avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 294 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Speță privind amenzi contravenționale din perioada ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Speță privind amenzi contravenționale din perioada pandemiei ...

Speță privind amenzi contravenționale din perioada pandemiei și comunicarea acestora cu ANAF
În anul 2020, în perioada pandemiei de COVID-19, am fost sancționat contravențional cu o amendă de 2.000 de lei pentru nerespectarea restricțiilor. Amenda a fost achitată în termen de 15 zile, beneficiind astfel de reducerea la jumătate din sumă (1.000 de lei). Plata a fost efectuată la Oficiul Poștal din Galați.
În anul 2021, am primit o altă amendă, în valoare de 500 de lei, pentru încălcarea restricțiilor impuse după ora 22:00. Și această amendă a fost achitată în termen de 15 zile, la Primăria din comuna Vânători.
Cu toate acestea, din anul 2021 până în 2023, în fiecare vară, am primit notificări de la ANAF prin care mi se solicita plata acestor amenzi, fiind menționat că acestea nu figurau ca achitate în sistemul lor. De fiecare dată, m-am prezentat la ANAF cu chitanțele de plată, iar situația părea să fie rezolvată temporar, fără alte solicitări.
În vara anului 2024, nu am mai primit notificări din partea ANAF. Totuși, în toamnă, am primit o nouă înștiințare prin care mi se solicita achitarea amenzilor în termen de 30 de zile, cu avertismentul că, în caz contrar, se va ajunge la executare silită pentru acestea.
Am mers din nou la ANAF pentru a clarifica situația, dar mi s-a comunicat că niciuna dintre cele două amenzi nu figurează ca fiind achitate. În ciuda dovezilor de plată prezentate în trecut, acestea nu par să fi fost corect procesate. Astfel, săptămâna trecută, am fost nevoit să achit din nou amenda de 500 de lei. În ceea ce privește amenda de 2.000 de lei, aceasta încă figurează ca restantă, deși a fost achitată integral (1.000 de lei) în 2020.
Menționez că am înțeles din surse publice că amenzile contravenționale aplicate în perioada pandemiei au fost declarate neconstituționale, ceea ce ridică semne de întrebare privind valabilitatea acestor sume și situația mea juridică.
Solicit sprijin pentru clarificarea și soluționarea acestei situații, având în vedere că am achitat amenzile în termenul legal.
Cel mai recent răspuns: Dorin Voicilas , Avocat 17:56, 12 Decembrie 2024
Probabil a fost o problemă cu actualizarea datelor la ANAF. Amenzile date în perioada pandemiei au fost declarate de CCR ca neconstituționale, dar aceste amenzi nu se șterg de la sine. Acestea pot fi anulate numai prin instanță.
Fie, clarificați situația cu ANAF-ul pe cale amiabilă, fie mergeți în instanță.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua, datorita unor antipatii manifestate de către un ... Bună ziua, Datorita unor antipatii manifestate de către un polițist,pe perioada pandemiei am fost amendat contravențional cu suma de 20000 lei,iar la ... (vezi toată discuția)
Se mai poate depune la anaf declaratia unica? Sescio Sescio Buna ziua, stiti cumva daca se mai poate depune la anaf Declaratia unica 212 privind veniturile din chirie pe anul 2020, sau termenul limita este 25 mai 2021? ... (vezi toată discuția)
Anulare proces verbal de contraventie,obligă intimanta la cheltuieli ... Viorel Olaru Viorel Olaru Anulare proces verbal de contraventie,obligă intimanta la cheltuieli de judecata dar respinge capătul de cerere privind restituirea sumei de 1000 ... (vezi toată discuția)