avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 476 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Bună ziua pentru o persoană adultă cu handicap grav ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Bună ziua pentru o persoană adultă cu handicap grav retard ...

Bună ziua pentru o persoană adultă cu handicap grav retard mintal care este procedura de interdicție pentru protejarea drepturilor persoanei cu handicap?
Cel mai recent răspuns: Dana Sgu86 , utilizator 21:05, 26 Martie 2025
Incercati la Instanta de judecata, cu cerere de punere sub tutela speciala.

Punerea sub interdictie s-a abrogat, nu mai exista.
Se formuleaza cerere pentru instituirea tutelei speciale la judecatoria de la domiciliul bolnavului.

In cadrul dosarului se aduc ca probe inscrisurile medicale care ii atesta afectiunea si se fac 2 evaluari (psihologica si psihiatrica).

In functie de concluziile acestor evaluari se va dispune instituirea tutelei sau o alta masura de protectie.

Se va niumi totodata si un tutore care sa gestioneze interesele si bunurile persoanei ocrotite.
Eu sunt tutorele surorii mele de 7 ani. Pot refuza sa mai fiu,in cazul in care după reexaminare,se decide că are nevoie in continuare de tutelă specială? Problema e că nu am înlocuitor.Va mulțumesc.

AV. GABRIELA GERBER a scris:

Se formuleaza cerere pentru instituirea tutelei speciale la judecatoria de la domiciliul bolnavului.

In cadrul dosarului se aduc ca probe inscrisurile medicale care ii atesta afectiunea si se fac 2 evaluari (psihologica si psihiatrica).

In functie de concluziile acestor evaluari se va dispune instituirea tutelei sau o alta masura de protectie.

Se va niumi totodata si un tutore care sa gestioneze interesele si bunurile persoanei ocrotite.

Da, vi se cere consimtamantul pentru a fi tutore. Daca nu va doriti acest lucru, puteti refuza.

Insa evident ca trebuie sa existe o persoana - de preferat din familie - care sa preia aceasta sarcina.
Am înțeles..din păcate,nu se bagă nimeni la așa ceva ...se va desemna cineva din oficiu,probabil...important e că nu mă pot obliga sa fiu tutore in continuare... Noapte binecuvântată vă doresc!

AV. GABRIELA GERBER a scris:

Da, vi se cere consimtamantul pentru a fi tutore. Daca nu va doriti acest lucru, puteti refuza.

Insa evident ca trebuie sa existe o persoana - de preferat din familie - care sa preia aceasta sarcina.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună dimineața! cât de necesară este tutela în cazul unei ... LuciaNeagu LuciaNeagu Bună dimineața! Cât de necesară este tutela în cazul unei persoane cu handicap ? Persoana cu handicap grav tocmai a împlinit 18ani și părintele, ... (vezi toată discuția)
Cum se poate obtine instituirea tutelei speciale pentru un adult ... gatoula gatoula Cum se poate obtine instituirea tutelei speciale pentru un adult cu certificat de handicap psihiatric grav, el deja avind interdictie!? (vezi toată discuția)
Tutela adultului at2005 at2005 Buna ziua. Am cateva intrebari legate de tutela adultului. Avem un baiat cu handicap grav mental si este adult. Pentru ca nu are discernamant am facut tutela, ... (vezi toată discuția)