avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1353 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Business-ul nostru a fost copiat
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Business-ul nostru a fost copiat

Buna seara! Voi incerca sa descriu cat mai pe scurt problema cu care ne confruntam. Noi detinem un business cu carti de 1 an si am devenit deja destul de populari. In urma cu aproximativ o luna a aparut un brand nou din aceeasi nisa care ne-a copiat intregul stil (au folosit aceleasi metode de a colora continutul cartilor, aceleasi simboluri etc.). Noi eram singurii cu carti colorate din nisa aceasta si acum au inceput sa ruleze reclame, mentionand ca nu mai exista asa ceva pe piata si ca ei au reinventat roata. Nu au plagiat frazele din cartile redactate de noi, doar ne-au copiat intregul estetic, care era unic brand-ului nostru. Nu ne-au copiat nici logo-ul, insa clientii ar putea confunda cartile cu ale noastre daca vad interiorul. Va rog sa imi spuneti daca am putea sa ii actionam in instanta pentru concurenta neloiala… sau daca putem face altceva din punct de vedere legal. In USA, doua influencerite s-au judecat, deoarece una a acuzat-o pe cealalta ca i-a copiat esteticul postarilor (tinute, poze etc.). Ma gandeam ca poate, poate exista si la noi o varianta de atac. As aprecia mult orice tip de raspuns. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: adriandimitriu , utilizator 17:13, 7 Ianuarie 2025
Copiatul afaceri se referă dacă și vă folosește numele exact și să da ca drept dumneavoastră adică vă folosește numele legal
Toate companiile crează produse la fel cat de cat asta nu înseamnă ca sunt copiate
Greu de spus. De exemplu exista un stil antroposofic de pictura. Stilul respectiv nu poate fi brevetat sau protejat. Orice pictor este liber sa picteze in stilul respectiv si sa-si publice lucrarile cum ii convine lui.

Elementele concrete de design pot avea drepturi de autor, dar nu cred ca paleta de culori are drepturi de autor. De ex. daca simbolurile erau originale (creatii proprii) si noi (mai noi de 70 ani), au drepturi de autor. Daca erau preluate din Word sau Publisher sau QuarkXPress, nu au drepturi de autor. Un brad sau o stea nu sunt creatii originale, ca astea se deseneaza de mult, in toate felurile.

De exemplu, cine vrea sa picteze in stilul lui Sabin Balasa, e liber sa picteze astfel. Cu conditia sa nu semneze cu Sabin Balasa.
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Ianuarie 2025
tgeorgescu, utilizator
copiatul este esenta capitalismului

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plagiatul ContSters60018 ContSters60018 Buna ziua, doresc sa va cer sfatul intr-o problema. daca o firma doreste sa adauge tuturor ofertelor tehnice si comerciale pe care le face catre diverse ... (vezi toată discuția)
Drept autor articole website gcazaciuc gcazaciuc Buna, Am un site web avand ca tematica medicina. Utilizez drept continut pentru articole diverse carti ( cateodata doar una , alteori mai multe) din care ... (vezi toată discuția)
Încălcarea dreptului de propietate intelectuală Antik Antik Mă confrunt cu următoarea situație Am elaborat și publicat în mod independent mai multe lucrări de specialitate și le-am încărcat pe diferite ... (vezi toată discuția)