avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 715 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... sunt in preaviz, instiintarepreaviz cu desfintare loc ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

sunt in preaviz, instiintarepreaviz cu desfintare loc de munca

Buna seara!
In urma unui mail de renegociere a salariului, am primit mail de la director ca se desfiinteaza locul meu d emunca, in aceeasi zi am primit si instiintarea de preaviz. Le am spus ca doresc respectarea drepturilor articolului 78 si 74 din CCMUNN, si eu nu vor sa mi dea aceste drepturi, respectiv dreptul de a lucra 4 ore pe zi, sau acumulat, 10 zile lucratoare si restul zilelor a imi caut loc de munca, minim un salariu compensatoriu si plata zilelor de concediu neefectuate. NU VOR SA MI DEA ACESTE drepturi, deoarece zic ei ca apartin de ramura de transport.DIN CATE AM INTELES EU, CCUNN SE APLICA PESTE TOATE RAMURILE. ASTFEL AM FOST AMENINTATA CA DACA NU STAU 8 ORE LA MUNCA MI SE DESFACE CONTRACTUL DE MUNCA CU DISCIPLINAR.
SPUNE TI MI VA ROG CE TREBUIE SA FAC, cum sa mi exercit drepturile, cum pot sa i execut in instanta, sa imi castig drepturile, si daca gresesc, spune ti mi dvs, care sunt aceste drepturi, pt ramura de transport .
multumesc, astept raspuns de la dvs.
Cel mai recent răspuns: mihaela_23 , utilizator 19:41, 27 Februarie 2010
In conformitate cu precederile din CCM unic -Art. 3. -
(1) Clauzele contractelor colective de muncă produc efecte după cum urmează:
a) pentru toţi salariaţii încadraţi în unităţile din ţară, indiferent de forma de capital social (de stat sau privat, român sau străin/mixt), în cazul contractelor colective de muncă la nivel naţional;
b) pentru toţi salariaţii încadraţi în toate unităţile din ramura de activitate pentru care s-a încheiat contractul colectiv de muncă, indiferent de forma de capital social (de stat sau privat, român sau străin/mixt);
c) pentru toţi salariaţii încadraţi la angajatorii care fac parte din grupul de unităţi pentru care s-a încheiat contractul colectiv de muncă la acest nivel, indiferent de forma de capital social (de stat sau privat, român sau străin/mixt);
d) pentru toţi salariaţii angajatorului, în cazul contractelor colective de muncă încheiate la nivel de unitate, indiferent de forma de capital social (de stat sau privat, român sau străin/mixt).
(3) În cazul în care, din diferite motive, părţile au încheiat contracte colective de muncă la un nivel inferior înaintea contractelor la nivel superior, cele de la nivelurile inferioare se vor adapta contractelor colective de la nivel superior, acolo unde prevederile minimale ale acestora nu au fost atinse.

Facti o adresa angajatorului in care solicitati conform prevederilor legale prestarea activitatii 4 ore/zi in perioada preavizului de 20 zile lucratoare,plata a unui salariu compensator,in caz contrar,va adresati institutiilor abilitate pentru rezolvarea problemei.Aceasta o depuneti cu numar de inregistrare.

CCM uni- Art. 74. - (2) În cazurile în care unitatea este obligată, potrivit legii, să acorde un preaviz la desfacerea contractului de muncă, durata preavizului va fi de 20 de zile lucrătoare.
(3) În perioada preavizului, salariaţii au dreptul să absenteze patru ore pe zi de la programul unităţii, pentru a-şi căuta un loc de muncă, fără ca aceasta să afecteze salariul şi celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, în condiţiile stabilite de angajator.
Au voie sa mi incheie contractul cu disciplinar, daca de maine ma duc si lucrez 4 ore? am stat 3 zile lucratoare si am lucrat 8 ore. impotriva deptului meu din cauza amenintarii . de maine daca ma duc si lucrez 4 ore pot sa ma dea afara disciplinar? astazi am trimis fax cu legile astea si nu vor sa imi raspunda.
va rog din suflet sa imi raspundeti cat mai urgent
Conform Contractului Colectiv de Munca la Nivel de Ramura Transporturi:
Art. 80. – (1) Părţile convin ca la desfacerea contractului individual de muncă, din iniţiativa angajatorului,salariaţii să primească pe lângă celelalte drepturi la zi cuvenite pentru activitatea prestata, şi de o plată compensatorie în
valoare de minim 6 salarii de bază brute negociate.
(2) Prevederile alin. (1) sunt aplicabile atunci când desfacerea contractului de muncă a intervenit din următoarele motive:
a) unitatea îşi reduce personalul prin desfiinţarea unor posturi de natura celui ocupat de cel în cauză, ca urmare a reorganizării;

b) unitatea îşi încetează activitatea;
c) unitatea se mută în altă localitate şi are posibilitatea să-şi asigure pe plan local cadrele necesare;
d) unitatea se mută în altă localitate, iar persoana încadrată nu acceptă să o urmeze;
e) persoana nu corespunde sub aspect profesional postului în care a fost încadrată, din motive neimputabile acesteia, şi nu i s-a oferit trecerea într-o muncă corespunzătoare;
f) în postul ocupat de persoana încadrată în muncă este reintegrat, pe baza hotărârii organelor competente, cel care a deţinut anterior acel post.
g) unitatea îşi reduce parţial activitatea la nivel de secţii, servicii, sectoare sau ateliere;
h) unitatea efectuează modernizări ori achiziţionează o noua tehnologie de lucru, care conduce la reducerea de personal.

Si ca sa va raspund si la ultima intrebare: angajatorul v-a dat preavizul in forma scrisa? In acest caz, nu va poate sanctiona disciplinar pentru faptul ca mergeti doar 4h/zi la munca!
de la angajator am primit o instiintare de preaviz pe email, scanata, am scos o la imprimanta, am semnat o si le am trimis o scanata, si apoi in orginal cu semnatura mea, pe cea scanata unde mi se spuen ca conform articolului 73 alineatul 1 sunt in preaviz 20 de zile lucratoare si art 65 mai apare. eu am trimis insiintarea in original dar am adaugat suplimentar ca am luat la cunostiinta instiintarea doar cu respectarea legii 78 si 74, 4/ore pe zi sau acumulat si salariu compensatoriu si plata co. deci in clz pe baza asta, pot sa merg 4 ore? de maine.. dstul am facut 3 zile 8 ore... astept raspuns urgent., multumesc din suflet
Drepturi de care beneficiati, in cazul concedierii conform cu art. 65 alin. 1:

1. Program de 4h/zi, pentru a va putea cauta un nou loc de munca
2. Plata concediului de odihna neefectuat pana in acest moment
3. Conform Contractului Colectiv de Munca la Nivel de Ramura Transporturi benficiat de 6 salarii de baza brute negociate art. 80 alin. 1 si alin 2 lit. a
4. Beneficiati de indemnizatie de somaj conform legii 76/2002

De maine puteti merge la munca, cate 4h/zi, exceptand situatia in care nu conveniti altfel cu angajatorul. Nu va poate concedia disciplinar! Depuneti o sesizare la ITM ca nu vi se respecta drepturile si ca sunteti amenintata de angajator cu desfacere contractului de munca din motive disciplinare in cazul in care nu va prezentati 8h/zi la munca! Model de sesizare gasiti la adresa: [ link extern ]
Dupa ce vi se da decizia de concediere, daca nu vi s-au respectat drepturile, actionati angajatorul in instanta, la Tribunalul din raza in care domiciliati dumneavoastra. Avand in vedere ca este un litigiu de munca nu platiti taxe, iar proba faptului ca vi s-au respectat drepturile trebuie sa o faca angajatorul.

Alte discuții în legătură

Perioada preaviz mitrache_v mitrache_v Buna ziua! Imi puteti da si mie reglementarea legala prin care perioada de preaviz in cazul concedierii individuale este de 20 de zile calendaristice? Va ... (vezi toată discuția)
Desfacerea contractului de munca cu art.65 dan furnea dan furnea Mi s-a desfacut contractul de munca la data de 01.11.2009., de o societate privata din cluj-napoca, avind ca activitate c-tii si instalatii in c-tii. Eu sint ... (vezi toată discuția)
Salarii compensatorii carlah carlah Buna ziua, Am citit pe forum topicurile cu referire la salariile compensatorii si din cate am inteles, daca societatea are activitate de comert trebuie sa ... (vezi toată discuția)