avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 453 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... salarii compensatorii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

salarii compensatorii

Buna ziua,

Am citit pe forum topicurile cu referire la salariile compensatorii si din cate am inteles, daca societatea are activitate de comert trebuie sa primesti 2 salarii compensatorii.

Precizez ca unitatea are codul CAEN 4690 si 5210 " Comert su ridicata nespecializat"; in acest caz se aplica prevederea cu 2 salarii compensatorii? in baza carei legi? e vorba de salariu mediu brut pe unitate? nu stiu daca unitatea are contract colectiv de munca, desii are peste 21 de salariati, eu nu l-am vazut...

Multumesc pentru atentia acordata
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:53, 20 Februarie 2010
CCM la nivel ramura comert a fost incheiat ptr anii 2007-2008, fiind prelungit si ptr anul 2009.

Nu am gasit nimic care sa doovedeasca ca acesta a fost prelungit.

Oricum, daca prelungirea s-a facut tacit, atunci art. 72(4) spune urmatoarele:
In cazul in care unei persoane i se desface contractul de munca fara sa i se acorde preavizul prevazut la alin. 2, aceasta are dreptul la o indemnizatie egala cu salariul de baza pe o luna, avut la data desfacerii contractului de munca.

Cu mentiunea ca acest CCM la nivel de ramura se aplica angajatorilor din Anexa 3 a CCM sau ptr cei care au ca domeniu principal de activitate comertul, alimentatia publica, distributie, inchirierea bunurilor imobiliare proprii, jocurile de noroc si pariurile conform codurilor CAEN 501, 503, 504, 505, 51, 52, 553, 554, 555, 70, 9271;

Sa inteleg ca desii s-ar fi prelungit printr-o minune, totusi ar fi vorba de un singur salar, nu de doua? Deci CCM la nivel de ramura nu ma ajuta cu nimik.

Daca in CIM precizeaza ca preavizul este de 20 de zile lucratoare, poate sa nu mi-l dea? adik poate sa nu imi platesca perioada respectiva?

Atunci potrivit art 78, alin 1 CCMUN primesc "o compensatie de cel puţin un salariu lunar, în afara drepturilor cuvenite la zi"; dar intrebarea mea este atunci: drepturile salariale cuvenite la zi cuprind perioada de preaviz platita la intreaga valoare (sau numai la 4 ore de activitate) plus concediul de odihna neefectuat pentru anul in curs, nu? imi poti da o baza legala pentru aceasta ultima afirmatie?cineva a spus asta pe undeva pe forum dar vreau sa fiu sigura ca exista un temei legal.

Multumesc mult de tot


Perioada de preaviz, in cazul concedierilor - art.65 C.mun. - se va plati integral , adica veti fi platit la 8 ore/zi si nu la 4 ore/zi.
Potrivit art.141 alin.4 C.mun., compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă.
Totusi nu m-am elucidat complet :"> am inteles partea cu plata concediului de odihna neefectuat, insa din art 65 C. Muncii nu reiese ca se plateste integral sau ca macar se plateste perioada de preaviz.

Art. 65. - (1) Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului reprezinta incetarea contractului individual de munca determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fara legatura cu persoana acestuia.

(2) Desfiintarea locului de munca trebuie sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa." (O.U.G. nr. 55/2006)

Scuze :( sper sa ma lamureasca cineva cu privire plata preavizului

am gasit numai obligativitatea de acordare a preavizului in art73 C.Muncii
c.c.m.-urile se inteleg in sensul prev de lege adica de codul muncii:
- preaviz 20 zile lucratoare minim ... in aceasta perioada angajatorul poate renunta ca salariatul sa fie prezent la munca platindu-i cu min. 75 % salariu ( art. 79(7) si art. 53 c. mun. )... de obicei se plateste salariul intreg in cazul preavizului!!!

Alte discuții în legătură

Preaviz de 20 de zile. Miluca Boldan Miluca Boldan Buna ziua, Unei colege i s-a dat in cursul zilei de ieri previzul care este de 20 de zile, eu vin cu intrebare: care sunt drepturile ei? ( banesc sau ... (vezi toată discuția)
Preaviz si co in caz de concediere valery_70 valery_70 In data de 22.07.2008 am fost anuntati ca firma nu ne mai poate asigura de lucru din 23.07 si ne concediaza .Va rog sa-mi spuneti daca avem dreptul la ... (vezi toată discuția)
Salarii compensatorii Towelie Towelie Buna ziua, M-ar interesa in ce conditii se acorda salariile compensatorii la o societate comerciala privata, avand in vedere ca se face o restructurare ... (vezi toată discuția)