avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 827 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Asocierea intr-un S.R.L.
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Asocierea intr-un S.R.L.

Buna ziua! Doresc sa ma asociez intr-o S.R.L. infiintata in anul 1991 care are un patrimoniu destul de frumusel. Ce acte sunt necesare sa fac ca sa nu am probleme mai tarziu cu vreunul din mostenitorii asociatului unic existent in momentul de fata? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Ovidiu Ionel , utilizator 22:44, 16 Martie 2010
daca va asociati prin majorarea capitalului social prin aportul propriu in numerar sau in natura sau prin cesiune de creanta, nu veti avea probleme cu mostenitorii actualului asociat... daca va asociati prin donatia partilor sociale catre dvs de catre asociatul actual, se pune problema reductiunii donatiilor.. nu prea cred ca la asa ceva va ganditi
Ovidiu Ionel a scris:

Buna ziua! Doresc sa ma asociez intr-o S.R.L. infiintata in anul 1991 care are un patrimoniu destul de frumusel. Ce acte sunt necesare sa fac ca sa nu am probleme mai tarziu cu vreunul din mostenitorii asociatului unic existent in momentul de fata? !

Buna ziua,

Spre deosebire de alte forme de asociere (SA, de ex.), SC tip SRL este constituita de asociati conform principiului "intuite personae".
In acest sens, cel mai bine modificati Actul Constitutiv, astfel incat eventualii mostenitorii sa nu aiba dreptul de a "intra" in firma" ci numai dreptul de a va cesiona Dvs. eventualele lor parti sociale si/sau alte drepturi ce le pot revenii in cazul succesiunii.

Cu stima,
va multumesc pentru raspuns! sa inteleg ca daca asociatul unic ini cedeaza 50% din partile sociale ale S.R.L. am dreptul la tot ce inseamna patrimoniu iar mostenitorii raman dupa succesiune cu 50% din S.R.L. adica partea asociatului unic actual. putem sa facem cesiunea de parti sociale la ORC? este suficient?

va multumesc!
NU, nu ati inteles corect.
In cazul decesului autorului lor, mostenitorii au dreptul la partile sociale reprezentand 50% din capitalul social (deci si la 50% din profit/pierderi).
Valoarea acestor parti sociale se va determina atunci, printr-o evaluare independenta a intregii societati (patrimoniu, valoare business, cota de piata, clientela, etc.).
Deci, atunci, Dvs, daca supravietuiti celuilalt asociat, pentru a ramane singurul asociat, ar trebui sa le plati mostenitorilor, pentru partile lor sociale, 50% din valoarea firmei, stabilita prin expertiza.
Cu stima
buna ziua! va multumesc pt raspunsul dat dar as dori sa va explic cam cum stau lucrurile. doresc sa ma asociez intr-un S.R.L. care are in momentul de fata un asociat unic si detine ca patrimoniu un teren si o cladire in valoare de XXX lei, capitalul acestei S.R.L. este de 300 ron. ce acte trebuie sa fac sa obtin dreptul si la profit si pierdere dar si la patrimoniul existent al S.R.L.?

cu stima

Alte discuții în legătură

Reprezentare mony mony Un asociat unic cedeaza intreg capitalul social al SRL unde detine aceasta calitate ,catre 21 persoane fizice care vor deveni noii asociati.Desi capitalul ... (vezi toată discuția)
Iesire asociat din firma Jenu68 Jenu68 Buna ziua! Sunt asociat impreuna cu alta persoana la o firma( S.R.L.). Suntem asociati 50%-50%. Asociatul meu ia hotarari singur si de foarte multe ori m-a ... (vezi toată discuția)
Procedura vanzare parti sociale grandanat grandanat Speta: Societate comerciala SRL, 2 asociati 50-50. Care e procedura de transfer a partilor sociale de la un asociat la celalalt? Practic cesionarea a jumatate ... (vezi toată discuția)