Este legala publicarea, pe un ziar online, a unui e-mail trimis catre redactorul respectivului ziar, in conditiile in care a fost specificat in continutul respectivului mail, faptul ca nu sunt de acord cu publicarea sa?
Site-ul respectiv a publicat opinia unul fost colaborator al firmei mele, in care acesta aducea atingere imaginii mele personale si imaginii companiei, reproducand, integral, discutia avuta cu acesta prin intermediul Yahoo Messenger.
In mail-ul scris redactorului, imi exprimam nemultumirea pentru faptul ca nu am fost contactata inainte de publicarea respectivului articol si i-am explicat sursa neintelegerilor dintre mine si fostul meu colaborator. Mentionand ca acel mail nu reprezinta o pozitie oficiala a firmei mele, i-am cerut sa retraga articolul respectiv.
Ulteriror, facand abstractie de lipsa acordului meu pentru publicarea continutului mailului, l-a postat pe site-ul sau.
Sa inteleg ca este ilegala publicarea unei corespondente, fara acordul expeditorului, chiar daca se face de catre destinatar? Nu am gasit vreun text legal pe aceasta tema si ma indoiesc ca ar intra sub incidenta art. 195 C.Penal.
Chiar daca , in speta , discutam de o modalitate informatica de a comunica , este intrunit continutul constitiv al infractiunii de violarea secretului corespondetei.
De asemenea ,existand raporturi de munca , divulgarea secretului profesional este o alta fapta care poate fi retinuta din datele mentionate de dumneavoastra.
Din pacate nu este infractiunea prevazuta de art 195 Cod penal, violarea secretului corespondentei, deoarece chiar persoanei in cauza i-ati transmis informatia (redactorului ziarului era destinatarul), dar este urmatorul articol, 196 cod penal, divulgarea secretului profesional. Il puteti actiona in instanta si pe art 998 Cod civil. La fel si in cazul fostului colaborator daca a divulgat, fara drept, date care i-au fost incredintate, sau de care a luat cunostinta in virtutea profesiei ori functiei, daca fapta a fost de natura sa aduca prejudicii (unei persoane fizice sau juridice). Cu atat mai mult daca exista in contract o clauza de confidentialitate.