avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 524 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Publicarea corespondentei electronice
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Publicarea corespondentei electronice

Este legala publicarea, pe un ziar online, a unui e-mail trimis catre redactorul respectivului ziar, in conditiile in care a fost specificat in continutul respectivului mail, faptul ca nu sunt de acord cu publicarea sa?
Cel mai recent răspuns: Spirios , utilizator 14:35, 11 Februarie 2010
Nu este legala, dar depinde de mai multe lucruri.
Site-ul respectiv a publicat opinia unul fost colaborator al firmei mele, in care acesta aducea atingere imaginii mele personale si imaginii companiei, reproducand, integral, discutia avuta cu acesta prin intermediul Yahoo Messenger.
In mail-ul scris redactorului, imi exprimam nemultumirea pentru faptul ca nu am fost contactata inainte de publicarea respectivului articol si i-am explicat sursa neintelegerilor dintre mine si fostul meu colaborator. Mentionand ca acel mail nu reprezinta o pozitie oficiala a firmei mele, i-am cerut sa retraga articolul respectiv.
Ulteriror, facand abstractie de lipsa acordului meu pentru publicarea continutului mailului, l-a postat pe site-ul sau.
Sa inteleg ca este ilegala publicarea unei corespondente, fara acordul expeditorului, chiar daca se face de catre destinatar? Nu am gasit vreun text legal pe aceasta tema si ma indoiesc ca ar intra sub incidenta art. 195 C.Penal.
Chiar daca , in speta , discutam de o modalitate informatica de a comunica , este intrunit continutul constitiv al infractiunii de violarea secretului corespondetei.
De asemenea ,existand raporturi de munca , divulgarea secretului profesional este o alta fapta care poate fi retinuta din datele mentionate de dumneavoastra.
Ultima modificare: Miercuri, 10 Februarie 2010
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Din pacate nu este infractiunea prevazuta de art 195 Cod penal, violarea secretului corespondentei, deoarece chiar persoanei in cauza i-ati transmis informatia (redactorului ziarului era destinatarul), dar este urmatorul articol, 196 cod penal, divulgarea secretului profesional. Il puteti actiona in instanta si pe art 998 Cod civil. La fel si in cazul fostului colaborator daca a divulgat, fara drept, date care i-au fost incredintate, sau de care a luat cunostinta in virtutea profesiei ori functiei, daca fapta a fost de natura sa aduca prejudicii (unei persoane fizice sau juridice). Cu atat mai mult daca exista in contract o clauza de confidentialitate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Secretul corespondentei cobru cobru Poate nu tine neaparat de drept civil intrebarea mea. Am gasit pe net (poate o varianta mai veche), articolul 18 din Constitutia Romaniei: ART. 28 Secretul ... (vezi toată discuția)
Publicare corespondenta fara acordul meu Costica33 Costica33 Am scris un mesaj e mail unei firme. Acea firma a considerat, fara sa ma intrebe nimic, sa retransmita mesajul meu catre un tert. Acel tert a publicat mesajul ... (vezi toată discuția)
E mail transmis abuziv Dana Marin Dana Marin Presedintele asociatiei de proprietari este suparat ca am adus prin e mail critici activitatii firmei de administrare adusa de el. Aceia au transmis copiind ... (vezi toată discuția)