Buna ziua! Doresc sa deschid un PFA in judetul Brasov, orasul Brasov ce are ca activitate intermediere de asigurari. Din cate am inteles, exista posibilitatea ca impozitul pe imobil sa creasca daca declar sediul firmei in acel loc. As dori doar sa imi pot retrage suma acumulata in urma prestarii de servicii, asadar firma ar fi activa doar 3 luni. Imi puteti spune daca afecteaza proprietarul mai departe? Aceea ar fi casa lui.
Pana acum existau imobile cu destinatie rezidentiala, nerezidentiala si mixta si impozitul se platea proportional cu destinatia imobilului. De la 1 ianuarie 2025 dispare conceptul de destinatie mixta iar impozitul pe clădiri se va stabili în funcție de destinația suprafețelor cu o pondere mai mare (peste 50%).
Pt sediul social al unui PFA este suficienta o camera.
Deci daca acel imobil e garsoniera, atunci impozitul se va calcula ca pentru un imobil cu destinatie nerezidentiala. Daca in schimb acel imobil este un apartament cu 3 camere, pentru ca destinatia nerezidentiala este 33%, impozitul nu va fi afectat de sediul social al unui PFA)
Exista si varianta unui sediu social fara activitate.
De asemenea sunt firme care, contra unei taxe, asigura si sediu social pt PFA-uri.
Si ultima varianta e sa inchideti PFA-ul cand nu mai aveti nevoie de el, dar iarasi e cu dus si intors.
Da, este vorba de un apartament cu 3 camere. Sincer, intentia este de a inchide firma dupa primirea banilor. deoarece nu doresc sa continui in domeniu. Trebuie prima data sa merg la Registrul Comertului cu actele necesare? Inainte e necesar sa fac contractul de comodat cu ruda mea sau se poate trece undeva direct sediul care va fi la locatia cu pricina? Contractul de comodat poate fi facut la notar ?
1. contractul de comodat nu e nevoie sa fie facut la notar.
2. da, prima data trebuie sa va inregistrati la registrul comertului, apoi la ANAF
3. pentru registrul comertului aveti nevoie de un sediu social. Daca nu sunteti proprietarul acelui imobil atunci aveti nevoie de un contract de comodat.
Eu nu as risca cu o firma pe 3-6 luni. Cam bate la ochi.... Adica fac o firma, incasez o oarecare suma de bani dupa aia inchid firma. Or sa se aprinda niste beculete pe unde nu trebuie...
Nu e nimic ilegal, dar e extrem de neobisnuit si in general e o practica folosita in spalarea de bani.
Inteleg.. Astept de 3 ani sa scot banii.. presupun ca se poate verifica daca este cazul. As mai avea o intrebare pe aceeasi tema. Sunt studenta si in cazul acesta am inteles ca nu trebuie sa platesc CAS si CASS. Asa este?
In situatia expusa (PFA intermediere asigurari) nu sunteti scutita nici de CAS si nici de CASS pentru veniturile din activitati independente daca sunteti studenta.
Ca studenta, ati fi scutita de CASS pentru venituri din cedarea folosintei bunurilor, venituri din investiti, venituri din alte surse (de exemplu vanzarea de criptomonede), venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din asocierea cu o persoana juridica, venituri din cedarea folosintei bunurilor...