avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 337 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Bună seara, Acum 8 luni de zile am pierdut o sarcină ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Bună seara, Acum 8 luni de zile am pierdut o sarcină la naștere.. ...

Bună seara,
Acum 8 luni de zile am pierdut o sarcină la naștere.. și acum cu soțul meu dorim din tot sufletul un copil, eu am un contract cu perioada determinată, contractul scade în octombrie 2025, întrebarea este, dacă eu rămân gravidă și am să nasc exact după această dată, ce drepturi de maternitate/creșterea copilului am? Dacă intru în șomaj tot 85% din venituri din ultimele 12 luni îmi dă sau mai puțin? Mă puteți ajuta să înțeleg situația? Acesta este dorința noastră dar dacă nu sunt condiții am să aștept reînnoirea contractului..
Vă mulțumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 05:43, 26 Decembrie 2024
1. Cuantumul indemnizației de șomaj depinde de Indicele Social de Referință (ISR) si de stagiul de cotizare (coeficientul vechime în muncă %) astfel:
- valoarea indicatorului social de referință în vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin un an

- suma prevăzută mai sus , la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea, asupra mediei veniturilor care constituie baza de calcul al indemnizației de șomaj pe ultimele 12 luni în care s-a realizat stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferențiate în funcție de stagiul de cotizare.

Coeficientul de vechime în muncă depinde de stagiul de cotizare al persoanei care aplică pentru indemnizația de șomaj. Astfel:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin 20 de ani.

2. Cuantumul indemnizației lunare pentru CCC este de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului. Cuantumul minim al indemnizației lunare nu poate fi mai mic decât suma rezultată din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea indicatorului social de referință, iar cuantumul maxim al acesteia nu poate depăși valoarea de 8.500 lei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Oug 79/2017 lllllllll lllllllll Dupa intrarea in vigoare a OUG79/2017 angajatorul a schimbat salariul brut/ respectiv venitul net, in sensul ca au scazut pe fluturas, adaugand in schimb o ... (vezi toată discuția)
Indemnizație concediu maternitate si cresterea copilului tomalenuta tomalenuta Buna ziua, Sunt insarcinata si sunt in somaj, indemnizația concediului de maternitate si cel pt cresterea copilulu se calculeaza in functie de valoarea ... (vezi toată discuția)
Indemnizate crestere copil DanaLoredana DanaLoredana Buna ziua am o intebare se mai poate iesi in concediu de maternitate cu 85% din venitul Brut.Multumesc (vezi toată discuția)