avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 210 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Oug 79/2017
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Oug 79/2017

Dupa intrarea in vigoare a OUG79/2017 angajatorul a schimbat salariul brut/ respectiv venitul net, in sensul ca au scazut pe fluturas, adaugand in schimb o linie noua < compensatie OUG/79/2017>; venitul total luat in mana a ramas la fel insa, ma intreb daca, in cazul calculului unei indemnizatii de somaj sau de crestere copil se va lua si aceasta compoensatie sau doar ce este efectiv la <venit net>, care este sensibl redus.
Cel mai recent răspuns: Constantin Vera , Contabil 17:27, 9 August 2018
Buna ziua,

Ptr somaj veniturile care intra in baza de calcul a indemnizației de șomaj sunt veniturile care constituie baza de calcul al contribuției asiguratorii pentru muncă (cumva salariul brut)

Indemnizatia de somaj e compusa practic din 75% valoarea indicatorului social de referinta plus cota parte din media salariilor brute pe 12 luni ale persoanei ce solicita somaj.

Pentru CIC se iau in calcul veniturile salariale nete pe 12 luni in ultimele 24.

Ultima modificare: Joi, 9 August 2018
Constantin Vera, Contabil
1. Cuantumul indemnizației pentru CCC este de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului.
Cuantumul minim al indemnizației lunare nu poate fi mai mic decât suma rezultată din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea indicatorului social de referință, iar cuantumul maxim al acesteia nu poate depăși valoarea de 8.500 lei.

2. În ceea ce privește cuantumul efectiv al indemnizației, suma respectivă este acordată lunar tot în funcție de stagiul de cotizare, astfel:
- 75% din valoarea ISR, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin un an;
- 75% din valoarea ISR, la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea (asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare) unei cote procentuale diferențiate în funcție de stagiul de cotizare:
3%, pentru persoanele cu un stagiu de minimum trei ani;
5%, pentru persoanele cu un stagiu de minimum cinci ani;
7%, pentru persoanele cu un stagiu de minimum zece ani;
10%, pentru persoanele cu un stagiu de minimum 20 de ani.
Multumesc pentru raspuns;
Mai am o neclaritate daca ma puteti ajuta: acel " salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni " cum se considera; ia in calcul si "indemnizatia cf OUG" sau nu? repet, salariul brut pe fluturas a fost redus in cazul meu si a fost adaugata o linie separata numita "compensatie OUG" , totalul venitului este la fel
Am inteles, e vorba desigur de o compensatie care majoreaza salariu brut, astfel incat Venitul total brut din salarii in final asigura un salariu net nemodificat.

Puteti verifica dvs. acest aspect, dupa calculul de pe fluturas:

Contributia asiguratorie 2.25% si CAS 25% se aplica la Venitul final brut (cel ce include compensatia) ?

Daca da, ati gasit singura raspunsul, compensatia respectiva se ia in calcul atat la somaj (CONTR. ASIGURATORIE) cat si la concediu ingrijire copil (CAS).

Baza de calcul ptr ajutorul de somaj de ex. include veniturile brute baza de calcul al contribuției asiguratorii 2.25%

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de maternitate mystycum mystycum Buna seara!Sunt o viitoare mamica si ma intereseaza cat mai este concediul de maternitate(cat timp) si cum se calculeaza venitul pe aceasta perioada(cat la % ... (vezi toată discuția)
Somaj 2020 Mirela092 Mirela092 Buna ziua am o nelamurire, din cauza coronavirusului, sefa unde lucram la un salon de infrumusetare a decis sa suspende activitatea si sa ma bage in somaj. ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal din somaj Alexandraelena32 Alexandraelena32 Buna ziua.eu sunt in somaj din luna ianuarie.La sfarsitul lui ianuarie am rămas insarcinata.o sa pot intra in concediu de crestere din somaj?si daca se cat va ... (vezi toată discuția)