avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 553 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu de maternitate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu de maternitate

Buna seara!Sunt o viitoare mamica si ma intereseaza cat mai este concediul de maternitate(cat timp) si cum se calculeaza venitul pe aceasta perioada(cat la % si daca e din brut sau net).Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:55, 25 Ianuarie 2012
Indemnizatia de maternitate se suporta integral din bugetul FNUASS. Cuantumul brut lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din baza de calcul stabilita conform art. 10 din OUG nr.158/2005 din care se retine doar CAS.
Baza de calcul a indemnizatiei de maternitate se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii.

Concediul de maternitate poate fi acordat inainte sau dupa nastere, pe o perioada de cel mult 126 de zile, intrucat perioada de prenatal poate fi compensata in parte cu cea de postnatal, in functie de optiunea persoanei sau de recomandarea medicului.
Concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare, in asa fel incat durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice.
Pentru a beneficia de concediu si indemnizatie de maternitate, asigurata trebuie sa aiba un stagiu de cotizare de minim 1 luna realizat in ultimele 12 luni anterior primei zile de concediu medical inscrise in certificatul medical.
multumesc pentru raspuns!dar indemnizatia de crestere copil cum se mai calculeaza si cat mai este(ca si timp)?
Persoanele care doresc sa intre in CCC au doua optiuni pentru durata acestuia:
- fie o durata de 1 an
- fie o durata de 2 ani

Cuantumul indemnizatiei este prevazut la art.2 din OUG nr.111/2010 , si anume:
(2) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) lit. a) se stabileste in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 1,2 ISR si nici mai mare de 6,8 ISR ----- CCC cu o durata de 1 an
(3) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) lit. b) se stabileste in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 1,2 ISR si nici mai mare de 2,4 ISR. ------ CCC cu o durata de 2 ani.

ISR = indicatorul social de referinta ... in prezent are o valoare de 500 lei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot beneficia de concediu de maternitate si de concediu pentru cresterea copilului? florydulcik florydulcik fiind angajata la 4 ore(partime).dupa ce perioada pot beneficia de concediu maternal?beneficiez de indemnizatia pt ingrijire copil?daca da,dupa ce perioada de ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza concediul de risc maternal, concediul de maternitate si pentru ccc? MonicaOlariu MonicaOlariu Buna Ziua! Va rog sa imi spuneti cum se calculeaza plata pentru concediul de risc maternal, pentru concediul de maternitate si pentru cel de ingrijire copil ... (vezi toată discuția)
Noua lege pentru concediu maternal..? monalisaalina monalisaalina Buna seara,am rugamintea sa imi spune-ti care este legea care prevede ca s-a modificat conditiile cu privire la concediul maternal Multumesc (vezi toată discuția)