avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 487 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Fratele meu a încheiat un testament ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Fratele meu a încheiat un testament ...

Fratele meu a încheiat un testament autentificat universal prin care a lăsat toate bunurile mobile și imobile prezente și viitoare aflate în patrimoniul său la data decesului soției supraviețuitoare, investind-o legatar universal.
Fratele meu a decedat pe data de 21.04.2019 în Mangalia, iar, până la data decesului său, nu se dezbătuse succesiunea după defuncta noastră mamă, decedată la data de 22.09.2001 în Mangalia.
Fratele meu conform certificatului fiscal eliberat de Primăria mun.Mangalia la data de 16.06.2019 NICIUN BUN IMOBIL IN PROPRIETATE SA LA DATA DECESULUI SĂU.
Obiectul testamentului nr.237/02.04.2019 îl constituie o eventuala cotă parte de 1/2 din imobilul succesoral al defunctei mame din Mangalia.

Întrebarea mea este: ,,Se poate testa o cotă parte viitoare de 1/2 din imobilul succesoral al defunctei mame, dacă pană la data decesului testatorului, 21.02.04.2019, nu se dezbătuse succesiunea după defuncta mamă, iar instanța de fond, Judecatoria Mangalia, la procesul de succesiune să-i atribuie în totalitate imobilul succesoral al defunctei mame soției supraviețuitoare a testatorului, obligându-o să-i plătească sultă de 3580 de euro, fiului în viață al defunctei mame?

Este valabil acest testament pentru cotă-parte de 1/2 din imobilul succesoral al defunctei mame, dacă nu se dezbătuse succesiunea după defuncta mamă până la data decesului testatorului și nu se eliberase certificatul de moștenitor, care dădea drept de proprietate testatorului pentru cotă-parte de 1/2 din imobilul succesoral al defunctei mame și pe care putea, astfel, să-l transmită prin testament soției supraviețuitoare?
Mulțumesc frumos anticipat pentru răspuns.
Ultima modificare: Luni, 30 Decembrie 2024
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT , Avocat 19:42, 31 Decembrie 2024
Da, este valabil.
Este valabil testamentul, este valabila hotărârea judecătorească și este valabila dobândirea de către cumnata dvs.
Testamentul este o dispoziție pentru cauza de moarte și în situația de față este vorba despre un testament universal. Adică el privește o universalitate, o masă, o totalitate a bunurilor prezente și viitoare.
Dacă peste 10 ani descoperiți ca fratele a avut un cont în Elveția testamentul privește implicit contul respectiv.
Fratele dvs nu i-a lăsat o cota parte.
I-a lăsat "toate bunurile mobile și imobile ce se vor regăsi în patrimoniul meu".
Ca averea lăsată consta într-o cotă, este partea a doua...
La momentul întocmirii testamentului, testatorul nu trebuie sa facă dovada proprietății bunurilor pe care le lasă.
Dovada va fi facuta de beneficiarul testamentului, când se va dezbate moștenirea testatorului.
Ultima modificare: Luni, 30 Decembrie 2024
raluk0207, utilizator
Doamna Raluk0702, vă mulțumesc mult pentru că ați binevoit să-mi dați un răspuns, mă scuzați că intervin, dar, nu cred că aveți dreptate.
La momentul încheierii testamentului autentic universal nr.237/02.04.2019
și la momentul decesului său, 21.04.2019, fratele meu nu avea în patrimoniul său succesoral, ÎN PROPRIETATEA SA,NICIUN UN BUN IMOBIL, NICI COTA PARTE DE 1/2 din imobilul succesoral al defunctei mame,el putând testa bunurile mobile aflate în proprietatea sa,nicidecum COTA PARTE DE 1/2 din imobilul succesoral al defunctei, deoarece nu se dezbătuse succesiunea după defuncta mamă și NU SE ELIBERASE CERTIFICATUL DE MOȘTENITOR DE CĂTRE NOTARUL PUBLIC.CERTIFICATUL DE MOȘTENITOR REPREZINTĂ TITUL DE PROPRIETATE ȘI NU TESTAMENTUL AUTENTIC NR.237/02.04.2019.
Am citit cele peste 1000 de răspunsuri date de dumneavoastră la diversele întrebări puse pe forum și ați afirmat că nu se poate face act de vânzare cumpărare pentru un imobil succesoral dacă nu s-a dezbătut succesiunea, deoarece trebuie emis CERTIFICATUL DE MOȘTENITOR, CARE REPREZINTĂ UN TITLUL DE PROPRIETATE.
OBIECTUL TESTAMENTULUI AUTENTIC NR.237/02.04.2019, TESTATOR FRATELE MEU, ESTE COTA PARTE DE 1/2 DIN IMOBILUL SUCCESORAL AL DEFUNCTEI MAME ȘI BUNURILE MOBILE AFLATE ÎN PROPRIETATEA FRATELUI, PE CAND ACEASTĂ COTA PARTE DE 1/2 NU ERA IN PROPRIETATEA FRATELUI MEU LA DATA DECESULUI ACESTUIA, 21..04.2019.
REZULTĂ, DUPĂ LOGICA DUMNEAVOASTRĂ JUDICIARĂ, CĂ NI SE POATE ÎNCHEIA UN CONTRACT DE VÂNZARE CUMPĂRARE, DACĂ NU S-A DEZBĂTUT SUCCESIUNEA DUPĂ PROPRIETARUL IMOBILUL SUCCESORAL, DAR, SE POATE ÎNCHEIA UN TESTAMENT AUTENTIC UNIVERSAL PENTRU O COTA PARTE DE 1/2 DINTR-UN IMOBIL SUCCESORAL, LA CARE NU S-A DEZBĂTUT SUCCESIUNEA ȘI NU S-A ELIBERAT CERTIFICATUL DE MOȘTENITOR, CARE REPREZINTĂ TITLUL DE PROPRIETATE AL TESTATORULUI ȘI CĂ TESTATORUL NI TREBUIE SĂ JUSTIFICE CĂ ACEA COTĂ-PARTE DE 1/2 DIN IMOBILUL SUCCESORAL AL DEFUNCTEI MAME ESTE IN PROPRIETATE SA, CI BENEFICIARA TESTAMENTULUI AUTENTIC UNIVERSAL TREBUIE SĂ JUSTIFICE CĂ ACEA COTĂ-PARTE DE 1/2 DIN IMOBIL A AVUT-O ÎN PROPRIETATE TESTATORUL LA DATA DE 21.04.2019, DATA DECESULUI SĂU.
VĂ ROG RESPECTUOS SĂ-MI INDICAȚI ARTICOLELE DIN NOUL COD CIVIL ȘI CODUL DE PROCEDURĂ CIVILĂ CARE PREVĂD ACESTE SUSȚINERI ALE DUMNEAVOASTRĂ.
BĂNUIESC CĂ SUNTEȚI AVOCAT, DUPĂ ATÂTEA RĂSPUNSURI DATE PE FORUM.
VĂ MULȚUMESC ANTICIPAT.
Am înțeles perfect.
Dvs nu cred ca ați înțeles.
Prin testament, fratele dvs a lăsat soției lui absolut tot ce are.
O persoana poate lăsa în mod valabil un testament pentru toată averea sa, chiar dacă la momentul întocmirii testamentului nu are absolut nimic în proprietate.
La data autentificării testamentului nici nu interesează proprietățile testatorului.
După decesul sau, când se dezbate moștenirea, beneficiarul testamentului va prezenta toate actele de proprietate asupra bunurilor testatorului, urmând a fi menționate în certificatul de moștenitor dupa frate.
În cazul dvs...
Nu are nicio importanță că moștenirea după după părinți s-a dezbătut ulterior și ca s-a pronunțat o hotărâre judecătorească după decesul fratelui.
Fratele a devenit proprietar în baza sentinței civile respective, iar în virtutea testamentului, imobilele respective au fost transmise mai departe soției.
Cu alte cuvinte, beneficiarul unui testament, moștenește în baza testamentului și bunurile prezente ale testatorului, dar și bunurile viitoare.
Tot ce este în proprietate la data decesului, dat și tot ce va fi dobândit de testator ulterior, revine beneficiarului testamentului.

Analogia dvs cu contractul de vânzare nu are nicio legătură.
Contractul de vânzare este un act juridic între vii. Între 2 persoane în viața, caz în care vânzătorul unui bun mostenit nu poate vinde fără ca în prealabil sa își fi dezbătut moștenirea.
Ultima modificare: Marți, 31 Decembrie 2024
raluk0207, utilizator
Ok.
Doamna Raluca, eu vă respect și nu doresc să intru in polemică cu dumneavoastră.
Dumneavoastră ați fost generoasă cu mine și mi-ați dat 2 răspunsuri, drept pentru care vă mulțumesc!
Eu vă rog respectuos să-mi trimiteți printr-un mesaj sau pe What's app adresa dumneavoastră de e-mail , ca să vă pot trimite câteva înscrisuri care îmi dau mie dreptate și să anulăm afirmația dumneavoastră că nu am înțeles ce mi-ati explicat în primul răspuns,sau numărul de mobil, sau să mă sunați și in 3 minute vă dau toate lămuririle.
Există pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța un dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual de către medicul psihiatru, care a eliberat o adeverință medicală, eliberată pe data de 01.04.2019 de medicul psihiatru, solicitată de notarul public, care atestă că testatorul, fratele meu, avea capacitatea psihică de exerciţiu conservata pentru a semna acte civile/notariale la data de 01.04.2019, dar, stupoare, soția supraviețuitoare a defunctului frate a declarat că medicul psihiatru l-a consultat psihiatric la domiciliul testatorului din mun.Mangalia,iar medicul psihiatru a depus acte și înscrisuri medicale, care atestă că testatorul a fost examinat psihiatric la cabinetul medical individual din mun.Constanța, de fapt, medicul psihiatru nu l-a consultat psihiatric pe fratele meu, mai mult, nu l-a văzut niciodată pe acesta!
Mai sunt și alte probe care atestă că medicul psihiatru a săvârşit infracţiunea de fals intelectual și a dobândit calitatea de SUSPECT, prin ordonanţa organelor de cercetare penală, confirmată de procurorul de caz.
Dacă în dosarul penal se dă o sentință care arată că medicul psihiatru a săvârşit infracţiunea de fals intelectual prev.si ped.de art.321 alin.1 C.pen, atunci testamentul autentic universal nr.237/02.04.2019 mai este valabil?
Fratele meu nu a acceptat succesiunea rămasă după defuncta mamă, nici expres și nici tacit, fiind străin de moștenirea după defuncta mamă, fiind probe testimoniale la dosarul cauzei, excepția unită cu fondul, iar, instanţa de fond nu s-a pronunțat asupra acestei aparări a subsemnatului, care am calitatea de reclamant, iar soția supraviețuitoare de pârâtă, am făcut apel, care se judecă la Tribunalul Constanta, Secția I Civilă.
Am depus la dosar chitanțele originale care atestă că subsemnatul am plătit integral prețul imobilului succesoral, am plătit taxele și impozitele aferente imobilului succesoral, am efectuat reparații și îmbunătățiri, atestate de expertiza imobiliara, efectuată de expertul imobiliar desemnat de instanța.
Mai mult am calitatea de MOȘTENITOR LEGAL ACCEPTANT REZERVATAR SI SEZINAR DUPA DEFUNCTA MAMĂ ȘI M-I SE CUVINE REZERVA SUCCESORALĂ, ÎN NATURĂ, ȘI NU SUB FORMA ECHIVALENTULUI BĂNESC, SULTA.
PÂRÂTĂ A AVUT IN PROPRIETATE APARTAMENT CU 2 CAMERE ÎN MUN.MANGALIA, PE CARE L-A IPOTECAT PENTRU UN CREDIT PE CARE NU L-A PUTUT PLĂTI ȘI A FOST NEVOITĂ SĂ-L VÂNDĂ, CA SĂ ACHITE CREDITUL, RĂMÂNÂND FĂRĂ LOCUINȚĂ, ATÂT EA, CÂT ȘI FRATELE MEU, CARE SI-A PIERDUT APARTAMENTUL IN FAVOAREA PRIMEI SOȚII, SOȚIA SUPRAVIEȚUITOARE FIIND CEA DE-A DOUA SOȚIE A FRATELUI MEU.
ȘI DUMNEAVOASTRĂ AFIRMAȚI CĂ ESTE LEGALĂ ȘI TEMEINICĂ HOTĂRÂREA NR.153/03.02.2022 A JUDECĂTORIEI MANGALIA?
Editat - Nu postati date personale pe acest forum public, puteti folosi mesageria pentru a trimite mesaje catre interlocutori.
Vă mulțumesc pentru înțelegere și ajutor!
LA MULȚI ANI!
AN NOU CU SĂNĂTATE ȘI BUCURII!
PETRECERE FRUMOASA DE REVELION!
Ultima modificare: Marți, 31 Decembrie 2024
VladP, administrator

Alte discuții în legătură

Succesiune dupa sora decedata so70ab so70ab Buna ziua .AM o nelamurire in legatura cu drepturille mele si a mamei mele in legatura cu statutul nostru de mostenitori ale surorii mele respectiv ficei mamei ... (vezi toată discuția)
Testament ionutyahoocoom ionutyahoocoom buna dimineata ...tatal meu inainte sa decedeze a lasat testament fratelui meu pe casa parinteasca si mai multe terenuri arabile fratele meu dezbate ... (vezi toată discuția)
Testament mirunapetre mirunapetre Mama mea a mostenit un apartament prin testament fiint legatar universal,defuncta a facut testamentul in 1997 fiind vaduva fara rude in ... (vezi toată discuția)