avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 631 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Acordare liber dupa munca in weekend
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Acordare liber dupa munca in weekend

Buna ziua!Lucrez in cadrul MAI avand planificarea facuta de luni pana vineri de la ora 08 la ora 16.Se intampla sa lucrez si in weekend,uneori sambata alteori duminica tot de la 08 la 16.Va rog sa imi spuneti cum se compenseaza aceste ore lucrate in werkend.Spre exeplu saptamana trecuta am lucra de luni pana vineri intre orele 08-16,sambata am lucrat 08-16,duminica 08-16.Cum ar fi normal sa iau liberle?Aceste ore lucrate in weekend sunt considerate ore de weekend sau ore suplimentare?Care este diferenta dintre repaosul saptamanal si comepnsarea orelor de weekend?Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:01, 1 Ianuarie 2025
Ore de week-end sunt considerate... în anul 2024, pentru activitatea desfășurată de personalul militar, polițiști, polițiștii de penitenciare și personalul civil din instituțiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională, în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale și în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, se acordă drepturile prevăzute de legislația aferentă lunii iunie 2017. Baza de calcul pentru acordarea acestor drepturi o reprezintă solda de funcție/salariul de funcție/salariul de bază cuvenită/cuvenit.

Plata se efectuează în cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în următoarele 60 de zile după prestarea muncii suplimentare.
Va multumesc!Tinand cont ca anul acesta orele de weekend nu se mai platesc(asa cum spune "Ordonanta trenulet") ci se compenseaza numai cu zile libere,care este modul de compensare?
Daca eu lucrez spre exemplu de luni pana duminica intre orele 08-16,ar trebui din cate inteleg eu,sa am repaosul saptamanal luni si marti,iar pt compensarea orelor de weekend lucrate,inca 2 libere miercuri si joi.E corect?

Cornel Vasile a scris:

Ore de week-end sunt considerate... în anul 2024, pentru activitatea desfășurată de personalul militar, polițiști, polițiștii de penitenciare și personalul civil din instituțiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională, în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale și în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, se acordă drepturile prevăzute de legislația aferentă lunii iunie 2017. Baza de calcul pentru acordarea acestor drepturi o reprezintă solda de funcție/salariul de funcție/salariul de bază cuvenită/cuvenit.

Plata se efectuează în cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în următoarele 60 de zile după prestarea muncii suplimentare.

De la 01.01.2025, se compensează numai cu timp liber corespunzător acestora în următoarele 90 de zile după prestarea muncii suplimentare.
Ultima modificare: Miercuri, 1 Ianuarie 2025
Cornel Vasile, Consilier juridic
Mulțumesc pt raspuns!Totusi nu sunt ore suplimentare,sunt ore de weekend.Ma intereseaza daca dupa ce muncesti de luni pana duminica in intervalul 8-16,ai dreptul doar la repausul saptamanal pe care il iei luni si marti,sau mai ai dreptul la inca 2 zile libere reprezentand compensarea orelor de weekend.

Cornel Vasile a scris:

De la 01.01.2025, se compensează numai cu timp liber corespunzător acestora în următoarele 90 de zile după prestarea muncii suplimentare.

OUG 156/2024
Art. III. — (1) Prin derogare de la prevederile art. 21 alin. (2)—(6) din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și
completările ulterioare, în anul 2025, munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru de către personalul din sectorul bugetar încadrat în funcții de execuție, de conducere și de înalți funcționari publici, precum și munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale și în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează în cadrul schimbului normal de lucru se compensează numai cu timp liber corespunzător acestora în următoarele 90 de zile după prestarea muncii suplimentare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Zile lucrate sambata sau duminica si neplatite scor.pio scor.pio Daca angajatorul (in cazul meu statul) nu plateste zilele lucrate in weekend (nu le platea nici inainte, cu atat mai putin acum cand ne mai taie si din ... (vezi toată discuția)
Ore efectuate sambata sau duminica peste norma cris2279 cris2279 Va rog sa ma lamuriti cu orele efectuate sambata si/au duminica peste norma: se platesc ca ore suplimentare+in acelasi se tine cont ca sunt ore efectuate in ... (vezi toată discuția)
Program de lucru sambata snowgirl19 snowgirl19 Buna ziua, avem un magazin cu 2 angajati care lucreaza zilnic de luni pana vineri cate 8 ore/zi si am vrea sa lucreze si sambata prin rotatie cate 4 ore/ ... (vezi toată discuția)