avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 421 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit Pot trece firma de la impozit pe profit la ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

Pot trece firma de la impozit pe profit la microîntreprindere în 2025?

Bună ziua,

Am o firmă înființată în august 2024, care desfășoară activități conform codului CAEN 6201 (Realizarea soft-ului la comandă). Cifra de afaceri în 2024 a fost de aproximativ 20.000 EUR, iar până în prezent nu am avut angajați. La momentul înființării, firma a fost înregistrată ca plătitoare de impozit pe profit, însă nu am fost informat de acest lucru nici de către ANAF, nici de contabil.

Am aflat abia acum, în ianuarie 2025, că sunt plătitor de impozit pe profit. Contabilul mi-a spus că nu mai am posibilitatea să trec la microîntreprindere, dar, având în vedere că nu m-a informat nici de regimul fiscal inițial, am îndoieli că situația este clară.

Dacă angajez un salariat acum, în ianuarie 2025, pot solicita trecerea la regimul de microîntreprindere?
Care sunt exact condițiile pentru a face această trecere, având în vedere cifra de afaceri mică și activitatea desfășurată (CAEN 6201)?
Este corect faptul că nu am fost informat la înființarea firmei că sunt plătitor de impozit pe profit? Nu există o obligație din partea contabilului sau a ANAF de a mă informa despre acest aspect?
Ce riscuri sau obligații am acum, având în vedere că am operat ca plătitor de impozit pe profit fără să știu acest lucru?
Dacă angajez pe cineva acum, ce documente trebuie să depun și până când pentru a solicita schimbarea regimului fiscal?
Dacă nu pot trece la microîntreprindere, ce alte opțiuni există pentru a reduce povara fiscală?
Mulțumesc anticipat pentru răspunsuri și pentru orice sfat în legătură cu această situație!

Alte discuții în legătură

Bună ziua, am o firmă înființată în august 2024, care desfășoară ... elias555 elias555 Bună ziua, Am o firmă înființată în august 2024, care desfășoară activități conform codului CAEN 6201 (Realizarea soft-ului la comandă). Cifra ... (vezi toată discuția)
Infiintare srl. intrebari dvdalexandru dvdalexandru Buna ziua, In primul rand am fost placut surprins sa vad ca exista si in Romania forumuri bine puse la punct. Felicitari webmasterului. Suntem 2 asociati ... (vezi toată discuția)
Am o dilema care e la limita legii sau legea nu o acopera. goby1986 goby1986 Buna ziua! Am o dilema care e la limita legii sau legea nu o acopera. Am un srl infiintat in 29 dec 2023(la ONRC) care a fost inregistrata la ANAF abia in 03 ... (vezi toată discuția)