avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 531 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale LEGEA nr. 481 din 8 noiembrie 2004 Articolul 25, ...
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

LEGEA nr. 481 din 8 noiembrie 2004 Articolul 25, litera d).

LEGEA nr. 481 din 8 noiembrie 2004 prevede la Articolul 25, litera d) urmatoarea fraza:
"Consiliile județene, Consiliul General al Municipiului București, consiliile locale ale municipiilor, orașelor și comunelor și consiliile locale ale sectoarelor municipiului București au următoarele atribuții principale:
d) stabilesc, în condițiile legii, taxe speciale pe linia protecției civile;"
Am inteles ca in baza acesui punct anumite primarii au impus o "taxa de protectie civila" care se plateste odata cu impozitele locale. Spre exemplu comuna Victoaria din Iasi solicita 10 lei pentru fiecare proprietate, dar Pirmaria Iasi solicita 10 lei pentru fiecare contribuabil care datoreaza impozit pe unitatea rezidentiala detinuta pe raza acelei localitati. Deloc suprinzator, exemplele de mai sus sunt din localitati conduse de oameni din acelasi partid politic...
Asa se face ca m-am trezit acum, cand am intrat pe ghiseul.ro sa achit impozitele la Primaria Iasi pentru anul 2025, cu o taxa de 10 lei atat pe numele meu cati si una de 10 leipe numele sotiei descrisa ca "taxa de protectie civila", fara alte explicatii!
Cautand pe site-ul Primariei Iasi nu apare nimic despre aceasta taxa, dar am gasit pe site-ul unor comune, sau orase mai mici, de unde am tras si concluzia ca nu toate localitatile o aplica!
Intrebarea este: Este corect ca o lege sa indice ca CL,CJ stabiliesc o taxa "in conditiile legii (care legi?)" fara sa o defineasca ca valoare, fara sa defineasca in ce conditii legele trebuie cerute si fara sa indice ce se intampla cu ea? De unde rezulta intre ce limite este aceast taxa, cum se stabileste si unde se duc banii? Adica fiecare CL/CJ poate dispune de aceasta taxa in limita bunului plac de unii o cer pe proprietate si altii pe contribuabil?
Mi se pare suprinzator ca a aparut abia in 2025 aceasta taxa la impozitele locale desi legea e din 2004! Pare mai degraba ca o "portita" legala de care se folosesc anumite primarii ca sa mai colecteze niste bani fara sa dea pre multe explicatii...
In plus, cel putin la Primaria Iasi, taxa nu e pusa pe proprietate, ci pentru fiecare ROL (adica una pentru sot si una pentru sotie)!In baza carui cadru legal?
Si la ce tipuri de cladiri se refera aceast taxa, pentru ca su nu am pe numele meu decat 1/2 dintr-un garaj subteran la un bloc, apartamentul fiind 100% pe numele sotiei (dobandit inaite de casatorie)? E legal asa?
Puteti sa ma ajutati prin clarificarea legalitatii acestei taxe?
Multumesc!
Ultima modificare: Duminică, 5 Ianuarie 2025
george-neagu, moderator

Alte discuții în legătură

Suplimente salariale marcus_tm marcus_tm Conform art.11 din Anexa III din Legea 330/2009 se pot acorda suplimente salariale prin HCL.Pentru o localitate din judet ma raportez la salariile de baza a ... (vezi toată discuția)
Despagubiri consiliul local razvan1971 razvan1971 Speta este urmatoarea: Proces ce s-a derulat pe o perioada de aproximativ 10 ani, in care se solicita despagubiri banesti Consiliului Local pentru un teren ... (vezi toată discuția)
Conflict asupra competentei teritoriale la incasarea impozitelor carinas carinas Sunt functionar public si lucrez in domeniul impozitelor si taxelor locale. Rog a ma ajuta in descifrarea urmatoarei probleme: in cadrul institutiei avem un ... (vezi toată discuția)