avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 633 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ordonanta trenulet - ore de week-end
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ordonanta trenulet - ore de week-end

Bună seara!Ținând cont de Ordonantă trenuleț din 31.12.2024 va rog sa imi spuneti daca in M.A.I. orele prestate in week-end în intervalul orar 8-16 se vor mai plati cu spor.As fi incantat daca as primi un raspuns concret si nu un paragraf din Ordonanta respectiva pe care am citit-o deja.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:54, 7 Ianuarie 2025
Regula : compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 90 de zile după prestarea muncii suplimentare;

Exceptia : daca nu se pot compensa cu timp liber corespunzător în următoarele 90 de zile după prestarea muncii suplimentare, se plătește cu o majorare din solda de funcție/salariul de funcție cuvenită/cuvenit, la nivelul minim stabilit la art. 123 alin. (2) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii,

In speta , se platesc numai daca nu se pot compensa cu timp liber corespunzator.
Ultima modificare: Luni, 6 Ianuarie 2025
Cornel Vasile, Consilier juridic
Multumesc pt raspuns!Totusi sunt zile lucrate in zilele de repaus saptamanal in limita a8 ore.Eu la final de luna nu am practic ore pe plus tinand cont ca se dau liber imediat cele lucrate pe weekend.Deci lucrez 160 ore/luna.Nu se asimileza ca ore de weekend aceste ore lucrate in zilele de repaus saptamanal si ar trebui platite cu spor cf. Legii?

Cornel Vasile a scris:

Regula : compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 90 de zile după prestarea muncii suplimentare;

Exceptia : daca nu se pot compensa cu timp liber corespunzător în următoarele 90 de zile după prestarea muncii suplimentare, se plătește cu o majorare din solda de funcție/salariul de funcție cuvenită/cuvenit, la nivelul minim stabilit la art. 123 alin. (2) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii,

In speta , se platesc numai daca nu se pot compensa cu timp liber corespunzator.

Multumesc!Care este atunci diferenta intre zilele de weekend si cele suplimentare?
Ultima modificare: Marți, 7 Ianuarie 2025
Cornel Vasile, Consilier juridic
Au reglementari diferite in Codul Muncii .. sporul minim pentru munca suplimentara este de 75% , iar pentru munca in week-end este stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acordare liber dupa munca in weekend Adrian Vasile10 Adrian Vasile10 Buna ziua!Lucrez in cadrul MAI avand planificarea facuta de luni pana vineri de la ora 08 la ora 16.Se intampla sa lucrez si in weekend,uneori sambata alteori ... (vezi toată discuția)
Subiect sensibil la controlul itm - art 132, (3) cm anca55 anca55 Am observat ca inspectorii ITM verifica in mod special respectarea art 132, (3) din Codul Muncii - acordarea unui spor pentru \"deranjul\" celor care muncesc ... (vezi toată discuția)
Spor pentru lucru in week-end piciul piciul sporul pe care il acord pentru lucrul in week-end urmat de doua zile libere il aplic doar pentru zilele lucrate in week-end, nu pentru toate zilele ... (vezi toată discuția)