Am si eu o intrebare la obiect vis a vis de acesta lege si anume:
Daca intri in somaj tehnic pentru o perioada de 3 luni de exemplu se poate ca in acesta perioada in care tu esti in somaj tehnic sa ti se desfaca contractul de munca pe un alt motiv ? Mai bine zis poti sa fii "rechemat " la munca in acest scop? Va rog sa imi clarificati acest detaliu cat mai concret .
Si inca ceva ... Acest Somaj tehnic influenteaza cumva in vechime, calcul pensie , calcul somaj, etc.
Multumesc
1. Angajatorul va poate inceta suspendarea CIM (pentru somaj tehnic) oricand.
2. Dupa aceasta poate efectua concedierea dvs., cu respectarea procedurilor legala.
3. Somajul tehnic, fiind o suspendare a CIM, nu constituie stagiu de cotizare pentru pensie, sanatate si somaj (exceptie face situatia in care, conform actului normativ care intarzie sa apara, trei luni angajatorul si angajatul sunt scutiti de plata contributiilor pe care le plateste statul).
Am inteles. Eu ma refeream doar la cele 3 luni de somaj Tehnic pe care le da Guv. BOC si pe anul 2010.
Deci inteleg ca daca angajatorul poate sa decida oricand incheierea contract de munca chiar si daca este in interiorul celor 3 luni atunci care mai este protectia legii in sine pentru a nu mari coada la Somaj si a tine angajatii !?
1. Protectia pentru dvs. exista oricum: in "somaj tehnic" (cele 3 luni) primiti 75% din salariu, in somaj oficial primiti indemnizatia de somaj. Amandoua sunt perioade asimilate perioadelor de cotizare la pensie si sanatate.
2. Angajatorului ii convine mai mult sa va dea in somaj pentru ca scapa sa mai plateasca el cei 75%.
3. Daca isi reia activitatea va poate reangaja din somaj.
Multumesc pentru raspunsuri. Eu am nevoie de cele 3 luni de Somaj tehnic pentru o minima siguranta. de aceea va intrebam via a via de posibilitatea de a fi rechemat pentru desacerea contract de munca . Acest lucru inteleg ca este posibil si deci chiar si cele 3 luni date de BOC nu sunt sigure. Am inteles bine?
Somaj tehnic 2010
Iael
Ce prevedere este in vigoare pt somaj tehnic in anul 2010 ?
Cat timp poate beneficia un angajat de concediu fara plata si cum afecteaza acesta somajul ... (vezi toată discuția)