Bună ziua. Înțelegerea amiabilă, în urma unui divorț, cu privire la drepturile bănești ale copilului , obligă angajatorul meu că din salariul cuvenit sa tina cont de cuantumul de 25% pt copil când mi se pune poprire pe salariu sau nu? Sau este nevoie de o hotărâre în acest sens? Mulțumesc.
Nici cu hotarare nu va tine cont , cu atat mai putin de o intelegere amiabila , chiar facuta la notar . El e obligat sa respecte intocmai ordinele executorului . Doar debitele executate silit ( deci , prin executor judecatoresc ) trebuie sa se incadreze in anumite procente maxime . Pensiile alimentare se platesc benevol , ca e copilul dvs. Doar daca nu platiti cateva luni , si ajungeti sa fiti restant , fosta dvs. sotie va poate executa ( strict pentru suma restanta ) , dar veti plati si cheltuielile cu executia . Si nu sunt mici . In acea perioada , executia va fi pe 1/2 din venit , pentru ca vor fi mai multe executari simultane . Dupa ce s-a retinut intreaga suma restanta ( iar dvs. , in paralel , ati platit si pensia curenta ) , veti reveni la situatia initiala .
Daca intelegerea amiabila inseamna acord notarial sau tranzactie consfintita de instanta, atunci in caz de neplata de buna voie a pensiei veti putea fi executat silit prin poprire cu ajutorul unui executor judecatoresc.
Daca aveti doar o intelegere amiabila in afara instantelor sau a notariatelor, ea nu obliga cu nimic angajatorul in caz de neplata.
CHKA .... Nu mai e valabil următorul lucru : salariu - pensia alimentara = salariu cuvenit din care se reține maxim 50% poprire? Așa ceva era prin 2015...? Mulțumesc
Eu nu stiu de asemenea prevedere . Doar ca legea spune ca angajatorul nu poate retine nimic din salar decat la ordinul unui executor . Daca - de exemplu - nu platiti 3 luni pensia de intretinere , fosta dvs. sotie poate ( dar nu e obligata ) sa apeleze la un executor sa recupereze cele 3 pensii . Atunci , daca mai aveti inca cel putin o executare , angajatorul va retine maxim 50% din castigul dvs. , si imparte acea suma intre cei doi creditori . Cand s-a recuperat intreaga suma neplatita sotiei , reveniti la situatia anterioara . Nu veti plati prin poprire la angajator pensia alimentara curenta , aceea trebuie platita din proprie initiativa . Dar , daca nu o platiti , sotia va trebui s-o ia de la capat cu poprirea . Doar ca executorii nu fac asta pe gratis , costa destul , iar acest cost tot dvs. , debitorul , il veti plati .
Poprire salariu
petre14
Buna ziua,
Am o poprire pe salariu si vreau sa ma lamuriti daca e legala. Am un salariu net de 946 lei si 216 lei tichete de masa. In urma divortului am ... (vezi toată discuția)