avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1078 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Bună ziua. Înțelegerea amiabilă, în urma unui ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Bună ziua. Înțelegerea amiabilă, în urma unui divorț, cu ...

Bună ziua. Înțelegerea amiabilă, în urma unui divorț, cu privire la drepturile bănești ale copilului , obligă angajatorul meu că din salariul cuvenit sa tina cont de cuantumul de 25% pt copil când mi se pune poprire pe salariu sau nu? Sau este nevoie de o hotărâre în acest sens? Mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: CHKa , utilizator 00:26, 13 Ianuarie 2025
Nici cu hotarare nu va tine cont , cu atat mai putin de o intelegere amiabila , chiar facuta la notar . El e obligat sa respecte intocmai ordinele executorului . Doar debitele executate silit ( deci , prin executor judecatoresc ) trebuie sa se incadreze in anumite procente maxime . Pensiile alimentare se platesc benevol , ca e copilul dvs. Doar daca nu platiti cateva luni , si ajungeti sa fiti restant , fosta dvs. sotie va poate executa ( strict pentru suma restanta ) , dar veti plati si cheltuielile cu executia . Si nu sunt mici . In acea perioada , executia va fi pe 1/2 din venit , pentru ca vor fi mai multe executari simultane . Dupa ce s-a retinut intreaga suma restanta ( iar dvs. , in paralel , ati platit si pensia curenta ) , veti reveni la situatia initiala .
Ultima modificare: Duminică, 12 Ianuarie 2025
CHKa, utilizator
Daca intelegerea amiabila inseamna acord notarial sau tranzactie consfintita de instanta, atunci in caz de neplata de buna voie a pensiei veti putea fi executat silit prin poprire cu ajutorul unui executor judecatoresc.

Daca aveti doar o intelegere amiabila in afara instantelor sau a notariatelor, ea nu obliga cu nimic angajatorul in caz de neplata.
CHKA .... Nu mai e valabil următorul lucru : salariu - pensia alimentara = salariu cuvenit din care se reține maxim 50% poprire? Așa ceva era prin 2015...? Mulțumesc
Eu nu stiu de asemenea prevedere . Doar ca legea spune ca angajatorul nu poate retine nimic din salar decat la ordinul unui executor . Daca - de exemplu - nu platiti 3 luni pensia de intretinere , fosta dvs. sotie poate ( dar nu e obligata ) sa apeleze la un executor sa recupereze cele 3 pensii . Atunci , daca mai aveti inca cel putin o executare , angajatorul va retine maxim 50% din castigul dvs. , si imparte acea suma intre cei doi creditori . Cand s-a recuperat intreaga suma neplatita sotiei , reveniti la situatia anterioara . Nu veti plati prin poprire la angajator pensia alimentara curenta , aceea trebuie platita din proprie initiativa . Dar , daca nu o platiti , sotia va trebui s-o ia de la capat cu poprirea . Doar ca executorii nu fac asta pe gratis , costa destul , iar acest cost tot dvs. , debitorul , il veti plati .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modalitatea de plata a pensie de intretinere dupa divortul la notar cristibox cristibox Buna ziua! Am introdus divortul la notar ,avand si copil minor. Va rog sa imi spuneti cum fac sa imi fie oprita direct alocatia de intretinere a ... (vezi toată discuția)
Procent maxim din venit edmond11 edmond11 Buna ziua, In urma procesului de majorare a pensiei alimentare, mi s-a stabilit procentul de 25%. Aceasta majorare de pensie trebuie platita de la data ... (vezi toată discuția)
Poprire salariu petre14 petre14 Buna ziua, Am o poprire pe salariu si vreau sa ma lamuriti daca e legala. Am un salariu net de 946 lei si 216 lei tichete de masa. In urma divortului am ... (vezi toată discuția)