Buna ziua,
Am o poprire pe salariu si vreau sa ma lamuriti daca e legala. Am un salariu net de 946 lei si 216 lei tichete de masa. In urma divortului am de platit o pensie alimentara de 270 lei (nici aici nu sunt sigur ca e bine. Cei 25% au fost calculati luand in calcul si aceste tichete de masa). Pensia alimentara o plateam benevol, lunar, din contul de la banca in care primesc salariul. Acum, fosta sotie, mi-a facut poprire prin executor si luna aceasta mi s-a luat din salariu de catre angajator suma de 387 lei pentru aceasta poprire.
Intrebarile mele sunt:
1. Suma aceea de 387 (poprirea) e calculata bine? Eu am inteles de pe forumuri ca tichetele de masa nu trebuie luate in calculul procentului de 50% ce se poate retine din salariu. Iar poprirea trebuie sa reprezinte maxim 50% din salariu minus 270 lei, ce reprezinta pensia alimentara ce o plateam benevol.
2. Valoarea maxima ce se poate retine din salariu in aceasta situatie este de 1/2 sau 1/3 din salariul net sau din salariul net plus tichete de masa?
3. Daca poprirea este calculata gresit ce trebuie sa fac pentru a corecta?
Mentionez ca acea poprire reprezinta pensia alimentara pe perioada noiembrie-aprilie in care am fost in proces de divort, desi am locuit in aceeasi locuinta cu fosta sotie, ea mutandu-se in momentul finalizarii divortului si in aceasta perioada ne-am ocupat amandoi de fiica noastra, deci eu consider ca nu i se cuvin acei bani, dar...legea spune ca ii datorez din momentul in care a introdus actiunea de divort.
Va multumesc!
Odata hotararea pronuntata, nu mai aveti ce discuta asupra ei, decat in cazul in care veti formula in instanta o noua actiune unde sa cereti micsorarea pensiei de intretinere si sa povestiti acolo ce e cu tichetele de masa....
Avand in vedere faptul ca deja ati acumulat restante stabilite prin hotarare, executorul a oprit parte din aceste sume. Cel mai bine e sa va adresati direct acestuia si, in cazul in care sunteti nemultumit, sa formulati o contestatie la executare.
Bine am inteles ca trebuia sa actionez atunci. E greseala mea, sunt bun de plata.
Dar sumele sunt corecte? Cat pot plati din salariu, cumulat, poprirea plus pensia alimentara?
Multumesc!
tichetele de masa e venit salarial, vi s-a infiintat poprire pe 1/3 din salariu, atat e poprirea maxim in cazul unui creditor.
daca sunteti de alta parerea, e dreptul dvs de a va apara, formuland contestatie la executare.
Art. 728
Limitele urmăririi veniturilor băneşti
(1) Salariile şi alte venituri periodice, pensiile acordate în cadrul asigurărilor sociale, precum şi alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia pot fi urmărite:
a) până la jumătate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere sau alocaţie pentru copii;
b) până la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
(2) Dacă sunt mai multe urmăriri asupra aceleiaşi sume, urmărirea nu poate depăşi jumătate din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creanţelor, în afară de cazul în care legea prevede altfel.
pensia lunara o platiti benevol, nu prin poprire.
daca nu ati mai plati-o , vi s-ar retine doar aceasta suma, tot ati recupera candva datoria.
asta e calea - ori faceti contestatie sa va retina mai putin de 1/3, ori nu mai platiti pensia.
Inteleg ca trebuie sa fac contestatie, pentru ca in situatia in care nu mai platesc pensia alimentara, voi inregistra restante pe care trebuie sa le platesc ulterior. Astfel, poprirea nu trebuie sa fie mai mare de 1/3 din salariul minus pensia alimentara ca sa nu mai am probleme pe viitor.
Multumesc.
Poprire salariu
smeagull
Buna ziua,
Reprezint tertul poprit, angajator al unu tata platitior de pensie alimentara.
Ordonanata de infiintare a popririi primita in luna 07 imi cere ... (vezi toată discuția)