avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 306 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Poprire virata la doua banci reprezentand jumatate din ...
Discuție deschisă în Executare silită

Poprire virata la doua banci reprezentand jumatate din salariu fara a se tine cont de pensie alimentara

Buna ziua,

As vrea sa stiu daca de un an si jumatate s-a procedata corect de catre firma la care lucrez.
Am doua popriri de la doua banci si de plata lunara o pensie alimentara, pana acum de la serviciu s-a facut poprire jumatate din salariu doar catre cele doua banici netinandu-se cont ca eu am de platit si pensie alimentara reprezentand 1/4 din venit. Mentionez ca eu am spus lucrul acesta de nenumarate ori ca eu am pensie alimentara insa nimic.
Vreau sa stiu cum sa procedes legal sa-mi pot recupera banii popriti in plus de la angajator, si pentru ai putea platii copilului cum ar fi fost normal.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 14:20, 9 Septembrie 2014
Codul de procedura civila prevede procentul pana la care se fac popriri:
Art. 728: Limitele urmaririi veniturilor banesti
(1) Salariile si alte venituri periodice, pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi urmarite:
a)pana la jumatate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau alocatie pentru copii;
b)pana la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.

(2) Daca sunt mai multe urmariri asupra aceleiasi sume, urmarirea nu poate depasi jumatate din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creantelor, in afara de cazul in care legea prevede altfel.
(3) Veniturile din munca sau orice alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia, in cazul in care sunt mai mici decat cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmarite numai asupra partii ce depaseste jumatate din acest cuantum.

Art. 728 alin. (2): daca sunt mai multe urmariri, o jumatate din salariu. Deci un sfert pentru copil si un sfert pentru banci.

Ar trebui contestatie la executare prin care sa cereti restituirea sfertului luat in plus de catre banci.
Am inteles insa porirea se face direct de la angajator si eu cred ca greseala s-a facut de catre angajator nu de executor pentru ca cei de la serviciu impart sumele catre cele doua banci cu datorie. In concluzie nu cred ca pot face contestatie la executor dupa un an, iei practic si-au primit banii si au zis sarut mana de sume. Parere mea este si sa ma corectati daca gresesc ca angajatorul ar trebui sa-mi regleze situatia pentru ca iei au facut greseala ( eu spunand mereu ca am de plata si pensie alimentara). Eu deja am facut o cerere catre angajator pentru reglarea situatiei astept un raspuns
Pentru acea contestatie am nevoie de avocat?
Depinde a cui este greseala. Ce scrie in adresa de la executor si ce a facut firma. Intr-adevar este tardiv acum pentru contestatie la executare.
De la executor spune clar ca se ia 1/3 si la fel am dus la unul din ei ai hotararea de divort unde spune clar ca platesc pensie alimentara. Acum nu stiu ce sa zic probabil ca tot angajatorul tb sa faca imparteala
In ultima poprire scrie: dispunem executarea silita prin infiintarea popririi, in cota de 1/3 din venitul net lunar prin care unitatea dvs in calitate de tert poprit il datoreaza debitorului pana la incasarea sumei totale. Acum nu stiu daca a procedata corect sau nu. Va rog sa ma ajutati cu un raspuns pentru ca nu cunosc legile si nu as sti cum sa procedez mai departe
Si am gasit si prima poprire cu instiintare catre societatea la care lucrez: potrivit art457 cpc din momentul inregistrarii prezentei sa luati masura indisponibilizarii atat sumelor existente cat si a celor provenite din incasari viitoare pana la concurenta creantei.
Si ma spune ca daca am alte datorii vor fi urmarite conform art. 409 indice 6 ali. 1
Ultima modificare: Vineri, 29 August 2014
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Cine incalca legea? roy1958 roy1958 buna ziua,as vrea sa ma lamuriti intr-o problema: sunt pers.cu invaliditate gr.1 si am girat pe cineva la un c.a.r.Acea persoana nu a platit ratele si un ... (vezi toată discuția)
Executare silita - blocare cont salariu mri mri Buna ziua. Am primit la serviciu instiintare de poprire de la executor judecatoresc pentru un credit restant , mi s-a infiintat poprire, s- a transmis prin ... (vezi toată discuția)
O intrebare- poprire exu exu Buna ziua am si eu o intrebare am o popriere pe salar dar urmeaza sa dau pensie alimentare pentru fetita mea cat va fi poprirea totala la un salar minim pe ... (vezi toată discuția)