avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 869 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Modificare totala a fisei postului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Modificare totala a fisei postului

Aș dori să solicit o clarificare referitoare la modificarea fișei postului și atribuirea unor noi sarcini în cadrul companiei. Recent am fost informat că, în urma plecării colegilor din compartimentul financiar-contabil, mi se vor atribui și responsabilități contabile financiare, iar fișa postului mea va fi actualizată corespunzător. Eu fiind incadrat economist la compartimentul gestiune, nu am lucrat niciodata pe financiar.
În acest context, aș dori să înțeleg dacă acest tip de modificare este în conformitate cu prevederile Codului Muncii și dacă am dreptul de a refuza semnarea noii fișe a postului în cazul în care consider că noile atribuții nu corespund profilului meu profesional sau competențelor mele.
Vă mulțumesc anticipat pentru clarificările pe care mi le veți oferi.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:13, 14 Ianuarie 2025
Codul Muncii
Art. 40
(1) Angajatorul are, in principal, urmatoarele drepturi:
....
b) sa stabileasca atributiile corespunzatoare fiecarui salariat, in conditiile legii;
c) sa dea dispozitii cu caracter obligatoriu pentru salariat, sub rezerva legalitatii lor
....

Asadar, angajatorul dreptul de a stabili organizarea și funcționarea unității, de a stabili atribuțiile corespunzătoare fiecărui salariat și de a da dispoziții cu caracter obligatoriu pentru salariat, dar în condițiile legii și sub rezerva legalității

Curtea de Apel București a statuat că fișa postului nu are caracterul unui act adițional la contractul de muncă și, cu atât mai mult, modificarea dispusă de angajator privind anumite atribuții din fișa postului nu poate reprezenta o modificare unilaterală a contractului individual de muncă. Angajatorul poate interveni asupra conținutului fișei postului, fără a fi necesar acordul salariatului, atunci când modificarea nu vizează implicații majore asupra felului muncii. În cauză, modificarea a fost dispusă în mod legal de către angajator, cu respectarea art. 40 alin. (1) lit. b) din Codul muncii, având în vedere că fișa postului a rămas în concordanță cu clauzele contractului individual de muncă. (Decizia nr. 5047 din 8 noiembrie 2019, pronunțată de Curtea de Apel București)
Va multumesc ! Totusi nu inteleg angajatorul poate modifica fisa postului fara acordul meu ori de cate ori vrea dansul?
In practica instantelor, solutiile sunt contradictorii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Din punct de vedere legal se poate suplimenta atribuțiile unui ... pufulete88 pufulete88 Din punct de vedere legal se potate suplimenta atribuțiile unui angajat prin intermediul unei anexe la fisa postului? (vezi toată discuția)
Obligat sau nu sa fac parte din spsu Robert Eckardt Robert Eckardt Sunt obligat ca si angajat in cadrul unui departament tehnic ca si tehnician, sa fac parte din cadrul echipe de Serviciu privat pt, situatii de urgente, poate ... (vezi toată discuția)
Bună ziua. lucrez ca agent curățenie într-o instituție publică. ... Andreia Neacșu Andreia Neacșu Bună ziua. Lucrez ca agent curățenie într-o instituție publică. Există zvonuri că vor modificări la fișa postului în care ni se impun sarcini ce ... (vezi toată discuția)